Celine Dion

A kanadai születésű Celine Dion gyerekkorától fogva az énekesi pálya vonzásában élt. Tehetsége már igen korán, tinédzserkorában megmutatkozott. Első sikereit szűkebb hazájában, a Quebec franciaajkú lakosai körében aratta. Több versenyen: 1982-ben a Yamaha nemzetközi dalfesztiválon, majd 1988-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon (Svájcot képviselve!) is első helyezést ért el. Felfedezője és menedzsere, aki később férjként is társául szegődött, az első album pénzügyi hátterének megteremtése érdekében saját otthonát jelzálogosította el.
Hamarosan bebizonyosodott, hogy a francia nyelven előadott dalokkal ugyan megcsillantja tehetségét, de nem válhat általuk világsztárrá. Az igazi áttöréshez azonban szükség volt az angol nyelvű lemez kiadására is.

 

A hölgy rátermettségét – és a marketing áldásos hatását – igazolja, hogy - 8 francia nyelvű lemez után - az 1990-ben Unison címmel megjelent első angol nyelvű albumával azonnal bizonyította: igenis helye van a popzenei világ angol nyelvű dominanciájában is. Az album néhány dala a US Billboard 100-as listáján bejutott az első 10 közé.

Az átütő siker hozta magával a következő lehetőséget, ezúttal a filmzene világából: 1991-ben A Szépség és a Szörnyeteg címadó duettjével (Peabo Brysonnal együtt) elnyerte a legjobb dalnak járó Oscar-díjat és egy Grammy-díjat is begyűjtött általa.Celine Dion

Újabb elismerést jelentett az énekesnő zenei pályáján az Atlantai Nyári Olimpiai Játékok nyitódalának eléneklése 1996-ban. A Power of The Dream című dal később a ’Falling into You’ albumra került fel. A 100.000 ember előtt előadott dalért járó pénzösszeget Celine a kanadai atléták felkészülésére adományozta.

Szintén ezen az albumon kapott helyet az All by myself című dal is, mely énekléstechnikailag a legnehezebb dalok közé tartozik Celine repertoárjában. A nagyközönség számára a Brigdet Jones naplója című vígjáték felejthetetlen címdalaként biztosan emlékezetes még ma is, ha esetleg az 1996-97-es slágerlisták top 10-es helyezésére már nem emlékeznénk.

A következő évben megjelent ’Let’s talk about’ love nagylemezről a legsikeresebb dal kétségkívül a My heart will go on lett, melyet a Titanic című filmeposz révén (is) vált világhíressé, újabb Oscar-díjat és Grammy-dijat biztosítva eléneklőjének.

2000-ben az énekesnő hosszabb szünetet iktatott be a karrierjébe, hogy rákban megbetegedett férjét ápolja, majd pedig életet adjon fiuknak. 2002-ben visszatér a zenei üzletágba, melyet ’A new day has come’ album jelez, ahol is az énekesnő egy sokkal érettebb, összetettebb oldalát villantja fel. Az album átütő sikerét (Billboard lista éllovasa, 3x platina az Egyesült Államokban, 6x platina Kanadában) a 2003-as One heart és a 2004-es Mirage nem tudja megismételni – bár a kereskedelmi siker ezúttal sem maradt el.

Nem sokkal később bejelenti a 3 éves, 600 előadásból álló las vegasi előadás-sorozat tervét. A 4000 férőhelyes arénában minden egyes alkalommal telt ház előtt énekelt.

Első parfümje (melyhez az iparági hátteret a nagy múltú Coty cég szolgáltatja) csak a Las Vegas-i showműsorának útnak indítása után 2004-ben került a boltokba. A Celine Dion nevét viselő virágos-gyümölcsös illat az énekesnő derűs és szenvedélyes természetét valamint életigenlését hivatott kifejezni. Még ugyanebben az évben jelentkezik a Notes elnevezésű bájosabb változattal, melynek fás-virágos-pézsmás jegyei az énekesnő zeneszerető és romantikus vonásait tükrözik.

A parfümök sikere láttán minden évben a piacra kerül 1-2 új illat, szintén a Cotyval karöltve.

2005-ben a (már sajnos visszavont) orientális-virágos Belong azoknak a hölgyeknek szól, "akik szeretik az életet, hangosan nevetnek és a belső szépséget, önbizalmat, szenvedélyt és érzékiséget illetően hallgatnak a szívükre".

2006-ban a szintén orientális-virágos Enchanting az orchidea , ámbra és a tonka illatával bűvöli el a közönséget.

2007-ben két limitált kiadás látta meg a napvilágot: a Spring in Paris a maga romantikus virágcsokrával inkább nappali viseletCeline Dion parfüm, míg a Paris Nights ciprus-gyümölcsös jegyei a holdfényes éjszaka kellékei lehetnek.

A 2008-ban, a 11 hónapos "Taking Chances" turné indításával egyidejűleg piacra dobott Sensational (alkotója Maurice Roucel) a sztárság lényegét próbálja megragadni. Főbb jegyei a mimóza (mely Celine érzékiségét a jázminnal és a fréziával karöltve jeleníti meg), ámbra, mósusz és szantál. Az üveg – a korábbi egyszerű vonalvezetésű üvegektől eltérően – az illat és az egyéniség sokdimenzionális mivoltára irányítja a figyelmet.

A 2009-ben megjelent virágos-aquás ChicPatricia Choux alkotása, aki több niche illatot is jegyez. Ez a ragyogó illat a kifinomult Celine Dion-t tükrözi: magával ragadó báj, mesterkéletlen elegancia, könnyedség és önbizalom harmonikus elegye.

Legújabb illata a virágos-gyümölcsös Pure Brillance az énekesnő szerint azt "a ragyogást és szépséget tükrözi, mely minden nőt egyedivé tesz".

Celine Dion azt a (mára megfogyatkozó) karaktert testesíti meg az előadók világában, aki nem magánéleti botrányaival, hanem zenéjével és énekelni tudásával igyekszik kitűnni a többiek közül. 5 oktávos hangterjedelméhez kifinomult és csendesen magabiztos fellépés társul, egyfajta belülről fakadó ragyogással és könnyedséggel karöltve. Mindezt kiegészíti Celine karitatív tevékenysége különböző természeti katasztrófák áldozatainak ill. bizonyos jótékonysági szervezetek részére.

Talán egyszer mások is megfejtik azt a titkot, ami által minden idők egyik legsikeresebb női előadóját köszönthetjük benne.

loader
Facebook Instagram