Időutazás a Bordó Sárkánnyal


Az együttes tagjaival külön-külön sikerült lebonyolítani az interjút, de egymástól függetlenül is kiderült; mindegyikőjük szívéhez közelebb állnak a természetes illatok. A friss levegő, erdő, természetes vizek és az évszakok illatai. A fiúk közül van aki használ parfümöt, van akit taszít. Ami közös bennük, hogy érzésekhez, emlékekhez köthetően nyilatkoztak. Nem csak zenéjük repít a múltba, hanem a jelenükön túl a tagok saját közelmúltjába és gyerekkorukba is utazhatunk egy-egy pillanatra, ha tovább olvasunk.

 

A Bordó Sárkány, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik.Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik sajátalkotói elképzeléseikkel. A középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok a maikor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.

 

Az együttes megalakulásától számítva 16 országban adott koncertet. Anemzetközi színtéren bemutatta műsorát többek közt Norvégiában, Észtországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Németországban is. A zenekar, a magyar intézetek közül a római, a bukaresti és a Tallinni Magyar Intézetben, valamint a Varsói Magyar Intézet szervezésében adott nagy sikerű koncertet. Hazánkban többek közt az alábbi helyszíneken, fesztiválokon játszott az együttes: Zeneakadémia, Magyar Állami Operaház, Campus fesztivál, SZIN, Vidor fesztivál, Művészetek Völgye, Budapesti Nyári Fesztivál, A38, Instant, Szimpla kert, Kobuci kert, Fonó, Fészek Művészklub, Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, Nemzeti vágta, Mesterségek Ünnepe.

 

A zenekarnak eddig 5 nagylemeze jelent meg; 2010-ben „Világfa”, 2013-ban „Óperencia”, 2018-ban „A Lány és a Sárkány" 2021-ben pedig a „XX. századi krónikás”, 2023-ban pedig „Bordó Sárkány – 5” címmel publikáltak új albumot.
 

A zenekar frontembere, Szlama László, Junior Prima díjas kobozművész, aki 2023-ban átvehette a Népművészet Ifjú Mesterének járó állami kitüntetést is. Játszik kobzon, citerán, középkori sípon, emellett ő a zenekar énekese is.
 

Dickmann Roland - középkori duda, középkori síp, blockflöte, moldvai furulya, ír furulya, ütőhangszerek, ének, lantgitár - és a zenekar vezetője és menedzsere.

Kiss Ernő - cister, mandocello

Fábi János - hegedű, középkori síp, középkori duda, ének

Szőke Miklós Márk - dobok, ütőhangszerek
 


A Sárkányok, fellépéseiken 3 különböző területen szórakoztatják a közönséget: Színpadi koncert; Vásári mulattatás: Vásárok, várjátékok, reneszánsz karneválok, vonulások, illetve egyéb, hagyományőrző rendezvények „hangulat-varázslása” középkori dudákkal, sípokkal, pengetős hangszerekkel, dobkísérettel. Moldvai csángó táncház és tánctanítás.

 

A fiúk izgalmas témának találták, hogy az illatokról kérdeztük őket. Tetszett neki, hogy a megszokotthoz képest kicsit másképp utazhatnak az időben.
 

Laci: Az illatokon gondolkozva, igazából arra jutottam, hogy amihez valamilyen pozitív élmény kötődik, köthető számomra annak általában jó illata van. Úgy általában nekem a kedvenc évszakom a tavasz, mert a bús télből jön a virágzás, jön a nagykabátos időből a pólós idő és az a tavasz illat. Amikor jönnek a virágok, már amennyire ma még van tavasz, de azért még elcsípjük néha pár napra és az csodálatos. Az orgona illat például nagyon kedves a szívemnek. Anyák Napjához köthető és igyekszem anyukámat minden alkalommal meglepni, egy orgonával ennek a napnak az alkalmából, hogyha még éppen nyílik. Ilyen tavasz hírnök az aranyeső is. Tehát ennek a két virágnak az illatát nagyon szeretem. Nyári gyerek vagyok, úgyhogy a nyár is, igazán kedves a szívemnek. A hatalmas nyári zápor után az a jól átmosott föld illat, ami áramlik, az is egy olyan jó élményem, utána mikor az ázott földet megsüti a nap, megint más élményt nyújt az a jellegzetes illat, ami nagyon kedves a szívemnek. Még így a nagyobb léptékeknél maradjak például az erdő illatát is nagyon szeretem.

Kedvenc fám a fenyő, az illatát kiváltképpen szeretem, ami egyébként télen is elkísér, ha igazi fenyő van a házban és a karácsony illatához is köthető, de egy fenyőerdő is igazán varázslatos tud lenni.
 

Az erdőkben az a tiszta levegő, ami ott van az igazán inspiráló, ezért is majd szeretnék egy tanyát egyszer majd, ha nagy leszek. Egy erdő közepén. Ami mondjuk egy hegyen van vagy rálátok a hegyekre és van víz is, tehát hegy meg víz, ezek fontosak, mert a természetes vizek illata is nagyon varázslatos tud lenni számomra. Na, hogy közelebbi dolgokhoz menjek, a mindennapi életünkbe;

 

Az élethez kapcsolódóan például nagyon szeretem a könyv illatát. 2020-ban érkeztem el abba a pillanatba, amikor 4 év munka után az első Koboz Példatáram megjelent és a nyomdából kijött a könyvem. Az a várakozás, az a négy éves munka kézzelfoghatóvá vált. Már nagyon izgatottan vártam, hogy végre a kezembe fogjam a könyvet. Az is már egy katartikus élmény, de az első dolgom az volt, hogy fellapoztam a könyvet és beledugtam az orromat, hogy azt a mindenit, micsoda illat. Jó friss nyomda illata van az új könyvnek, tehát azon túl, hogy ez egy jó élmény volt, hogy most már a kezemben van, maga az az illat, csodálatos volt.
A fűszerek és ételek illatát is kedvelem, mikor bejárják a házat, főleg, ha az az egyik kedvencem vagy a kedvesem vár haza frissen főzött fogással. Egyébként Én is szeretek főzni és élvezem közben az illatok, ízek keveredését.


 

Használok parfümöt, ami érdekes, hogy általában többet veszek együtt egy vásárlás alkalmával, mert le tudom és nem kell többet vagy sokáig mennem a boltba érte. Ez a parfüm a ZARA UOMO. Ma már alsó polcos lett, mint kiderült, legutóbbi vásárlásom kapcsán, de régen ez felső polcos volt. Igazából nekem ez mindegy, mert általában végig illatozom az összeset. És szerintem az, hogy valaminek jó az illata, egy parfümnek az még édeskevés, ha nem próbáljuk ki a bőrünkön, mert véleményem szerint, meg amúgy is, minden testnek van egy saját illata. Azt kell megfigyelni elsősorban, hogy a parfüm hogyan keveredik a saját testünkkel, mivel önmagában az illat lehet, hogy jó, de nem működik a bőrünkön. Próbálgattam régen többet és egyszerűen ez jött be. Most is megszagoltam, az összeset kipróbáltam és tettem egy kört, hogy ne befolyásolja, telítődjön meg az orrom, aztán újra fújogattam, de akkor is ez maradt a kedvencem. Hiába az újak drágábbak, nem számít, mert a bőrömmel ez reagál jól szerintem.

 

 

Roland: Nem vagyok túl érzékeny a szagokra. Nem is nagyon zavar és nem is nagyon vonzódom különösebben az illatokhoz. Egyébként a diót nagyon kedvelem én is, a zöld diónak az illatát kifejezetten kedvelem. A dió ágyon érlelt pálinka aromáját is imádom. A füstös illatok pl. kolbász, szalonna és a különböző sajtok, amiket előszeretettel szagolgat az ember. Mondjuk ez érdekes, mert alapvetően a sajt büdös. De az ember hozzá társítja az ízt, tehát szerintem, ez már egy feltételes reflex az illat iránt. Nem egy zsigeri preferencia, hanem tudja, hogy jó számára és ezért megkedveli. Azaz, ha valami jó kapcsolatot fűzünk az adott dologhoz, akkor az egyébként averziót kiváltó illat is megkedvelhető.
 

Ha a természetről beszélünk, akkor az évszakok illatai is jók - a tél és tavasz kifejezetten kellemes, de az ősz és nyár is oké, mindegyik más. Az eső utáni fű illata, az nagyon jó tud lenni. Szeretem a fa, papír és könyvek illatát. Mondjuk a könyveket mindenki szagolgatja, ez univerzális. Ilyen a radír is, gyerekként a radírokat is előszeretettel szagolgattam.
 

Nem szeretem az illatszerek illatát, egyáltalán nem. Soha nem használtam, egyszer sem volt rajtam természetellenes kozmetikai termék, parfüm. Máson se szeretem az illatszereket, sőt kifejezetten zavar. A parfümöket emiatt két csoportba tudom elkülöníteni; ami még elviselhető és a kifejezetten undorodom tőle kategóriákba. Utóbbiakat, ha megérzem, menekülésre késztet. Ez számomra kizáró ok volt egy intim kapcsolat kialakításában is.

Egy fontos illatot kihagytam, mégpedig a gyerekem buksijának az illata, azt igen nagyon kedvelem.

 

Bordó Sárkány - XX. századi krónikás // Official Music Video

 

Márk: Nem igazán van kedvenc illatom. Az életemben nincs központi szerepe az illatoknak. Különösebb szerepet nem tulajdonítok nekik, főleg mióta covidos voltam és szerintem a szaglásomnak egy jelentős százaléka eltűnt.

Amit szeretek és most eszembe jut, az a frissen nyírt fű illata. Sokat jártam kirándulni a szüleimmel, ezekhez az emlékekhez társuló illatok kedvesek számomra. Esztergomban a Duna parton nőttem fel. A Dunának van egy nagyon jellegzetes szaga, ami egész Esztergom városában terjeng, de kifejezetten a folyó közvetlen közelében intenzív, ezt például nagyon szeretem. Mikor megérkezek Esztergomba és megérzem, számomra az otthon illatát jelenti. Elsőre a Duna illata, de az édesanyám húslevese és palacsintája, tehát az otthoni ételek illata is. Bármilyen természetes vízről van szó, attól, hogy most a Dunáról beszélgetünk, alapvetően megnyugtat, ha a vízparton vagyok és ehhez társul a szag. Az illat, csak az egész egy része.
 

Parfümöt nem használok; és a párom sem, ami nagyon jól van így, mert van neki egy természetes illata, amit kedvelek és azt kár lenne elfedni!

Ha valaki használ, nem feltétlenül zavar, csak elfedi vele a valódi saját illatát.
 

A természetes anyagok illatának nagyobb részét kellemesnek tartom, például: az erdő. De van olyan, amit nem kedvelek, ilyen a koriander. Általánosságban tudok az illatokról beszélni, egyszerűen a természetességet szeretem, az ellenkezőjét pedig nem - viszont nem társítok egyikhez sem túlzott érzelmeket.

Visszatérve egy pillanatra a családhoz, a kislányom illatát, azt az igazi baba illatot nagyon szeretem!

És körbenézve a lakásban, még az jutott eszembe, hogy a könyvek szaga, olvasás közben is kellemes. Emlékszem erről még az egyetemen is volt egy vita, az egyik oktató felvetette mik az előnyei/hátrányai a digitális olvasásnak, kontra a valódi, nyomtatott könyvének. Ez egyik kérdés - Ki az aki szereti a könyveknek az illatát?

 


Janó: Abszolút nincs kedvenc illatom, általában olyan parfümöt használok, amit kapok! Most van egy Tom Tailor parfümöm, de ennél részletesebben nem tudom megmondani márkán belül melyik. Hétköznap inkább dezodorokat használok, parfümöt inkább alkalomszerűen.

Feltűnik, ha valaki használ, de nem társul hozzá semmilyen viszony. Egy igényességet tükrözhet, de elvárások nincsenek vele kapcsolatban.

A régebbi kocsik pl.: egy trabant vagy wartburg szagát akár fel is tudom idézni. Egyértelműen gyerekkoromból számos emléket idéznek, mikor még jóval kevesebb autó volt és ezek illata maradandó, ha megérzem azonnal felismerem és visszarepít az időben. Ezért számomra, ezek kedvesek, még ha roppant egészségtelen is. Ugyanilyen a benzin illata, szívesen tankolok, nem zavarnak az ottani illatok, sőt.
 

Az ételek illatait szeretem nagyon! Engem nem zavar, ha egy konyhában kaja szag van, vagy esetleg átszáll a szobába is.

A természetes illatokat is kedvelem, a tavasz illata, mikor végre életre kel a természet és nem csak az autókat lehet érezni, hanem megcsap 1-2 fának, bokornak az illata.

Hegedűn játszom, ezzel kapcsolatban most jut eszembe: magának a gyantának, fenyőgyantának is van egy jellegzetes illata, amivel a vonót is kezeljük, sok ember számára kellemetlen, vagy allergiásak a gyantaporra és emiatt hagyják abba a hegedülést. Én a hegedű tisztítását dióbéllel szoktam csinálni, azaz dióolajjal és annak is nagyon jó illata van. És az egész hangszernek megmarad pár napig ez a kellemes dió illata.

 

Ernő nem fogalmazott meg véleményt a témában.


 

A Bordó Sárkány együttes töretlenül járja a világot, miközben bíznak benne, hogy zenéjük itthon is hasonlóan népszerűvé és ismertté válik, mint külföldön! Aktuális koncertjeiről és egyéb információkról  www.bordosarkany.hu tájékozódhatsz.

loader
Facebook Instagram