7 tipp, hogy az otthon egy tudatossággal átgondolt menedék legyen

Egy olyan világban, amely állandóan a figyelmünket követeli, így a gondolat, hogy otthonunkat az odafigyelés jegyében rendezzük be, igazi mentsvár lehet. Ha képesek vagyunk túllépni az esztétikán és életterünket olyan szentéllyé alakítjuk át, amely elősegíti a belső békét és a jólétet, azzal hatalmasat javíthatunk az életminőségünkön. Megmutatjuk, mit kell tenni ahhoz, hogy az otthon tudatosabban berendezett legyen, és közelebb kerüljünk ezáltal egy sikeresebb életmódhoz.


 

1. A legfontosabb, a szándék. Szánjunk egy pillanatot arra, hogy mit szeretnénk elérni az adott térrel. Kreatív menedék? Megnyugtató oázis? Egy kikapcsolódást nyújtó hely? A minél világosabb és egyértelműbb szándék megfogalmazásával sokkal konkrétabban tudjuk majd irányítani a változtatást.
 

2. Egyszerű, rendezett. A mindfulness nemcsak az elme, de a környezetünk rendbetételéről is szól. Kezdjük azzal, hogy felmérjük, mire van igazából szükségünk. Mi van meg ebből már a lakásban, és mire nincsen igazából szükség? Az utóbbi felesleges dolgoktól meg kell szabadulni. A rend és tisztaság fenntartásával biztosra mehetünk abban, hogy otthonunk nyugalmat és biztonságot nyújtó hely lesz. Szellőztessünk és takarítsunk rendszeresen ennek fenntartásáért!
 

3. Fenntarthatóság. A környezetbarát és sokáig elálló anyagokból készült bútorok értékes befektetéseknek bizonyulnak. A választásukkal saját karbonlábnyomunk méretét csökkenthetjük. Használjunk bambuszt vagy biopamutot, vászont, gyapjút – a földes tónusok, cserepes növények és a természetes fények mind nyugtató légkört teremtenek.
 


4. A tudatos elrendezés és a megfelelő kényelmet, funkcionalitást betöltő bútorok segítik a pihenést és a megfelelő testtartást egyaránt. Igyekezzünk ezeket úgy elhelyezni, hogy az segítse az együttlétet és beszélgetést. Ha egy egyedüllétet segítő sarkot szeretnénk, akkor pedig a békés kuckó kialakítására kell figyelni.
 

5. Tartalmas dekorációra is figyelni kell. Meséljenek ezek egy történetet, amelyek személyes jelentőséggel bírnak. Lehetnek örökségek, régi fotók, vagy éppen saját kezüleg készült tárgyak. 
 

6. A világítás fényt hoz az elmébe is. A lágy, meleg megvilágítás a meghitt hangulatot teremti meg, és elősegíti a pihenést is. Célszerű fényerőszabályozó kapcsolókat választani, amiknek a segítségével a hangulathoz és a tevékenységekhez igazíthatjuk a világítást.
 

7. De-digitalizálni elengedhetetlen. A tudatos életvitelhez fontos, hogy a lakás bizonyos részei mentesek legyenek a digitális zavaró tényezőktől. A legjobb, ha techmentes zónákat választunk, ahol a mentális pihenésre tudunk fókuszálni. 

 

 

Az átgondolt döntésekkel és a világosan meghatározott célokkal ápoljuk saját és családtagjaink mentális és érzelmi jólétét, mely visszahat majd fizikai állapotunkra is. Megtalálhatjuk azt a belső békét, melyben könnyebb lesz kapcsolatot teremteni önmagunkkal és másokkal, s ezáltal terveink sikerre visznek majd minket.

 

 

Top

loader
Facebook Instagram