Színház - Az illatok játéka régen és most

Kuttyomfitty Társulat tagjai


„Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán is túl, ott, ahol a tánc és a mese az úr, volt egy kis csapat,a nevük Kuttyomfitty Társulat.”

 
A Kuttyomfitty Társulat tagjai:

 

Dobsa Fodor Mónika: néptáncos, néptánc-pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere és Fülöp Ferenc-díjas táncos. 

Dobsa Tamás: néptáncos, néptánc-pedagógus,a Népművészet Ifjú Mestere, Martin György - és Fülöp Ferenc-díjas táncos. 


 

Társulatuk 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy olyan műsorokat mutasson be a közönségnek, amely a táncos élmény mellett néprajzi, zenei és irodalmi ismeretekhez juttassa őket. A Kuttyomfitty Társulat fő profilját a gyermekeknek készített műsorai adják, bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezen műsorokat az idősebb korosztály is nagyon kedveli. Megalakulása óta 17 műsort mutattak be, melyeket 4-től 99 éves korig ajánlunk mindenkinek. Több mint 1800 alkalommal léptek közönség elé óvodákban, iskolákban, táborokban, falunapokon, neves fesztiválokon és színházakban. 14 országban (Szlovákia, Magyarország, Csehország, Ausztria, Lengyelország, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia, Kanada és Törökország.) Műsoraikban, eddig egyedülálló módon, négy előadói eszközt használnak, a táncot, éneket, szöveget és a bábokat. Társulatuk saját hang- és fénytechnikával rendelkezik, mellyel igyekszik színházi hangulatot teremteni minden közegben.

 

„A nyári előadások is dübörögnek nincs egy szabad hétvégénk sem, hála Istennek a hétközi előadás ilyenkor sokkal kevesebb.”

 

Mónikával és Tomival hosszan beszélgettünk, hogy munkájuk és magánéletük során milyen szerepet játszik egy-egy illat, fontos-e erre figyelni szerintük?

 

Mit is lehetne az illatokról mesélni? – kezdte Mónika – ha konkrétan az előadásokat nézzük akkor először a ruhák illata jut eszembe. Használunk régi viseleteket, és azok általában ugye dohosak és én nem szeretem azt a szagot. Számomra az nagyon kellemetlen szag. Nem szívesen érintem az olyan ruhákat, holmikat. Bár ez egy természetes dolog, hiszen régen nem volt központi fűtés a házakban, akkor fűtöttek ha valahol ott voltak. Külön volt a tiszta szoba, amiben a viseleteket tárolták, ott nem volt egyáltalán fűtés, így értelemszerűen dohosak lettek. Nehéz kiírtani ezt a szagot a ruhákból, eléggé kellemetlen dolog. Ezt a feladatot kiadjuk, Tominak van egy viseletkészítő barátja, aki szappannal és megfelelő technikával átmossa, mert ezeket nem lehet berakni mosógépbe, hanem kézi erővel kell megtisztítani. Tőle is vettünk már régi viseletet illetve régi anyagból is varrt nekem új viseletek.  Amiket átad, azoknak friss illata van, nincs egyáltalán dohos szaguk.

Függetlenül ettől Milyen illatokat szeretünk? Én mindenképpen a könnyed, friss citrusos illatokat és amiket régen használtak gyógynövényeket azoknak az illatát mind-mind nagyon szeretem. Kiskertekben ültettek például levendulát, az nagyon finom illat számomra, olajként szoktam használni, nyugatólag teaként is kellemes. Citromfű, menta, ezeknek mindnek kellemes és könnyed illatuk van. Ilyen a rozmaring is, ami rendkívül fontos a népi kultúrában, a menyasszonyra és vőlegényre is tűzték, a tisztaságnak a jelképe volt. Tehát Én a könnyed, gyógynövényes aromákat vagy pedig a tiszta szappan illatát kedvelem. Nem az illatosítottakat, hanem a friss, tiszta üde szappant.

 

Az erőteljes, fűszeres illatok, nyáron nagyon zavaróak, de télen a fahéjas, szegfűszeges, karácsonyi narancsos illatok rendkívül kedvesek számomra.

 

 

Tomi Te? – adja át a szót Mónika Tamásnak.
 

Nekem az illatok és előadások, Mónikához kötődnek. Az alapozók, krémek és sminkek illata, amiket használ az előadásokhoz nálam beindít egy reflext. Mikor elkezdi alapozni az arcát, bekenni egy krémmel, aminek van egy jellegzetes citrusos illata. Jön a gondolat: Jó akkor most már lesz előadás! Nálam is beindul a készülődési folyamat. Férfiból vagyok, nem különösen szeretek parfümöt használni. Nem szeretem az agyon kölnizett embereket, sose tetszett igazán, fiatal koromban sem. Ha használok mégis, akkor nagyon friss citromosat vagy vannak szagtalan izzadásgátlók és akkor inkább azokat. 

 

Pedig ugye szakmánkból kifolyólag, azért izzadunk erősen, így műsor végére van mindenféle szagunk... – Akkor megmosakodunk, nevet fel Mónika – igen, erősíti meg Tomi ez az egyik legjobb megoldás.

 

A nőkön is abszolút a természetes szagokat kedvelem és nem gondolom, hogy a művi úton előállított illatok előnyösek. Bár bizonyára olcsóbbak, mint egy hagyományos eljárással virágokból vagy éppen más növényekből nyert olajat, parfümöt használni. A mű, erős aromáktól kiborulok.


Mónika: Férfiakon a visszafogott, elegáns illatokat kedvelem. Nekem is megfájdul a fejem az erős, nagy mennyiségben használt parfümtől. Elég ha a borotválkozás utáni szerekből nagyon karakteres szagút – nekem az nem illat – használ valaki, rosszul leszek. Mikor Tomi elkezdett kipróbálni mindenféle karakán szagú habokat borotválkozáshoz, kénytelen volt módosítani. Nálunk most újból lehet kapni, retro pamaccsal felvihető szappan szerű habot, ami remek minden szempontból. Decens, finom szappan illata van. De Én ezt annyira szeretem Tomin. Egy kicsit apukámra is emlékeztet az illat, másrészt számomra úriember szaga van. Nagyon finom visszafogott, nem tolakodó, mégis van egy pici illata ami nagyon-nagyon kedves nekem.

 

Tomi: Régen szappant használtak és nálunk volt egy márka a Barbus, amit most újra kapni. Van két változata is, az egyik nem olyan jó, de a másik amelyiket rendesen pamacsolni kell, az szuper. Az illatuk is hagyományos, klasszikus, kicsit szappanos jellegű. Nagyon jó, mert a bajuszra is lehet használni, be lehet vele állítani. Próbálkoztam sok mindennel, de ez vált be a legjobban. Nyáron a viaszalapú csöpög, elolvad, ami nagyon szappanos az szintén nem jó. Mikor az ember iszik és összekeveredik vele az kellemetlen. A zselés formájú gélek, szerintem nem működnek. Nem lehet vele ideálisan beállítani egy olyan bajszot, ami tényleg jó. A közönséget aktívan bevonjátok a műsorba, táncoltatjátok őket. Rengeteget tesztek nem csak magatokért, hanem a közönségért is azzal, hogy ennyire odafigyeltek a ruházat és saját illatotok harmóniájára.

 

Kuttyomfitty Társulat összejövetel


A közönség mit tehet az előadóművészekért, hogyha megtisztelik jelenlétükkel az előadást?


Mónika: Ez egy nagyon jó kérdés, mert nekem a színházi élményt el tudja rontani mikor valaki nem decensen használja a parfümöt. Bármilyen finom parfüm lehet, ha az eleganciáról elfelejtkezünk. A mértékletesség rendkívül fontos. Elég egy pici adag, ami finoman fölillatosít engem, de nem lesz tolakodó, közönséges, mások számára nem teszi tönkre azt az élményt, amiért a színházba jön. Ha valaki túl parfümözi magát akkor, nekem annyira elkezd tőle fájni a fejem, hogy nem tudok odafigyelni a színházi előadásra, főleg ha közönségként vagyok jelen. Ugyanez vonatkozik a színpadon is, ha valaki túltolja a parfümözést zárt térben, télen még inkább akkor nagyon tud zavarni a túl erős eszencia.

 

Tomi: Igen, ez ugyanúgy vonatkozik akár a dohányzásra is, ha a közönség és a mi előadói kapcsolatunkat vesszük. Szabadtéren nagyon sokszor előfordul, hogy félre mennek azt hiszik ha a színpadtól másfél méterre dohányoznak akkor senki nem érzi, bár ez nem igaz. Szépen feljön a színpadra és minket nagyon tud zavarni (Móni: másrészt ülnek ott gyerekek is, akik kénytelenek ezt belélegezni) igen a gyerekeket is. Vannak olyan dohányosok akik parfümmel próbálják elnyomni a dohány szagát, mikor ez a furcsa keverék jön ki belőle az borzasztóan rossz. Tehát akkor már vagy az egyik vagy a másik szerintem. De nehéz persze, mert az embereknek nem lehet parancsolni, megmondani hogyan jöjjenek színházba, mindenki valamilyen.

 

Mónika: Vannak trendek, javaslatok, amiket szerintem érdemes megfogadni. Például télen a testesebb, fűszeres parfüm is megállja a helyét, nyárra pedig mindenképp üdébb, citrusosabb, könnyedebb virágos illatokat javasolnak. Ezzel kár vitatkozni, mert ez természetes is, fejezi be Tomi a mondatot.

Mindenkinek az alkatához képest is lehet választani drámaibb nőknek drámaibb, könnyedebb alkathoz könnyedebb illatot, tehát ki mit szeretne. De tényleg megtiszteljük azzal a másikat, ha elegánsan használjuk azt az illatot. Eleganciával és mértékkel!

 

 

„Kukorica Jancsi, a vitéz” című meselőadásuk 2023. 08. 12-én ZIRCikON fesztiválon a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház mögötti rendezvénytéren megtekinthető. További műsornaptár http://www.kuttyomfitty.sk/ oldalon található.

 

 

loader
Facebook Instagram