Stratégiák elfoglalt anyáknak - az anyaság és a munka megfelelő összeegyeztetése

 

Az anyaság és a munka összeegyeztetése sok nő számára jelent kihívást. A karrier követelményei és a gyermekneveléssel járó felelősség állandó zsonglőrködéshez vezethetnek, ami gyakran stresszhez és kiégéshez vezet. Beszéljünk arról, miért nehéz a munka és az anyaság közötti egyensúly megteremtése, milyen normatív kihívások merülnek fel, hogyan lehet segítséget kérni, miként lehet támogatni a fizikai és mentális egészséget, és milyen stratégiákat alkalmazhatnak az elfoglalt anyák arra, hogy minőségi időt tudjanak tölteni a gyerkőceikkel.

 

Miért olyan nehéz összeegyeztetni a munkát és az anyaságot?

Az anyaság teljes munkaidős feladat, és ha ez szakmai felelősséggel párosul, a kettő együtt megterhelő sokak számára. A munkahelyi megbeszélések, határidők és projektek feszített tempót kívánhatnak, miközben az a mentális teher is az anyákra esik, hogy foglalkozzanak az iskolai programokkal, az ételkészítéssel és a lefekvési rutinnal – mindez egyedüli felelősként kimerítő hosszútávon. Eközben az anyák gyakran bűntudatot éreznek, amiért nem tudnak 100%-ot szentelni sem a munkájuknak, sem a gyermekeiknek – sőt, rengetegszer a partner is elégedetlenségét jelzi, hiszen a házastársi programok sínylik meg a leginkább az egészet.

Mit tesz hát a többség? Korán kel és későn fekszik, hogy eleget tegyen a munka és az otthoni kötelezettségeknek. Cserébe máris felbukkan egy újabb probléma: az alváshiány, ami ingerlékenységet és szétszórtságot okoz, majd állandó kimerültséget eredményez. Sokan szeretnének ebből a mókuskerékből kitörni, de a társadalmi elvárások gyakran azt diktálják, hogy a nők mind karrierjükben, mind anyaként kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak, ami csak tovább növeli a stresszt.

Természetesen az lenne a legjobb, ha az anyák kaphatnának segítő kezet a család vagy a hasonló helyzetben lévő barátok részéről. Azonban ezek sokszor nem összeegyeztethetőek a különböző konfliktusok és nézeteltérések, vagy éppen a fizikai távolság miatt. A külső segítség, mint az au-pair vagy dajka megbízása nem mindenkinek fér bele az anyagi keretei közé, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a megbízott ne csak megfizethető, de megbízható is legyen a gyerekgondozással. 

 

Erős vagyok, kibírom… vagy mégsem?

Amikor az élet sűrűvé válik, elengedhetetlen, hogy segítséget kérjünk. Íme néhány tipp, hogy kitől és hogyan kérjen segítséget:


Partner vagy házastárs: Igenis osszátok meg a felelősséget egyenlően. Beszélgessetek nyíltan a család körüli munkaterhek elosztásáról, és támogassátok egymás szerepét. Ha mindketten dolgoztok, akkor mindkettőtöknek kevesebb ideje van már odahaza – elengedhetetlen, hogy erről beszéljetek és kialakítsátok, kinek mennyi feladat fér be a nap végén vagy a hétvégén. 


Családtagok: Bízz a nagyszülőkben, testvérekben vagy más rokonokban a bébiszitterkedés vagy a házimunkában való segítség miatt. Ha nem is napi vagy heti rendszerrel, de ritkán érdeklődj afelől, hogy van-e kapacitásuk segíteni – nem kell egyedül megszakadnod a feladatok terhe alatt! 


Barátok: Hozz létre támogató hálózatot más szülőkkel, akikkel körülbelül egykorúak a gyerekeitek. Szervezzétek össze a sétákat, játszóterezéseket. Kicsit nagyobb gyerekeknél már játszónapokat is szervezhettek, amikor felváltva figyáztok a kicsikre. Amennyiben közel laktok egymáshoz, akkor az au-pairt megkérhetitek közös felügyeletre is. 


Szakmai segítség: Nemcsak a dajka, dada vagy a bébiszitter lehet segítség! Amennyiben nem szeretsz főzni, ma már olcsó házhoz rendelési lehetőségeket is találhatsz, diétához igazítottan is. Nagyobb takarítás esetén keress megbízható takarítót vagy csapatot, akik anyagilag beleférnek a büdzsébe, egyszeri vagy ritka kiadásként. Elvégre, az idegrendszered megérdemli, hogy ne terheld ezzel is agyon!


Munkahelyi rugalmasság: Beszélj a munkáltatóddal a rugalmas munkaidő, a távmunka vagy a részmunkaidős beosztás lehetőségéről. Amennyiben ezekre nincsen lehetőséged, akkor érdemes vagy a munkahelyváltást figyelembe venned, vagy pedig igenis élj a táppénz nyújtotta lehetőségekkel. A kegyetlen munkahely és a zsarnok főnök mindig telhetetlen lesz – ezt ne engedd, hogy a gyerekeid idejéből ellopják!

 

No de mire figyeljek elfoglalt anyaként?

A gyakorlatias stratégiák megvalósításával a munka és az anyaság egyensúlya könnyebben kezelhetővé válik. Ezekre figyelj és gyakorold őket mindennap:

 

Állíts fel prioritási listát. Határozd meg, mi a legfontosabb az aktuális napon. Koncentrálj a kiemelt fontosságú feladatokra, és engedd el a kevésbé fontosakat.


Készíts ütemtervet: Tervezd meg előre a napodat. Használj naptárakat vagy alkalmazásokat a munkahelyi kötelezettségek, a gyermekek tevékenységei és a személyes idő beosztásához. Ugyanakkor ne legyél extrémen szigorú magaddal: aminek lehet, adj időkeretet, hogy mettől meddig tudsz vagy kell az adott feladattal. Ha valami még ráér, akkor figyelj arra, hogy mikorra tudod úgy áttenni, hogy még a határidőben maradj vele. Gondold át, mi az, ami sürgős, azaz más által kijelölt határideje van, és mi fontos számodra, vagyis ami téged és a családod jóllétét építi. 


Delegálj feladatokat: Ne próbálj meg mindent egymagad elvégezni. Adj ki feladatokat a partnerednek, vagy vondd be idősebb gyermekeidet a feladatokba. Hidd el, ezzel csak növeled az ő kompetenciaérzetüket is hosszabb távon


Használd a technológiát: A feladatok racionalizálására szuper appok léteznek. Vesd be az online élelmiszervásárlást, amik már aznap kiszállítják egy órán belül az ételt vagy háztartási szereket. Nézd meg, hogy a számlafizetést és más fontos teendőket el tudsz-e intézni alkalmazásokon keresztül. 


Egyszerűsítsd a rutinokat: Bontsd le kisebb és letisztult részekre a napi feladatokat. Tedd ki előző este a másnapi ruhákat, készítrsd be a hűtőbe félkészen az ételt, és egyszerre csak egy kisebb rendrakási feladatot csinálj meg. 


Minőségi időtöltés: A mennyiség helyett inkább a minőségre összpontosíts. Tölts időt gyermekeiddel, még ha csak néhány percet is naponta. Hidd el, ezt többre fogják értékelni, mintha fél napot velük vagy testileg, de a lelked közben a telefonod és a munkahelyi emailek rabja. 


Öngondoskodás: Tervezz be rendszeresen olyan tevékenységeket, amiken keresztül te is tudsz töltődni. Legyen szó akár egy könyv elolvasásáról, egy kellemes fürdésről vagy valamilyen hobbiról, szakíts időt magadra.


Építs ki egy támogató hálózatot: Vedd körül magadat támogató barátokkal, családtagokkal és kollégákkal, akik megértik és tiszteletben tartják az idődet, terveidet.

 


Az öngondoskodás anyaként is szexi, pláne fontos! 
 

Sokan jellemzően a saját énidejükből faragnak le a család és a munkahely érdekében – pedig ennek nem kellene így lennie. A fizikai és mentális jólét fenntartása kulcsfontosságú az elfoglalt anyák számára. Ezekre érdemes figyelned, amennyire lehetséges. Ne a tökéletességre törekedj, elég a megfelelőre!

 

Még a rövid edzések is növelhetik az energiát és csökkenthetik a stresszt. Építsd be a testmozgást a napi elfoglaltságaid közé, például egy reggeli sétával vagy jógával. Tervezd meg és készíts tápláló ételeket, hogy fenntartsd az energiaszintedet. Nem baj, ha ritkán gyorséttermi kajára esik a választásod, vagy kimaradt egy étkezés – de ne ez legyen az alap megoldás mindenre! A már említett egészséges készételek házhozrendelése sokat tud ebben segíteni.

 

Priorizáld az alvást a rendszeres lefekvési rutin kialakításával. A minőségi alvás létfontosságú az általános egészség szempontjából. Emellett gyakorold a tudatosságot, vezed be a napi 1-5 percnyi meditációt vagy a mélylégzési gyakorlatokat a szorongás csökkentése és a relaxáció elősegítése érdekében. Ha pedig úgy látod, túl nagy a baj a túlterheltségen felül, akkor keress segítséget terapeutáktól vagy tanácsadótól. A mentális egészségügyi szakemberek további, személyre szabott megküzdési stratégiákkal szolgálhatnak.

 

A munka és az anyaság összeegyeztetése kétségtelenül kihívást jelent, de a megfelelő stratégiákkal és támogatás megtalálásával mindkét szerepben boldogulni lehet. A prioritások meghatározásával, a segítségkéréssel, a fizikai és mentális egészség megőrzésével és a rutinok egyszerűsítésével minden elfoglalt anya megtalálhatja a teljes értékű egyensúlyt, amely mind a karrierje, mind a családja számára előnyös.

loader
Facebook Instagram