Illatok a karantén idején!

Nagyot fordult a világ az elmúlt két hónapban, és alapjaiban változtatta meg azt, amit evidenciának vettünk. Ma már átértékelődött az egészség, a szabadság, és a „maradj otthon” fogalma, hiszen közös érdekünkből minimálisra csökkentettük az érintkezést más emberekkel, vagy akár a családtagjainkkal is. Nyomasztó érzések kavarognak bennünk, amely a lelkünknek sem tesz jót, s ilyenkor a prioritások is áthelyeződnek.

Pedig a lehető legjobban akkor cselekszünk, ha megpróbáljuk az életünk rituáléit folytatni, amely a lélek egyik mentőöve, hiszen ebbe kapaszkodva tudjuk átvészelni az előttünk álló nehézségeket. Ilyen rituálé a parfüm használata. Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy a jelenlegi helyzetben a parfümök azok, amelyeket száműzhetünk az életünkből, pedig éppen hogy segítségünkre lehetnek.


Sminkelő nő

 

Parfüm, mint fertőtlenítő
 

Elsősorban, mint fertőtlenítőszer sem utolsó a parfüm, hiszen legnagyobb részt alkoholt tartalmaz, amely fertőtleníti a bőrfelületet. Természetesen nem szabad csak arra hagyatkozni, hogy pár fújás parfüm megvéd a kórokozóktól, de ügyesen használva jó szolgálatot tehetnek. Például remek ötlet az amúgy natúr, illatmentes alkoholos kézfertőtlenítőbe pár csepp parfümöt tenni. Máris szívesebben töröljük át vele a kezünket. A hagyományos szájmaszkok nem túl kellemes illatot árasztanak magukból, akik fullasztónak, vagy rossz illatúnak vélik, érdemes 1 fújás parfümmel feldobni, hordhatóbbá tenni. Elég egy vidám, bájos, visszafogott illat, amely nem fullasztó, és nem tolakodó, mint a Chloé L’Eau Eau de Toilette 2019, amely szinte sugározza magából a tisztaság illatát.
 

A már megszokott rituálék a lélek számára
 

Mint már említettük, ilyenkor érdemes a már jól megszokott rituáléinkat követni, amennyiben lehetséges. Ha home office-ban dolgozunk, ha nem mozdulunk ki a lakásból, akkor is érdemes reggel úgy elindítani a napot, ahogy régen szoktuk. Kényelmes, de csinos ruhát felvenni, frizuránkat elkészíteni, minimális sminket felrakni, és feltenni 2-3 fújás parfümöt. Ezek az előkészületek segítenek abban, hogy jól induljon a napunk. Aki nagyon nehezen éli meg a változásokat, az ne ebben a rendkívüli időszakban próbáljon ki új illatokat, ilyenkor szerezzük be a legkedvesebb parfümjeinket, gondoskodjunk utánpótlásukról, nehogy kifogyjanak a polcunkon, legyen szó akár Giorgio Armani Sí remekművéről, vagy Dolce & Gabbane Light Blue klasszikusáról.


Mindennapi higiénia

 

Illatok, mint terápiás eszközök
 

Nem szabad elfeledkeznünk azillatok elménkre ható varázslatos hatásáról sem. A szaglás, és így az illatok is olyan ösztönös reakciókat váltanak ki belőlünk, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ha ügyesen választjuk meg parfümjeinket, akkor akár hangulatunkon, lelki állapotunkon is tudunk változtatni. Talán legtöbbünknek nyugtató, stresszoldó illatokra van szükségünk napjainkban. Köztudott, hogy a levendula valamint a ylang-ylang kifejezetten nyugtat és ellazít. A Guerlain Mon Guerlain parfümjében nagy adag provence-i levendulapárlat található, Chanel Coco Mademoiselle-ben pedig az ylang-ylang hangsúlyos. Amennyiben hangulatunkon szeretnénk javítani, akkor keressünk geránium központú illatokat, mint például Gucci Guilty vagy a Hugo Boss Bottled parfümök. Ha túlságosan fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, akkor a citrusos illatok segítenek felélénkülni. A Mochino I Love Love illata nem csak felpezsdít, hanem jókedvre is derít üde, bájos illatával. A Clinique Happy utánozhatatlanul vidám, citrusokkal felpezsdített illatától a legfárasztóbb nap is feldobható.

Kevesen tudják, hogy a fahéj illata igazi csodaszernek számít, ha hangulatfokozásról van szó. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lennének boldog és kellemes asszociációi a fahéjjal kapcsolatban. Nem csoda, hogy parfüm alapanyagként is igen népszerű, és a legkelendőbb illatok között mindig találunk olyan darabot, amelyben a fahéj kifejezetten domináns. Ikon és klasszikus szupersztár Kenzo Jungle illata, amelyben a fahéj szinte mesteri módon domborodik ki az illatjegyek közül. Jean Paul Gaultier is előszeretettel alkalmazza illataiban, mint például a nagy sikerű Le Male-ban. Talán Gaultier sikerét elirigyelve alkotta meg Paco Rabanne a 1 Million-t, amely az elmúlt évtized bestsellerévé vált, és soha ennyire koncentrált fahéjillat még nem jelent meg parfümben, mint az ikonikus aranytömbben.

 

Megváltozott parfümhasználati szokások
 

Ha ragaszkodunk is a megszokott rituáléinkhoz, akkor is érdemes átgondolnunk, hogy a parfümjeinket hogyan használjuk. Népszerű lett az utóbbi hetekben az alkoholos parfümkendők használata, amely egyszerre fertőtlenít is és illatosít. A parfümmel átitatott kendőket bárhol használhatjuk, nem csak fertőtlenít, hanem frissít is.


Esztétikus virágos kompozíció

 

Összhangban a családdal
 

Talán sosem volt fontosabb a családi kötelék, az összetartozás, mint most, a járvány idején. Az egymásra hangolódás, az összetartozás erősítése illatok által is fokozható. Szerencsére már egyre népszerűbbek az uniszex illatok, amelyeket hölgyek és urak is egyaránt használhatnak. Ha ugyanazt az illatot használjuk párunkkal, igazi harmóniát teremthetünk magunk körül, s tudattalanul is erősebbnek, magabiztosabbnak érezzük magunkat, hiszen azt érzékeljük, hogy nem vagyunk egyedül. Hermés Voyage d’Hermés illata nem hiába lett népszerű, hiszen tökéletes arra, hogy osztozzunk rajta szerelmünkkel. Rádásul citromos, meleg fűszeres illata lecsendesíti elménket. Hatalmas érdeklődés övezi az új Gucci Memoire d’Une Odeur parfümöt, amely épp az illatok általi emlékek előidézését hivatott fokozni. Megosztó, ugyanakkor izgalmas illat, amely kifejezetten uniszex.

loader
Facebook Instagram