A NICHE parfümök, és ami mögötte van!

A parfümpiac hatalmas változáson esett át az elmúlt 10 esztendőben. Nem csak az illattrendek változtak meg gyökeresen, hanem szélesebb körben is ismertek lettek az úgynevezett luxusparfümök. Valójában a luxusparfümök piaca tört be a mainstream világába, és egyre nagyobb szeletet foglal el a parfümkínálatban, így nem csoda, hogy mára már megkerülhetetlen része lett a parfümvilágnak. Először is érdemes az új parfümfogalmakat tisztázni. Niche (ejtsd: nís) parfümnek hívjuk azokat a parfümöket, amelyek kisebb szériában készülnek, kevesebb darabszámban (azaz nem sorozatgyártásban), független parfümőrök kreációit kínálják, viszonylag kis számú parfümériában kínálják. Tehát a niche parfümök mindig egyfajta magasabb minőséget képviselnek, mint a hagyományos mainstream illatok, amelyekbe a celebparfümöket és a designer illatokat soroljuk (mint a legnagyobb divatmárkák illatait, például Armani, Bvlgari vagy Versace).
Bottega Profumiera niche parfüm

Mint ahogy a hagyományos, mainstream parfümök között is van minőségbeli különbség, úgy a niche parfümök között is tudunk differenciálni. Az úgynevezett indie parfümök olyan kis márkákat jelölnek, amelyek limitált darabszámban születnek, legnagyobbrészt a parfümmárka tulajdonosa kreálja az illatokat, és gyakran csak pár parfümériában kapható (vagy éppen ott sem, csak online rendelhető). Az artisan parfümök leginkább nevezhetők művészi parfümöknek. Itt a parfümőr teljesen szabad kezet kap, alapanyagok terén a legmagasabb, legkiválóbb minőségűvel dolgozik, és olyan egyedi, szokatlan kombinációkat alkot, hogy nem ritkán a parfüm inkább nyújt olfaktív orgiát, mintsem nap mint nap viselni tudjuk. A hagyományos értelemben vett niche parfümökkel ma már találkozhatunk akár a legnagyobb online parfümériákban is, hiszen az elmúlt években a parfümfogyasztók érezhetően a különleges minőség iránt köteleződtek el. Gyakran nincs túl nagy árkülönbség egy designer és egy niche parfüm között, ugyanakkor illatélményben hatalmas a differencia.
 

Fontos tudni kezdő niche parfüm használóként, hogy a niche parfümök legtöbbje teljesen más elgondolás alapján születik, mint egy hagyományos parfüm: a kiváló és erős illatalapanyagok, a néha meghökkentő kombinációk szokatlannak tűnhetnek első szaglásra. Az oud térnyerése tipikusan a niche parfümök világából tért át közel 10 év alatt a mainstream világába: a Távol-Kelet erős, már-már európai orrnak szinte animálisan letaglózó illata az egyik legkedveltebb niche alapanyag. Nagy dózisban legtöbbünknek viselhetetlen, ugyanakkor ízléses, kiváló alapjegyekkel finomítva igazi csemegének számít, és ma már rendkívül divatos is. A rózsa ezer arcának megismerése is a niche illatok térnyeréséhez köthető, csakúgy, mint a füge diadalmenete, amely két niche kult illathoz köthetően lett az elmúlt évek egyik sláger alapanyaga.
Nasomatto

Sokan vallják azt, hogy az, amit már széles körben forgalmaznak, nem lehet niche kategóriába sorolni. Ugyanakkor még 15 éve a francia Guerlain parfümjeit is niche illatokként emlegették, annak ellenére, hogy minden parfümériában kaphatók, ugyanakkor saját parfümőrrel, egyedi kombinációkkal és kiváló alapanyagokkal dolgozva érték el ezt a minősítést (amit ma már elvetünk, hiszen a független Guerlain házat felvásárolta egy nagy szépségipari cég). Tehát a niche illatok kisebb szériákban való gyártása ma is jellemző, a rajongók legnagyobb szomorúságára gyakran az egyes illatok ahogy kifogynak, a niche márkák már nem is próbálják meg pótolni: vagy reformulálják (úgy alapanyagokkal átdolgozzák), vagy megszüntetik, és újabb kreációkat bocsátanak piacra. A niche parfümrajongók egyöntetűen vallják, hogy azért szeretik ezeket az illatokat, mert mivel kis számban kapható, nem jön velük szembe az utcán. Ez valóban igaz, és az is, hogy egy különleges niche parfümmel szinte biztosan a figyelem középpontjába kerülünk, hiszen olyan szokatlan illatkombinációkat viselhetünk, amely a legtöbb ember számára ismeretlen és izgalmas is egyben.
 

Ha kritika éri a niche parfümöket, akkor az a néha magas árfekvésük. Tudni kell, hogy egy jó niche parfüm a legkiválóbb alapanyagokból készül, így sokkal tartósabb, mint a teljesen szintetikus, laboratóriumban készített mainstream darabok. Így elég 1-2 fújás ahhoz, hogy egész nap illatozzunk, és sokkal később fogy el parfümünk, mint egy olcsó változat. Sok niche parfümrajongó vallja, hogy akit egyszer megfertőzött a különleges parfümök világa, az már az egyszerűbb illatok közül nem szívesen válogat. A különlegesre, meghökkentőre, vagy éppen egyedire kiélezett orrnak valóban nem kihívás egy olcsóbb, egyszerűbb illat, hiszen az ingerküszöb már sokkal magasabbra helyeződik.
Jo Malone

A legtöbb designer márka felismerte az emberek igényét a minőségre, unikális illatélményekre, ezért szinte minden márka létrehozta a maga niche illatvonalát. A Van Cleef & Arpels Extraordinaire sorozatának darabjait például a legjobbak között tartják számon. Tom Ford Private Blend niche sorozata az egyik legnépszerűbb a niche piacon, élén a kult Neroli Portofino-val és a Tobacco Vanille-lel. A Chanel maga is a magas minőséget képviseli, mégis a Les Exclusifs deChanel vonala az, amely a legkülönlegesebb, legegyedibb illatait tartalmazza. A Guerlain Les Absolus d’Orient név alatt megjelent illatai a legmagasabb minőséget képviselik, kifejezetten a luxusparfümpiacra készült parfümöket találhatjuk meg közöttük.

 

Nézz körbe a NICHE parfümök női világában:    www.parfum.hu/niche/noi

Nézz körbe a NICHE parfümök férfi világában:  www.parfum.hu/niche/ferfi

loader
Facebook Instagram