Az illatok hatása

Krémes illatok

Emlékszel még anyukád főztjének vagy apukád after shave-jének illatára? Na és, a kedvenc kávézód és gyertyád aromájára? Kétségkívül az illatok hatással vannak ránk és az életünkre is. Pszichológusok és kutatók bizonyították, hogy mentális állapotunkat befolyásolják a szagok.

 

 

Biztos észrevetted már te is, hogy vannak olyan illatok, melyektől egyből jobb kedvre derülsz, némelyek megnyugtatnak, de vannak olyanok is, melyeket egy-egy negatív élmény után egyeltalán nem akarsz soha többé érezni, és akár szorongást is kiválthatnak belőled. Természetesen egyénenként változó, hogy  ki melyik illathoz milyen érzést, érzelmet társít, azonban megfigyelhető, hogy ettől függetlenül is képesek pszichésen befolyásolni minket. Például a kamillát és levendulát előszeretettel használják terápiákon a nyugtató hatásuk miatt.

 

Az illatok pozitív hatását az aromaterápiában is felhasználják az illóolajokon keresztül, mert a terápia során pozitív hatással vannak az egészségre. Az illóolajok a növényekből kinyert magas koncentrációjú esszenciák, melyeket több módon is felhasználhatnak: diffúzió, masszázs, fürdő, kompressziós és inhalációs terápia. Az illatok a belégzés vagy a bőrön keresztüli felszívódás során az olajok különböző hatásokat fejthetnek ki, mint például relaxáló, hangulatjavító, fájdalomcsillapító, energetizáló, de akár még gyulladáscsökkentő is.

 

 

Íme néhány példa arra, hogy melyik illat mit válthat ki belőlünk: 

 

Citrus illatok (pl. citrom, narancs): Frissességet, energiát és felfrissülést sugároznak, emellett serkentik az elmét és javíthatják a koncentrációt. A citromfüvet szívesen használják hűsítő hatású fürdőbombákban is.
 

Levendula: Nyugtató hatású, segít a stressz és a szorongás enyhítésében, elősegítheti a relaxációt és a jobb alvást, de a szekrényünkbe téve remekül távol tartja a molyokat is.
 

Mentol: Frissítő hatású, hűsítő érzést kelt. Jó hatással van a légutakra, például megkönnyíti a légzést torokfájás vagy nátha esetén, nem hiába alkalmazzák emiatt számos  gyógyszerben.
 

Rózsa: Romantikus és érzéki hangulatot teremt, gyakran kapcsolódik szeretethez és érzelmekhez, de emellett friss és üde hangulatot is teremthet a lakásban.

 

Fenyő: A fenyőillatot gyakran kapcsolják a téli ünnepekhez és az erdőhöz, de frissességet és erőt is sugároz.
 

Szegfűszeg: Meleg, fűszeres és átható, általában a karácsonnyal és a meghittséggel párosítják.
 

Vanília: Meleg, édes és megnyugtató hatású. Gyakran kapcsolódik boldogsághoz és kényeztetéshez. Kellemes érzést kelt, ezért előszeretettel használják nemcsak a parfümöknél, de a gyertyáknál is.
 

Kókusz: Trópusi és nyárias hangulatot teremthet. Számos embernek kellemes és nyugtató hatása van, és gyakran kapcsolják össze a nyaralással, tengerparttal és pihenéssel.
 

Csokoládé: Boldogsághormonokat (endorfin) szabadít fel az agyban, ezért kellemes és vigasztaló hatása van. Az édes, csokoládés illat segíthet enyhíteni a stresszt és javíthatja a hangulatot. Ez szintén kedvelt a gyertyáknál és a testápolóknál is. 


 

Bár az illatok egy részének vannak mindenkire érvényes pozitív hatásai, személyenként eltérő, hogy milyen emlékeket és érzéseket társítunk hozzájuk. Kedvenceinket szerencsére nemcsak illatosítókban és gyertyákban, de parfümökben is megtalálhatjuk. 

loader
Facebook Instagram