A tél illatai

 

Akár említhetném a korizást, síelést, forralt borozgatást, hosszú téli estéken a meghitt baráti beszélgetéseket, de az is belefér, hogy otthon egy bögre tea mellett egy kiváló könyvet olvassunk a kedvenc pokrócunkba burkolózva.

Gyerekkorom óta télen minden reggel az első dolgom az, hogy az ablakhoz sietek, és izgatottan kinézek, hogy vajon esett-e aznap éjszaka hó. Csodás látvány, mikor a szürke, ködös város átalakul hófehérré, megtisztul és pihe-puha sziporkázóForgácshótakaró,fedi be reggelre.

Még a közlekedésben eluralkodó zűrzavart is könnyebben megbocsátom, ha hallom a talpam alatt a hó ropogását, és a szinte már vakító, sziporkázó fehérséget látom mindenhol.

Télen nemcsak a melegebb ruháinkba szeretünk beburkolózni, hanem még egy plusz rétegként a parfümjeinket is segítségül hívjuk, hogy körülöleljenek bennünket a hidegben, és melegséget adjanak a zord téli napokon.

Miként lecseréljük a cipőnket is csizmára, a ballonkabátunkat bundára, úgy a nyári illatainkat is félre tesszük egy időre, és a télieket vesszük elő.

Hisz télen szívesebben szürcsölgetünk forralt bort vagy egy forró csokit mint jeges, mentás limonádét; jobban kedveljük a mézeskalácsot a fagyinál.

Így van ez a parfümökkel is. Télen a hidegben, bizonyos összetevők a parfümökben,(melyek nyáron hűtenek, frissességet, felüdülést adnak), nem működnek olyan jól. Melegséget keresünk és várunk a parfümöktől, sokkal inkább mint felfrissülést.

S hogy mi az idei őszi-téli trend? Milyen parfümöt válasszunk a hidegebb időszakra? Ebben próbálok egy kis segítséget nyújtani.

Ebben az évszakban az intenzívebb, testesebb, nehezebb, tartósabb illatokat részesítsük előnybe, melyek melegséget sugároznak. Ezúttal kicsit túllépek a téli időszakban sokak által kedvelt gourmand illatokon, és megpróbálom más, de ugyanakkor a zordabb időjárásban is jól viselhető parfümjegyekre felhívni a figyelmet.

- népszerűek a teás akkordok, persze most vonatkoztassunk el a tavaszi-nyári zöld teás vonulattól (ezt hagyjuk meg nyárra) és haladjunk a szokatlanabb, kifinomultabb és gazdagabb teás jegyek felé.

Szép példát láthatunk erre, L'Artisan Tea for Two mesterművében( sajnos visszavont illat már), ahol a fekete tea füstössége csodásan keveredik a fűszerekkel, vaníliával, mézzel.

Hadd emeljem ki az egyik kedvenc teás illatomat Bvlgari Eau Parfumee au The Rouge alkotását Ebben a parfümben kétféle vöröstea kivonatot is használnak. Egyrészt a dél-afrikai roiboos-t, mely melegséget, lágy fás aromát ad, másrészt a kínai Yunnan-t hívják segítségül az intenzívebb, csábító aroma eléréséhez. Emellett még megjelennek benne a narancs, dió, füge és a fűszeres jegyek, melyek egyedülálló illattá teszik.

-fás jegyek: megbízható, sokrétű, változatos elemei a parfümök kelléktárának; melyek általában az illat alapjegyeiben tűnnek fel. A fa típusától függően más-más hatást, hangulatot érhetünk el velük. Nézzünk néhány olyan fatípust, melyek előfordulnak a parfümökben is.

Virág és gyertyaA guiacfa Argentina és Paraguay erdeiből származik. Az olaja kissé kátrányos, gyantás, füstös. Gyakran használják a dohánnyal vagy bőrrel együtt, de fűszerekkel is, főként a férfi illatokban (Micallef Guiac). Virágokkal, orientális jegyekkel a női parfümökben is feltűnik( Givenchy Organza). Meleg fűszerekkel, ámbrával, pacsulival társítva Estée Lauder Sensuous Noir illatában is finoman jelen van. Alkalmazzák a cédrust (YSL- La Nuit de l’Homme), a szantált, mely legtöbbször, finom, lágy kissé tejes, megnyugtató akkordot ad a parfümhöz( Estée Lauder Sensuous Nude).

Vannak olyan fás jegyek is, melyek főszerepet játszanak a parfümben ha belekerülnek;meghatározzák az egész illat karakterét. Ilyen az agarfa/ oud, mely nagy népszerűségnek örvend manapság, főleg a niche parfümök körében találkozhatunk vele (Montale, Amouage). És hogy mi is az a titokzatos oud?

Az agarfa, Délkelet-Ázsiában őshonos, és a világ egyik legdrágább fa fajtája. Ha a fát egy bizonyos gombás ill. bakteriális fertőzés éri, védekezésképp egy illatos, nehéz, fekete olajat termel. Ez az oud, ami tulajdonképp a fa értékes gyantája. A fának körülbelül 50 évesnek kell lennie (de a legjobb minőségű oud-ot a 100 éves fák adják), hogy ezt a nehéz, sűrű állagú, sötét színű olajat kinyerhessék belőle. Az olaj illata összetéveszthetetlen, kissé kámforos, füstös, fás, dohányos.

A Montale parfümház úttörőként kezdte alkalmazni, azóta egyre elterjedtebb lett, és mind több alkotásban fellelhető ez a ritka, drága alapanyag, mely télen különösen jó választás lehet hölgyek és urak körében egyaránt.

Kedveltek a bőrös jegyek is a hidegebb évszakokban: különleges, időtlen eleganciát adnak a parfümnek. Ki ne kapná fel a fejét, ha megérzi kedvenc bőrkabátjának, bőrcsizmájának vagy éppen a bőrgarnitúrájának hamisíthatatlan illatát, persze hol virágokkal vagy fűszerekkel, akár más keleties jegyekkel, gyakran ciprusokkal gazdagítva.

Ma egyre több tradicionális bőrárut gyártó cég rukkol elő bőrös illatokkal, így tesz a Hermes(Kelly Caleche) vagy a luxus minőségű táskáiról híres Bottega Veneta is . A Bottega Veneta egy nagyon kifinomult, elegáns illat. A bőrös jegy nagyon kifinomult benne, már majdnem antilop bőr hatású, citrusokkal és virágokkal vegyítve. Nem kiabál az illat, hanem szépen simul; egy olyan nőt juttat eszünkbe, akiből sugárzik a báj és a kifnomult kecsesség, de nincs a tudatában. A méltán nagy népszerűségnek örvendő parfümök elérhetők a www.parfum.hu-n.

Nagyon szexis, erotikus, meghökkentő lehet, ha egy tökéletes megjelenésű, elegáns nő bőrös parfümöt visel. Garantáltan nem marad észrevétlen..., lehengerlő a hatás.

1924-ben úttörőnek számított a Chanel háznál Ernest Beaux Cuir de Russie ikonikus alkotása. Kimondottan nőknek szánta ezt a parfümöt, olyan hölgyeknek, akik nyíltan mertek dohányozni és nadrágkosztümöt viselni az akkori korban. Mára sokszor átalakították a fent említett parfümöt, de népszerűsége nem csökkent azóta sem a parfümkedvelő ínyencek körében.

A fűszerek és a téli parfümök kapcsolata a mennyben köttetett; fahéj, kardamom, kömény, sáfrány, szerecsendió, szegfűszeg gyakori, kedvelt elemei a téli illatoknak. Melengetőek, körülölelők, könnyen szerethetők. Róluk egy korábbi cikkemben már írtam.

Az ámbrás illatok is közkedveltek télen; a sokoldalúan felhasználható ámbra melegséget ad a parfümöknek, ha orientális fűszerekkel keverik, de hasonló hatás érhető el a hozzá adott lágy, pézsmás akkordokkal is.

Sokszor vegyítik vaníliával, labdanummal vagy pacsulival, mint pl. Jean-Claude Ellena kiemelkedő 2012-es alkotásában -a Hermes L'Ambre des Merveilles-ben. Ez a parfüm a hideg, téli időben kel igazán életre. Tartóssága is kiemelkedő, legalább 8 óra vagy még ennél is több.

Könnyen kedvelhető Prada L'Eau Ambree parfümje is, ahol szintén főszerepet játszik modernizált köntösben az ámbra. A citrusos nyitány után megjelenik a pacsuli és a kecses rózsa, majd az illat leszáradásában a vanília, a labdanum és az ámbra.

Téli díszletHa a virágos illatok a személyes kedvencei a kedves olvasónak, akkor télen sem kell lemondania róluk. A jázminnak, gardéniának, rózsának a viselete a téli hidegben is kimondottan kellemes lehet, a megfelelő jegyekkel társítva.

A Bvlgari-nál már a Jasmin Noir sötét üvege is felkelti a figyelmünket, és rávezet bennünket, hogy valami különlegességet tartogat a számunkra. A parfüm a férfias és a nőies jegyek kontrasztjára épít. A jázmin a főszereplő, de ezúttal sötét fás aromákkal és gardéniával körítve.

Chanel-től a Coco Noir a harmadik tagja a Coco szériának. A parfüm alapjaiban megjelenő gazdag rózsa, jázminnal és pacsulival még inkább szexissé és gazdaggá teszi.

Télen is bátran kísérletezzünk a parfümök gazdag tárházával, próbálgassunk és keressük meg, hogy melyik összetevő viselkedik a legjobban a bőrünkön és váltja ki a keresett, alkalomhoz illő hatást. Ne feledjék, hogy a fent említett parfümök közül sok fellelhető a www.parfum.hu-n és mindig készséggel állnak a rendelkezésükre, ha a kívánt parfüm kiválasztásáról van szó.

 

BoraBora írása

loader
Facebook Instagram