Gyógynövények a parfümökben

 

Az emberiség története során mindig is vágyott a jó illatokra. Az ősi kultúrák már használtak különféle illatokat, amelyeket gyógynövényekből és más természetes anyagokból nyertek. A parfümök ipara az évszázadok során fejlődött, és ma már számos összetevőt használnak, köztük gyógynövényeket is. Ezeknek a növényeknek nem csak kellemes illatuk van, hanem gyakran gyógyító vagy relaxáló hatással is rendelkeznek.

 

 

A gyógynövények széles körű felhasználása a parfümökben számos előnnyel jár mind a felhasználók, mind a környezet számára. Ezek az összetevők nemcsak kellemes illatokat biztosítanak, hanem gyógyító és relaxáló hatásokkal is rendelkeznek. A gyógynövények használata a parfümiparban továbbra is növekvő tendenciát mutat, és fontos szerepet játszik a természetes és környezetbarát parfümök iránti kereslet növekedésében. A jövőben várhatóan még több gyógynövény alapú parfüm jelenik majd meg a piacon, megfelelve az egyre növekvő fogyasztói igényeknek és az egészségügyi-tudatos életmód iránti törekvéseknek.

A gyógynövényes akkordok a zöldes és kámforos illatprofiljukról ismertek, amely a nyugalom és a jó közérzet érzetét kelti, mint egy vidéki séta. A gyógynövényes aromák az illatgyertyák kedvenc illatanyagai közé tartoznak az alkotók és a gyógynövények szerelmesei számára egyaránt, és a jó hír az, hogy a hozzájuk tartozó illatolajok meglehetősen megfizethetőek.

 

Az, hogy ennyire népszerűek, természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki szereti a gyógynövényes illatokat, azonban van egy maroknyi kedvenc, amelyekkel egyszerűen nem lehet melléfogni. És messze a legjobbak egy szerény cserje lila virágából származnak, a legfrissebb, legélénkítőbb és legálomszerűbb illattal. Ez a levendula, a fűszernövényes aromák királya, aki finom illatával szinte minden zöldkompozíció alapdarabja. Napjainkban a levendula egyre népszerűbb összetevője a legdivatosabb parfümöknek. Elég csak a bestseller Guerlain Mon Guerlain parfümre gondolni, ahol a levendula aroma kifejezetten hangsúlyos szerepet kapott a fás és virágos jegyek mellett. A levendula ez idáig elsősorban a férfiaknak tervezett illatokban kapott szerepet, ma már azonban markáns és nyugtató illata a legizgalmasabb nőknek szánt illatokban is felismerhető. Az Yves Saint Laurent is felismerte a levendula nagyságát és legújabb, toplistás illatának fő alkotóelemévé tette: az Yves Saint LaurentLibre a szabadság különleges illatát hirdeti.
 


Folytatva a fűszernövényes illatolajokkal, amelyeket számos parfümben megtalálhatunk, van egy másik szerény bokor, amelyet már az ókor óta dicsérnek gyógyhatásai miatt. Apró levelei jellegzetes, oregánószerű illatot hagynak maguk után, amellyel szinte minden mediterrán étel csak úgy könyörög, hogy megszórjuk. A kakukkfűről és annak éles, fűszeres-zöld aromájáról beszélünk. Jellemzően férfias karakterű parfümökben találjuk. A Guerlain L’Homme Ideal Eau de Parfum édeskés meggyes-mandulás aromáját a kakukkfű zöldes-fanyarkás jellege csodásan kiegyenlíti, s ettől válik pikánsan férfias karakterré. Meglepő módon a Givenchy Ange ou Demon népszerű női illat is tartalmaz kis adagban kakukkfüvet, az angyali és démoni illatjegyek kihangsúlyozásaként.

Végül, de nem utolsósorban a legjobb gyógynövényes illatolajok listáján szerepel a rozmaring: egy csábító levendula-szerű illat, amely tökéletes egyensúlyt teremt a fás-meleg és a mentás-hideg között, és a koncentráció és a lelki felemelkedés érzését kelti. A rozmaring mellé kiválóan illenek a citrusos és fás jegyek, melyek markáns aromáját ellensúlyozzák. Legismertebb szereplése a nyári férfiillattok koronázatlan királyának összetevői között szerepel! A Dolce Gabbana Light Blue Pour Homme Elképesztően intenzív citrusos akkordokat tartalmaz, melyeket a rozmaring markáns aromája élénkít fel a fás jegyek mellett. A lehető legjobb dolog a nyári hőségben!

 

Zárásként a bazsalikomot muszáj megemlíteni! Bár nem olyan népszerű és széles körben felismerhető, mint a fenti három illat, ez a különleges illat elég gyakran megtalálható citrusos jegyekkel párosítva, ami rusztikus, zöld, szinte füves jelleget kölcsönöz nekik. Legismertebb bazsalikomos illatunk a Guerlain Aqua Allegoria Mandarine Basilic, amelyben a mandarin és a bazsalikom izgalmas akkordja pezsdítően hat az elménkre is. A férfiak körében oly népszerű Ralph Lauren Polo Blue uborkával, bazsalikommal és markáns fás jegyekkel vegyített illata szintén élénkítő hatással lehet viselőjére.

 

loader
Facebook Instagram