Hogyan készítsünk parfümöt a saját otthonunkban

Parfümös üvegek

Akik szeretik a kihívásokat és nem rettennek el a hosszadalmas, türelmet igénylő munkától, azok bizonyára örömmel vetik bele magukat az otthoni parfümkészítésbe. A parfümöknek megvan az ereje, hogy emlékeket idézzenek fel, hangulatot teremtsenek, és maradandó benyomást hagyjanak. A saját illatok megalkotása kifizetődő és szórakoztató vállalkozás lehet, ráadásul az otthoni parfümkészítés lehetővé teszi, hogy az illatokat a személyes preferenciáihoz igazítsa, és csodálatos ajándék lehet szeretteinek. Ebben az útmutatóban végigvezetjük a lépéseken, amelyekkel egyedi parfümöt készíthet otthona kényelmében. Mielőtt belekezdene, érdemes átolvasni és összegyűjteni a szükséges összetevőket és kellékeket, hogy minden kéznél legyen a házi parfümkészítéshez.
 


Hozzávalók a parfümökhöz


Hordozóolaj - Az illóolajokat a hordozóolajba kell keverni, ez a parfüm alapjaként szolgál, és segít felhígítani az illóolajokat. Jó választás lehet a jojobaolaj, az édesmandulaolaj vagy a kókuszolaj.
Illóolajok - Ezek alkotják a parfüm szívét, az illatanyagot. Érdemes az illatpiramis alapján választani az alapjegyekből (fejjegy, szívjegy, alapjegy). Népszerű választás a levendula, a rózsa, a citrusfélék és a pacsuli.
Alkohol vagy vodka - Az olajok keveredésének elősegítésére és a parfüm tartósítására szolgál.
Desztillált víz - Segít a parfüm hígításában és a keverési folyamatban.
Aromakivonatok (nem kötelező) - Ezek egyedi és érdekes jegyeket adhatnak a parfümhöz, például vanília vagy ámbra.

 

Kellékek az otthoni parfümkészítéshez

Üveg - A sötét színű üvegpalackok előnyösek, mivel ezek védik a parfümöt a fénytől.
Tölcsér - Megkönnyíti az összetevők átvitelét az üvegekbe.
Pipetták vagy cseppentők - A pontos méréshez és keveréshez.
Címkék - Segítségével nyomon követhetőek a keverékek, változatok.
Füzet és toll – Legyen kéznél mindig papír és toll a megfogalmazások és módosítások feljegyzéséhez.



A parfümkészítés lépései:

1. Határozza meg az illatprofilját:
Döntse el, milyen típusú illatot szeretne létrehozni. Ez lehet virágos, citrusos, fás, fűszeres, vagy ezek egyedi kombinációja. Az illatcsaládok megértése segít a megfelelő illóolajok kiválasztásában.

2. Harmonikus keverék létrehozása:
Ne feledje, egy harmonikus illatú parfüm általában a következőkből áll:



Fejjegyek: Ezek azok a kezdeti illatok, amelyeket a parfüm felvitelekor érez. Ezek általában könnyűek és frissek, például citrusfélék vagy gyógynövények.
Szívjegyek: Ezek az illatok a csúcsjegyek elpárolgása után válnak érzékelhetővé. Ezek adják az illat testességét, gyakran virágosak vagy gyümölcsösek.
Alapjegyek: Ezek azok az illatok, amelyek a legtovább megmaradnak, és mélységet adnak a parfümnek. Általában gazdagok és földiek, mint a vanília vagy a fa.

 



3. Mérje ki és keverje össze
Pipetta vagy cseppentő segítségével óvatosan mérje ki a kiválasztott illóolajokat és a hordozóolajat. Az általános arány 30% illóolaj és 70% hordozóolaj, de ez az arány tetszés szerint módosítható.


4. Adjunk hozzá alkoholt:
Hogy segítse az olajok keveredését és tartósítószerként működjön, adjon hozzá egy kis mennyiségű alkoholt. Ez a lépés elengedhetetlen a hosszú élettartam és a stabilitás szempontjából.


5. Hígítsa desztillált vízzel:
Adjon hozzá kis mennyiségű desztillált vizet, hogy tovább hígítsa a parfümöt, és segítse az elegyítési folyamatot. Ez a lépés különösen fontos, ha magas koncentrációjú illóolajokat használt.


6. Hagyja érni:
Hagyja a parfümöt legalább egy hétig hűvös, sötét helyen állni, hogy az illatok összeolvadjanak és kifejlődjenek.

7. Tesztelje és állítsa be:
Az érlelési idő után tesztelje a parfümöt a bőrén. Az illat fejlődhet, ezért jegyezze fel, hogy milyen módosításokat szeretne elvégezni.

8. Palackozza és címkézze:
Egy tölcsér segítségével töltse át a parfümjét sötét üvegpalackokba. Címkézzen fel minden egyes üveget az összetevőkkel és a készítés dátumával.



A saját parfüm otthoni elkészítése élvezetes és kreatív folyamat. Kísérletezzen különböző illóolaj-kombinációkkal, hogy megtalálja azt az illatot, amely valóban Önt képviseli. Türelemmel és egy kis kísérletezéssel olyan egyedi illatot készíthet, amely biztosan maradandó benyomást fog hagyni.

 

loader
Facebook Instagram