A pihenés nemcsak kiérdemelt luxus – gazdagabbá tesz!


Sajnos manapság a kikapcsolódás alatt sokszor azt értjük, hogy leülünk a tévé vagy a számítógép elé valami műsort bambulni, és közben elnyammogunk valami rágcsálnivalót. Pedig a valódi pihenés ennél sokkal több – többet ad és igazán feltölt, hogy utána teljes erővel vágjunk bele újra a terveink kivitelezésébe. Ebben a cikkben megmutatjuk, miként szerezhető vissza a kontroll a valódi pihenés megéléséhez!

 

 

Detox a túltelítettségtől
 

Elsőként az a legfontosabb, hogy megálljunk egy pillanatra, és végiggondoljuk: pontosan mi is az, amiből elegünk van? Mi az, ami elől elmenekülnénk, vagy kicsit kivágnánk az életünkből? Akár listát is célszerű írni, ha több minden az eszünkbe jut.  A listát végignézve, hamar ráébredhetünk: hát valóban régen voltunk rendes szabadságon, ami 4 munkanapnál hosszabb volt. Lehet, észrevesszük, hogy elég lett a monitor bámulásából, a város zajából, a mindennapi mókuskerékből. Ebből kell minél előbb kiszakadni.

 

Ezt követően jöhet a tervezés. Nem érdemes elveszni a részletekben: legyenek meg inkább a mérföldkövek, amiket konkretizáljunk. Mondjuk legyen a terv része az, hogy naponta 10 percet sétáljunk mindenféle zene  telefonálás nélkül, vagy heti egyszer keressünk egy csendes zöld övezetet, ahol a figyelmünket átadjuk a természetnek.  Célszerű ezt a leválást a digitális térre is kiterjeszteni. Ha hosszabb szabadságra éppen nem tudunk azonnal elmenni, a mindennapi közösségi média használatát lecsökkenthetjük – különböző applikációk is a segítségünkre lehetnek, hogy hatékonyan moderáljuk az online felületek napi használatát. 
 


Miként érdemes belevágni?
 

A tervezést először érdemes a rövid távú célokra kihegyezni. Amennyiben ezeket képesek vagyunk egyre inkább betartani, jöhetnek a nagyobb lépések, mint a tudatos és exkluzív elvonulások.  Keressünk olyan helyszíneket és programokat, amelyek nyugodt környezetet kínálnak, és segítenek lelassulni. A városi környezet után a csendes vidéki közeg segít felfedezni és hallatni a belső gondolatainkat. Lehet, olyan gondolatok kerülnek a tudatba, amelyek a korábbi ingergazdag környezetben nem tudtak, viszont most segíthetnek abban, hogy közelebb vigyenek minket a céljaink elérésében. 

 

Emellett bátran nyissunk olyan kezelésekre, amelyeket máskor nem szoktunk magunknak megengedni: egy újfajta étel kipróbálása, vagy részvétel egy különleges masszázson, worksophon. A személyre szabott, érdekes programok segítenek a valódi felszabadulásban.  A wellness üdülőhelyek jellemzően ilyen közeget biztosítanak, hiszen a gyógyvizekben pihenés, a relaxációs lehetőségek és a jóga alapú programok mind abban segítenek, hogy holisztikusan újrahuzalozzuk mentális és fizikai állapotunkat.  

 

Ezek a regeneráló programok segítenek spirituálisan, kulturálisan feltöltődni, amelyek által új szempontból tudjuk megközelíteni majd azokat a problémákat, amelyekkel a mindennapi környezetben nehezebben küzdünk meg.  Viszont a mély kikapcsolódás nem fog menni, ha magunkkal visszük a laptopot, és engedjük a kollégáinknak, hogy minden csip-csup kérdéssel utánunk nyúljanak a szabadidőnkben. Fontos, hogy a kikapcsolódás az a miénk és az esetleg általunk választott embereké maradjon.

 


 

A feltöltő pihenés után teljesen más szemmel nézhetünk majd a mindennapi mókuskerékre: sokkal nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban, akár új megoldásokkal előrukkolva reagálhatunk a problémákra, s ezáltal növekedhetünk. Érdemes ezért a rendszeres pihenést beiktatni az életünkbe!

 

loader
Facebook Instagram