Caron

Caron Parfüm

A francia Caron parfümház története egyben egy kedves és titkolt szerelmi történet is. A mindenféle parfümőr-előképzettséget nélkülöző Ernest Daltroff első parfüm-élményeit az édesanyjának köszönhette, majd később egy titkolt szerelem által inspirálódva kreálta meg a mindmáig híres és ismert Caron illatokat. A parfümházat 1904-ben alapította, és már 1911-ben debütált első illatával, a virágos-gyümölcsös Narcisse Noir-ral, amelyet olyan más híres illatok követtek, mint az édes-bőrös Tabac Blond (1919) és a Karácsony illatát sugárzó Nuit de Nöel (1922). A Caron illatok múzsája Félicie Wanpouille volt, akit a parfümőr művészeti tanácsadóként alkalmazott a Caron-háznál. Félice tanácsai alapján sikeresen megújultak a Caron parfümök csomagolásai, és számos más újító lépésüknek köszönhetően a Caron a 20. század egyik leginnovatívabb és legsikeresebb parfümházává nőtte ki magát.

Az illatok mögött azonban mindvégig más is volt a levegőben: Ernest Daltroff titokban tartott érzelmei Félice iránt. Sok év múltán joggal feltételezhetjük, hogy a páratlan kompozíciókat és a sikeres együttműködést valójában Ernest mindvégig önmagában tartott szerelme táplálta. Ernest Daltroff 1939-ig kreálta csodálatos illatait. A háború éveiben Amerikába menekült, ahonnét 1947-ben bekövetkező haláláig soha nem tért vissza. A ház irányítását a múzsa, Félice vette át, aki Ernest korábbi tanítványával Michel Morsetti-vel még olyan világhírű illatokat alkottak, mint az édes mimózától illatozó Farnesiana (1947), a Parfum Sacré-t is ihlető rózsa-kreáció, az Or et Noir (1949) és a Muguet de Bonheur (1952), felejthetetlen neroli-bergamott-gyöngyvirág-narancsvirág kompozíciójával.

A Caron ház választékához a parfümök mellett egy legendás minőségű és szigorúan titkos receptúra alapján gyártott arcpúder is tartozik, amely napjainkban is kapható.

Kevés olyan parfümház létezik manapság, amelynek illatait ma is az eredeti receptúra alapján készítik. A Caron ezek közé tartozik. A Caron illatok üvegei is jellemzően egy-egy külön műalkotás, de a parfümház újratölthető üvegekben is kínálja illatait, ahová a parfümöt Baccarat-kristály szökőkutakból kaphatjuk.

A Caron illatok sohasem álltak be a fashioniszta és szélsebességgel változó trendek világába. A Caron az időtálló értékeket, és a megalkuvás nélküli minőséget zárja üvegcséibe. A Caron parfümöket hiába keressük a sarki parfümériában, hacsak nem Párizs valamelyik legelőkelőbb negyedében lakunk. A Caron-hoz fel kell nőni és a Caron-hoz meg kell érkezni. Viszont ha egy Caron illat egyszer megérint, akkor mindenképpen új fejezet kezdődik az életünkben. Immár egy Caron-nal együtt.

loader
Facebook Instagram