Hogyan vásároljunk parfümöt?

Hogyan vásároljunk parfümöt?

Még a leggyakorlottabb parfümrajongóknak is nehéz feladat a parfümériák bőséges kínálatában eligazodni, és a sok száz parfüm között megtalálni a nagy Ő-t, ha parfümről van szó. A reklámok, az üveg külleme, a róluk szóló bejegyzések mind-mind befolyásolnak minket, ha parfümvásárlásról van szó. Mégis hogyan vásároljunk parfümöt úgy, hogy ne lőjünk mellé?
 

Olvass utána!

Ha nincs lehetőségünk kipróbálni egy parfümöt, akkor kihagyhatatlan az a lépés, hogy bizony utána olvasunk egy-egy parfümnek, amely felkeltette az érdeklődésünket. Különböző vélemények segítenek minket abban, hogy eldönthessük, az a parfüm testhezálló lesz-e vagy inkább keressünk valami mást. Blogok, fórumok, tematikus weboldalak állnak ma már rendelkezésre mindenki számára, érdemes felkeresni őket egy-egy vásárlás előtt
 

Parfüm tesztTudd meg, mit szeretsz!

Az emberek 80-90%-a hasonló illatkategóriából választ parfümöt, megfigyelhető, hogy hasonló illatjegyeket szeret, így ha már feltérképeztük azt, hogy melyek azok a parfümösszetevők vagy illatcsaládok, amelyeket kedvelünk, akkor sokkal tudatosabban fogunk tudni választani parfümöt. Például, ha valaki észreveszi, hogy nagyon szereti viselni a jázmint tartalmazó parfümöket, főleg akkor, ha fás alapjegyekkel van kombinálva, akkor a hatalmas kínálatban az összetevők alapján máris ki tudja szűrni azt a néhány illatot, amelyet nagy valószínűséggel szeretni fog. Éppen így működik az illatcsaládok vagy kategóriák feltérképezése. Szinte biztos, hogy aki szereti a virágos-gyümölcsös karakterű illatokat, az nem csalódik nagyot, ha ebben a kategóriában keresgél.
 

Találd ki, milyen alkalomra viselnéd!

Gyakran segít a megfelelő parfüm kiválasztásában, ha tisztában vagyunk azzal, milyen alkalommal szeretnénk hordani, illetve milyen stílusú a megjelenésünk leginkább. Ha esküvőre, partira, bálra keresünk parfümöt, akkor merjünk merészebbek lenni, próbáljunk ki olyan illatokat is, amelyeket nem viselnénk általában napközben. Egy-egy ilyen provokatív vagy merész illattal nem csak a komfortzónánkból lépünk ki, hanem azt az eseményt méltóképp megkoronázzuk. Sportos, elegáns, klasszikus, lezser, csábító vagy érzéki…ha tisztában vagyunk saját stílusunkkal, és figyeljük az adott parfümhöz írt stíluskódot, akkor nem hibázhatunk nagyot.
 

Figyeld a parfüm koncentrációját!

Nem mindegy, hogy egy parfüm eau de parfüm koncentrációjú (töménységű) vagy eau de toilette. A női illatok nagy része eau de parfum, amely inkább esti viseletre javasolt. Az eau de toilette a gyártók szerint a legkellemesebb nappali viselet, mivel kevésbé harsány vagy intenzív, mint az eau de parfum. Irodában, bankban, minden olyan munkahelyen, ahol ügyfelekkel dolgozunk, célszerű visszafogottabb illatot viselni. Ha van kedvenc illatunk, akkor szerezzük be eau de parfum és eau de toilette töménységben is, így nem kell lemondanunk szeretett parfümünkről. Az eau de fraiche általában friss, az eau de toilette-nél is könnyedebb illatokat jelöl, általában tavaszi-nyári parfümváltozatok jelennek meg ebben a koncentrációban. A cologne maga a kölni, amely a nagy nyári melegben kínál felfrissülést könnyed aromájával.

Ha Intense elnevezéssel találkozunk egy parfümön, biztosra vehetjük, hogy nagyon erőteljes hatósugárral és tartóssággal fog bírni az a darab. Általában egy parfümsorozat darabjaként jelenik meg, kifejezetten esti, ünnepi alkalmakra szokták ajánlani. A L’Eau épp az Intense ellentéte, a L’Eau maga vizet jelent, kvázi majdhogynem kölni töménységű parfümre számíthatunk. Ezek az illatok kifejezetten nyárra javasoltak, és akkor válnak igazán élvezhetővé.
 

Parfüm tesztelésFigyeld az aktuális toplistákat, válogatásokat!

Ha sokan szeretnek egy bizonyos illatot, akkor nagy valószínűséggel a legtöbb embernek tetszeni fog. Érdemes az aktuális toplistákat böngészni, mert jól mutatják, hogy mi a trend. Ha nem szeretnénk kifejezetten trendi parfümöt viselni, vagy olyat, amelyet sokan választottak maguknak, akkor figyeljük meg, hogy a toplisták élén milyen illatkategóriába tartozó parfümök találhatóak, így ha ebben a csoportban válogatunk, akkor van esély arra, hogy egyszerre trendik és egyediek legyünk.

Ha rendszeresen olvasunk parfümválogatásokról, melyek általában tematikus listák, akkor ki tudjuk gyűjteni azokat a parfümöket, amelyeket a szerkesztők ajánlanak bizonyos karakterekhez.
 

Ne csak az árat figyeld!

Bár a parfümök ára iránymutató is lehet, mert egy drága parfüm nagy százalékban valóban jobb és gazdagabb illatélményt nyújt, mint az olcsó társa, nem kell mindig kizárni az olcsó kategóriát sem. Előfordul, hogy az olcsónak titulált parfüm igazi kis kedvenccé válik, és valóságos hype veszi körül, ezért érdemes e kategóriában is körülnézni.
 

Amit soha ne tégy!

Ne vásárold meg csak azért az adott parfümöt, mert a barátnődön, szomszédon tetszett, mert nagy eséllyel csalódni fogsz. A parfümök teljes kibontakozásához szükség van a bőrre is, amely kis mértékben, de módosítja az illatot, így minden egyes parfüm teljesen máshogy illatozik más bőrén, mint a miénken.

Ne dönts csak az üveg alapján. Bár a parfüm neve, színe és üvege egyfajta irányjelzőként szolgál, mégsem hagyatkozhatunk csak és kizárólag rájuk. Például nem minden esetben habos-babos édességet rejt egy rózsaszín üveg és nem minden fekete parfüm tartalmaz mély, darkos illatot.

loader
Facebook Instagram