A leggyakoribb illatok

Olajok és illatok

Biztos mindenkinek megvannak a kedvenc illatai, és vannak olyan összetevők melyekkel szinte minden második parfümben találkozhatunk. Na de milyen illatjegyeik is vannak ezeknek? Fontos még az elején megjegyezni, hogy egy illatnak több illatjegye is lehet és nagyban függ attól is, hogy milyen anyagokkal és más illatokkal, olajokkal van vegyítve. 

 

 

Gránátalma: Nem meglepő módon lehet gyümölcsös, ami inkább édeskés, de lehet frissítő illatjegye is, ha mentolos vagy citromos illatokkal vegyítik. Ugyanakkor, ha rózsával vagy jázminnal keverjük, sokkal inkább a virágos jegyek érvényesülnek benne, ami nőiességet és kecsességet sugároz. Utolsóként pedig, szantálhoz és cédrushoz adva, fás jellegű lesz, ami igazán keleties hangulatot kelthet. 

 

Fahéj: Talán legtöbben a karácsonyhoz vagy a sütemények illatához kötik a fahéj meleg, fűszeres és egyszeres édeskés illatjegyeit, azonban ennek is többféle változata lehet. Önmagában, fűszeres hatást kelt, mellyel érzékiséget sugallhatunk. Ezt a hatást remekül felerősíti, ha vaníliához keverjük, így a fahéj illata inkább háttérbe fog szorulni. Illetve, az előbbihez hasonlóan, szantálhoz vagy cédrushoz keverve ugyanúgy a fás jegyek fognak benne érvényesülni, ami nem csoda, tekintve, hogy a fahéj is a fák családjába tartozik.



 

Eper: Önmagában inkább lágyan édeskés, gyümölcsös illat, azonban előfordulnak olyan illatok is, melyben a friss eper enyhe saványkás ízére emlékeztet a parfüm. Ha igazán romantikus illatra vágyunk, érdemes lehet olyan parfümöt keresni melyben az eper mellett szerepel a rózsa vagy a jázmin, ezeknek általában az illata is sokkal könnyedebb. Citrusokhoz keverve az eper friss illatot kölcsönözhet viselőjének, ami akár még abban is segíthet, hogy egész nap energiával telve érezzük magunkat.

 

Peónia: Önmagában lehet virágos és púderes is. Előbbi esetén inkább nőies, utóbbi pedig inkább elegáns, azonban fontos megjegyezni, hogy a púderes illatjegynél is érezhető némi virágos illat, azonban ez sokkal lágyabb, mondhatni megbújik a háttérben. Barackhoz, szilvához, szederhez vagy méhez keverve pedig sokkal inkább gyümölcsös és édes, amivel melegséget sugározhatunk mások felé.



 

Jázmin: Bergamottal, citrommal vagy grapefruittal keverve inkább citrusos, ami ragyogást és frissességet eredményez, míg tubarózsával és ylang-ylanggal sokkal inkább egy virágos rét illatát jutathatja eszünkbe. Pézamához vagy vaníliához keverv a fás jegyek érvényesülnek és sokkal inkább a melegséget fogja idézni, illetve ezekkel keverve sokkal több ideig érezhetjük illatát a bőrünkön. Utolsóként pedig barackkal és körtével keverve lágy, gyümölcsös illatot kapunk, ami vonzóvá teszi viselőjét.

 

Rózsa: A rózsa illatjegye az egyik legromantikusabb és legnőiesebb, amit egy parfümben találhatunk. Gyakran virágos, friss és kissé fűszeres illatjegyei vannak. Ha a rózsát citrommal, grapefruit-tal vagy bergamottal keverjük, friss, könnyed és szinte citrusos illatjegyekkel bővül. Azonban, ha más virágos illatjegyekkel, mint például jázminnal vagy levendulával keverjük, az eredmény sokkal virágosabb és romantikusabb illat lesz. Végül, ha vaníliával, ámbra vagy pézsával keverjük, édes és fűszeres illatjegyeket kaphatunk.



 

Vanília: Az édes, krémes és kissé fűszeres vanília az egyik legkedveltebb illatjegy a parfümökben. Fahéjjal, kardamommal vagy szegfűszeggel keverve a vanília fűszeresebbé és melegebbé válik, míg ha citrussal vagy bergamottal keverjük, frissebb és könnyedebb illatot kapunk. Az édesített rózsa vagy jázmin tökéletesen illik a vaníliához, ezzel egy romantikus, nőies illatot alkotva. Ha pézsával vagy szantállal keverjük, érezhetővé válik egy fás és bőrös illatjegy is.

 

Muskátli: A muskátli tipikusan virágos és kissé citrusos illatjeggyel rendelkezik, ami egyeseket a nyár illatára emlékezteti. Ha citrusokkal keverjük, mint a citrom vagy a grapefruit, akkor friss, könnyed illatot kapunk, ami ideális a melegebb hónapokban. Azonban, ha rózsával, jázminnal vagy peóniával keverjük, virágosabb, romantikusabb illatot kapunk. 

 

 

Természetesen itt is érvényes, hogy mindenki a saját preferenciái alapján választ, azonban a fentebbi öt illat kiváló példa arra, hogy miért érdemes a többi illatot is figyelembe venni egy-egy parfümnél, hiszen attól függően, hogy mihez van keverve, akár egy teljes más illatot is kaphatunk.

 

loader
Facebook Instagram