Carven

Carven
 

Kivételesen hosszú és tartalmas élet adatott meg az 1909-ben született Carmen de Tommasso-nak, aki a nagymúltú Carven divatcég alapítója volt. Elsősorban illatokat, kiegészítőket alkotott, de az alacsony és vékony hölgyeknek szánt couture kollekcióival szerzett igazi hírnevet, mellyel a korszak egy nagy piaci hiánytát fedte le.

1945-ben az ambiciózus fiatal hölgy megnyitotta saját üzletét a Carven-t Párizsban. Alkotásai hamar sikeresek lettek, nőies kreációihoz gyakran használt csipkét és hímzéseket. Később férfiruhákkal és ékszerkreációkkal is bővült a termékpaletta. Akkoriban nagy divatpillanatnak számított, amikor 1950-ben elkészítette saját, az „Elfújta a szél” című mozi által ihletett ruhakollekcióját. A csodás kreációkkal bejárta egész Franciaországot és divatbemutatókat szervezett mozikban. Rajongói között számtalan híresség volt, köztük Edith Piaf de megemlíthetjük a gyönyörű francia filmcsillagot, Brigitte Bardot is.

Az első illatkompozíció 1946-ban került az üzletekbe Ma Griffe néven, melyet Jean Carles parfümőr álmodott meg. A virágos, aldehides kompozíció nyitányában a zöld jegyek, valamint a zsálya, a citrom és a gardénia jegyei tűnnek fel. A szívzóna egyértelmű virágözönt kínál, míg a lezárásban a tölgymoha, a vetiver, a pézsma, a szantálfa és a fahéj finom jegyei jelennek meg. A vintage illat azóta is sikeres és számos kiadást élt meg. A későbbiekben is számos kompozíció született, olyan klasszikusok, mint az Eau Vive, vagy a Robert és a férfiaknak szánt Monsieur Carven. Napjainkra közel ötven illatkompozícióval büszkélkedhet a nagymúltú divatház.

Hosszú élete során a sikeres designer más területeken is kipróbálta magát, többek között ténykedett jelmeztervezőként is, de az ő nevéhez fűződik az 1976-os francia olimpiai csapat esztétikus formaruhája is.

 

 

 

 

 

loader
Facebook Instagram