Előzd meg a kiégést!

A modern világ sok szuper dolgot teremtett, ugyanakkor a változás hozott magával negatív jelenségeket is. A kiégés ebbe az utóbbi csoportba tartozik. A fogalom különösen a munka és a magánélet határainak elmosódásával és a mindennapi élet követelményeinek fokozódásával kapcsolatban kerül szóba. De mi is pontosan a kiégés, és miért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük? 

 

 

Mi a kiégés?
 

A kiégés a krónikus fizikai és érzelmi kimerültség állapota, amely a hosszan tartó stressz vagy túlhajszoltság következménye. Először Herbert Freudenberger pszichológus írta le az 1970-es években, aki az egészségügyi dolgozóknál azonosította. Ma már olyan szindrómaként ismerik el, amely bárkit érinthet a különböző szakmákban és élethelyzetekben – még iskoláskorúakat is! 

 

 

A kiégést három fő dimenzió jellemzi:
 

Érzelmi kimerültség: Az egyén kimerültnek, fáradtnak és tehetetlennek érzi magát.

Deperszonalizáció: A munkához egyre cinikusabban áll hozzá, a felelősséget teherként éli meg és ezáltal eltolja magától.

Csökkentett személyes teljesítmény: Miután úgy tapasztalja, hogy korábbi erőfeszítései eredménytelenek, ezért az adott feladathoz kapcsolt teljesítménye hanyatlani kezd.

 

 

Miért fontos időben felismerni és kezelni a kiégést?
 

A kiégés korai felismerése több okból is kulcsfontosságú: A kiégéssel járó krónikus stressz súlyos fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a depressziót, a szorongást, a szív- és érrendszeri betegségeket és a legyengült immunrendszer működését.

A kiégés súlyosan ronthatja a szakmai teljesítményt, ami hibákhoz, csökkent termelékenységhez és akár a munkahely elvesztéséhez vezethet. A személyes kapcsolatokat is megterhelheti, elszigetelődést és konfliktusokat okozva.

A kiégés kezelése javítja az általános jólétet, lehetővé téve az egyének számára, hogy teljesebben élvezzék az életet és egészségesebb egyensúlyt tartsanak fenn.

 


Hogyan lehet megelőzni a kiégést?
 

A leghatékonyabban azzal tudjuk elkerülni a kiégést, hogyha a megelőzésére összpontosítunk. Íme néhány gyakorlati lépés, amellyel megvédhetjük magunkat ettől a legyengítő állapottól:


Öngondoskodás: Helyezz nagy hangsúlyt az életmódodban a rendszeres testmozgásra, a kiegyensúlyozott étrend kialakítására és az elegendő alvásra. Ha ezekre már tudatosan figyelsz, azzal nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy hatékonyabban kezeld a stresszt a mindennapokban. A megfelelő stresszkezelés pedig preventíven hat a kiégés ellen. 

Megfelelő határok: Állíts fel egyértelmű határokat a munka és a magánélet között. Tanulj meg nemet mondani a túlzott igényekre, és kerüld a túlzott elkötelezettséget. Hidd el, egy munka sem ér annyit hosszú távon, hogy azért feláldozd az egészségedet. 

Időgazdálkodás: Kerüld el a túlterhelést, és igyekezz beosztani a feladataidat úgy, hogy maradjon időd pihenni is. Ha kell, bontsd le apróbb részekre az adott tevékenységeidet, és ha van rá lehetőséged, igyekezz bevonni másokat is. Segítséget kérni menő! 

 

Egészséges megküzdési mechanizmusok kialakítása: Foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyek felfrissítenek, segítenek kipihenni magadat. Ápold a hobbi tevékenységeidet, vagy keress újakat! 
 

Ápold a kapcsolataidat: Tarts fenn egy erős támogató hálózatot, amely állhat barátokból, családtagokból és kollégákból. Ne habozz szakmai segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy. Emellett keress olyan támogató munkahelyi kultúrát, ahol értékelik a nyílt kommunikációt, az elismerést és a munka-magánélet egyensúlyát
 

Rendszeres önreflexió: Rendszeresen ellenőrizd azt, hogy akár fizikailag, akár szellemileg, akár érzelmileg hogy vagy. A naplóírás vagy a mindfulness gyakorlatok segíthetnek abban, hogy ráhangolódj önmagadra, és meglásd, ha valamivel nem vagy rendben.

 

 

Amennyiben arra gyanakszol, hogy a kiégés már megkörnyékezett, vagy éppenséggel jelentősen jelen van az életedben, fordulj mentálhigiénés segítőkhöz segítségért, hogy minél előbb jobban érezhesd magad a bőrödben!

loader
Facebook Instagram