Britney Spears

Britney Spears, az ezredforduló fiatal üdvöskéje a gyors popzenei sikerek után expressz sebességgel a bulvárlapok címlapján találta magát és botrányos magánéletének minden mozzanatát. A háromgyerekes családban nevelkedő kislány a családi orientációnak köszönhetően már igen hamar színpadi és televíziós műsorokban különféle kisebb szerepekben volt látható. Britney-t édesanyja a kora gyerekkortól kezdve tudatosan készítette fel a nyilvánosság előtti szereplésre: a gyermek torna- és táncórákra járt valamint énekleckéket vett. Több tehetségkutatói verseny (mint pl. a ’Csillag születik’) fináléba jutott szereplője.
 

Első popzenei albuma 1999-ben jelent meg, ezen olyan Nr. 1 slágerek hallhatók, mint az a ’Baby one more time’. Következő évben már jelentkezett is az új albummal melynek címadó dala az ’Oops...I did it again’ szintén igen gyorsan a kommersz zenei listák élére került.
A ’Britney Spears’ márkanév árfolyama a zenétől távolabb eső kereskedelmi szegmensekben – könyvek, videojátékok, parfümök, reklámok – is igen magasan jegyzett volt már az első album átütő sikere után. A parfümipar viszonylag későn fedezte fel magának a jól csengő névben rejlő lehetőségeket.

Parfümjeit az Elisabeth Arden céggel együttműködve dobta piacra. Britney SpearsElső illata, a Courious2004-ben került a boltok polcaira, és rögtön óriási sikert aratott, ebből adták el abban az évben a legtöbb üvegcsével az egész világon. 2005-ben pedig megkapta a Fragrance Foundation ’Legjobb női parfüm’ megtisztelő címét is. A virágos-gyümölcsös illat, amely a provokatív ’Meg mered tenni?’ szlogennel reklámoztak, a tinik és korai huszonévesek azon csoportját célozza meg, akik egyszerre romantikusak és pajkosak, függetlenek és kockázatvállalóak. A kompozíció lótusszal, körtével és magnóliával indít, majd további virágok (tubarózsa, jázmin és rózsaszín ciklámen) ellensúlyozzák az erős gyümölcsös kezdetet. Az alapot fás jegyekkel mélyített mósusz, vanília teszik érzékivé.

A sikeren felbuzdulva már 2005-ben a boltokba került 2. illata, a Fantasy, ’Mindenkinek birtokolnia kell egyet’ szlogennel. Ez a gourmand illat a gyümölcsös indítás után a jázmin és a fehér csokoládé szokatlan párosára építve kísérli meg – akárcsak Britney - felrúgni a konvenciókat és provokálni az érzékeinket.

Bár az első illat kirobbanó sikerét a Fantasy nem tudta megismételni, a bejáratott márkanévre alapozva később további flankerek (változatok) kerültek a parfümpolcokra: a Midnight Fantasy 2006-ban a romantikus és misztikus elemeket elegyítette a fekete cseresznye, szilva, orchidea, mósusz és ábra segítségével. Az üveg színe pinkről sötétkékre váltott, ezzel is utalva a reklámkampány ’Varázslat éjfélkor kezdődik’ szlogenjére.
2009 szeptemberében, a sztár hosszú kihagyás után újraindított zenei karrierjétől – és az új, Circus nevű album címétől – inspirálva kreálták a Circus Fantasy-t. A ’Milyen forrón szereted?’ kampányszöveggel kísért virágos-gyümölcsös illatot szintén a már jól bevált gömbformába töltötték, az üveg színe a cirkuszi sátrak kifakult kék ponyvájára emlékeztet.

Nem hagyható ki a felsorolásból a 2007-es Believesem, már csak azért sem, mert az énekesnő ezzel az illattal (is) próbálja lezárni a drogklinikán végződő zűrös magánéleti periódust. A kompozíció mottója (A legnagyobb szabadság, ha hiszel Magadban) is a vágyott belső harmónia megtalálására utal. Az üveg formája is szakít az úgynevezett ’csajszis’ fazonnal; határozott, éles vonalakkal metszett háromszögben vehetjük kézbe a parfümöt, melynek frissességre utaló zöld színe némileg ellentmondásban van a gyümölcsös fejjegyeket (guava, mandarin) követő átható virágok (lonc, hársfavirág) és ultranőies alapok (pacsuli, ámbra, praliné) elegyével.

Britney legújabb parfümje a Radiance, melyet 2010 szeptemberében terveznek piacra dobni, a ’Chose your own destiny (Válaszd meg TE a saját végzeted’) frappáns szöveg kíséretében.
Szintén egy egzotikus (bogyós) gyümölcsökből és lágy virágokból (tubarózsa, jázmin, narancsvirág) kreált nőies illatot várhatunk az előzetes hírek szerint. A benne rejlő mósusz pedig visszatérés az első – és eddig legsikeresebb – Courious alapjegyeihez. Talán Spears kisasszony a zenei életben is visszatalál a sikert hozó alapokhoz? Ki tudja. Mi mindenesetre szurkolunk neki.

loader
Facebook Instagram