Illathasználat – nyári illatok

 

A hőségben ugyanis az illatmolekulák erősebben bontakoznak ki, emiatt a környezet és maga az illat viselője is zavarónak érezheti az egyébként átlagos intenzitásúnak tekinthető parfümjét.

A választék széles, a fanyar citrusoktól az üde lédús gyümölcsökön át az uborkás-vizes jellegű kompozíciókig terjed, melyek gyakran limitáltak és csak egy nyáron át kaphatóak. Nem (vagy csökkentett mennyiségben) tartalmaznak alkoholt, Nyári illatokígy a naptól egyébként is megviselt bőrt nem szárítják tovább illetve nem okoznak bőrirritációt és kellemetlen foltokat.

Nagyvonalúan akár az egész testfelületre felvihetőek, főleg ha ’eau fraiche’ (vagyis ’friss víz’) illetve ’Eau de Cologne’ (kölnivíz) koncentrációról van szó. Ebben az esetben az illatanyagok koncentrációja jóval alatta marad még az eau de toilette-nek is; legfeljebb 6%-ot tartalmaznak.

Jó hír, hogy a sokszor nehéznek számító sztenderd illatok mind többjéhez csatlakozik nyaranta egy, a nevében is lezserebb változat, amely egy-két összetevő módosításával illetve elhagyásával alkalmazkodik a legmelegebb évszakban drasztikusan megváltozó igényekhez. Így akár még a kedvenc márkánkról sem kell lemondanunk.

Vannak parfümházak, melyek bizonyos már klasszikusnak számító illataikhoz minden évben kiadnak egy nyári – limitált – verziót. Elég csak Calvin Kleinre és a jól bevált Eternity 2005 óta évente megjelenő változataira gondolnunk. Ők általában az anyaillat éterien virágos változatát hozzák, némi zöldes vagy vizes jeggyel bolondítva. (A férfiaknak szánt változatnál a felerősített vizes jelleg mellett a fougere jegyek is szerepet kapnak). Ezt a koncepciót követi Yves Saint Laurent is több vonalánál: például a Cinéma mandulás jellege ugyan enyhén megmarad, de a zamatos és lédús citrusoknak köszönhetően senki sem asszociál a karácsonyi kekszre viselője közelében.

loader
Facebook Instagram