5 hiba, amit elkövethetsz férfiként!

1. hiba: túl harsány illatfelhő
 

Nem hiába terjedt el a köznyelvben is, hogy „férfi kölni”. A férfiak számára szinte a legtöbb márka kizárólag eau de toilette töménységben gyárt parfümöt. Hogy miért? Természetesen nem azért, mert az urak nem érdemelnek ennél jobbat, hanem azért, mert egy stílusos férfi illata nem teríti be a teret, hanem kellően visszafogott hatósugárral rendelkezik, azaz nagyjából a személyes zónában érezhető. Az ennél harsányabb illatok csak alkalmakra javasoltak. Az eau de toilette töménységű parfümök általában 4-5 órán keresztül illatoznak. Nyáron, nagy melegben a kölni (cologne) töménység javasolt, amely bár 2-3 óráig ad intenzívebb illatot, cserébe gyakrabban frissítheted fel vele magad. Természetesen nem kell lemondani a valóban erős koncentrációjú parfümökről, de szigorúan csak alkalmakra érdemes időzíteni, egy féktelen esti buliba vagy egy romantikus éjszakára. A lényeg, hogy ne hagyd, hogy az illatod elnyomja a személyiséged. Ha hétköznap is valami ütős, karakteres illatra vágysz, de nem szeretnéd, hogy a szomszéd szobában is érezzék, akkor játssz az összetevőkkel, válassz eleve dominánsabb, markánsabb illatjegyeket, főként illatakkordokat. Például a bőr és az édeskés fűszerek rendkívül jól működnek egymással, vagy a manapság divatos oud és sáfrány verhetetlen, ha karizmatikus parfümről van szó. Ugyanígy dominanciát sugároz egy száraz, meleg fáős jegy feketeborssal. Bátran kísérletezz!
 

2. hiba: nem a saját illatodat viseled
 

Valljuk be, sokszor ajándékozunk párunknak, apukánknak, testvérünknek parfümöt. Legideálisabb esetben olyan parfümöt választunk, amiről tudjuk, hogy szereti, használta már, vagy éppen vágyik rá. Legrosszabb esetben pedig csak beteszünk a kosarunkba egy üveggel „mindegy, hogy milyen” alapon, és reménykedünk, hogy bejön az illetőnek. És ha nem jön be, akkor bizony érezhetően torzul a megajándékozott megjelenésének harmóniája, hiszen nem fogja tudni viselni azt a neki nem tetsző illatot. Még saját magunknak is nehéz megtalálni azt a parfümöt, amely valóban összhangban van személyiségünkkel, elképzelhetjük, hogy más ezt milyen nehezen találná meg számunkra. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk, ne féljünk a profiktól parfümtanácsadást kérni, ahol gyakorlott parfümszakértők segítenek abban, hogy megtaláljuk a saját illatunkat. Ha végképp tanácstalanul állunk a parfümök sokasága előtt, akkor már jó kiinduló pont lehet az, ha a főbb parfümcsaládokkal tisztában vagyunk, azaz leginkább azzal, hogy melyik illatcsaládba tartozó parfümöt viseljük legszívesebben. Ha például a fűszeres-fás illatokat preferáljuk, akkor ebben a kategóriában keresgélve nagy valószínűséggel ráakadhatunk kedvencünkre.

Férfi parfüm használat3. hiba: nem jó helyre fújod a parfümöt

Nem csak pocsékolás, hanem hatalmas hiba is lehet, ha nem jó helyre fújod a parfümödet. Alapvető szabály, hogy soha nem fújjuk ruhára a parfümöt, csakis bőrre. Az sem mindegy, hogy a bőrön hová! A legmelegebb pulzuspontokra érdemes fújni, hiszen a melegebb bőrön jobban párolog a parfüm. Ilyen pontok a nyak, csukló, mellkas és a lágyék. Egy, maximum két pontot tedd fel a parfümöt, és két fújásnál többet ne használj, így biztosan nem fogod túladagolni. Ha tartós hatást szeretnél, akkor zuhanyozás után használd a parfümöt, a már száraz bőrödre. Semmiképp sem használd after shave-ként as parfümöt, mert borotválkozás után csúnyán kicsípheti a bőrödet alkoholtartalmának köszönhetően. Ma már a legtöbb férfi parfüm kapható after shave formában is, így nem kell lemondanod a tökéletes összhangról. Komoly dilemma férfiaknál is, hogy a tusfürdő illata gyakran üti a parfüm illatát. Szerencsére már sok trendi parfümhöz vásárolható saját tusfürdő vagy akár testápoló is, és ezzel rendkívül jól lehet rétegezni az illatot, növelni vele a tartósságát, intenzitását.

4. hiba: nem jól tárolod a parfümjeidet
 

Bizony, a parfümöknek is van szavatossági ideje, ami általában a kibontástól számított két vagy három év. De sokkal hamarabb is felbomlik egy parfüm szerkezete, ha ne megfelelően van tárolva. A parfüm két legnagyobb ellensége a napfény és a meleg. Épp ezért polcon tartva, közvetlen napsütésnek kitéve egy parfümöt, biztosra vehető, hogy sokkal hamarabb megromlik, mint a szavatossági ideje. Mindig tartsd saját dobozában a parfümöt, és ne tett ki közvetlen napsütésnek vagy például radiátor mellé. A legtöbb férfiparfümben bőven találhatóak citrusos összetevők, amelyek viszont a leghamarabb elveszíthetik illatukat. Éppen ezért ha több darabból álló készletünk van, mindenképpen sötét, hűvös helyen tároljuk őket, ha eredeti illatukat szeretnénk élvezni. Hasznos kis trükk, de bevált: érdemes otthon egy kisméretű borhűtőt beszerezni, és a parfümjeinket abban tartani, garantáltan sokkal tovább bírják, mint a meleg szobában. Nincs is annál rosszabb, mint egy kissé már megbomlott szerkezetű parfümöt viselni, amelyről nem a harmónia és a kellemes illat, hanem a furcsa, kellemetlen szag jut mindenkinek eszébe.
Parfüm viselése
5. hiba: nem a megfelelő parfümöt viseled
 

Bizony, egy férfinek sem árt saját illatgardróbot összeállítania, hiszen a parfümöknek, illatoknak nem is kis hatása van hangulatunkra. Nem mindegy, hogy egy sportos összejövetelre vagy éppen üzleti tárgyalásra vagy randevúra használunk egy parfümöt. A különféle összetevőknek különféle hatása van nem csak a saját elménkre, hanem azokéra is, akik érzik az illatunkat. Általában a citrusos illatok lendületet, frissességet, dinamizmust jelenítenek meg. A gazdag és mély fűszerek dominanciát, míg a klasszikus meleg fás jegyek határozottságot, nyugodtságot fejeznek ki. Egy jól összeállított férfi parfüm gardrób így tartalmaz egy sportos, casual illatot, egy elegáns és letisztult parfümöt és egy gazdagon fűszerezett, érzékiséget sugárzó darabot. Ha nem vagy elvakult parfümrajongó, és nem gyűjteményed szaporításaképp vásárolsz parfümöket, akkor egyszerre nem érdemes két-három parfümnél többet használni, otthon tartani. Legyen egy hétköznapi, egy alkalmi és egy sportosabb illatod, ezzel tökéletesen tudsz alkalmazkodni az éppen aktuális megjelenésedhez.

 

 

loader
Facebook Instagram