A szerelem 3 alappillére

A szerelmet számtalan ember próbálta már megfejteni – miért jön létre, mi az, ami fenntartja, vagy éppen mitől múlik el. A rengeteg elmélet között van egy igazán kimagasló, ami segíthet rávilágítani arra, hogy a jelenlegi kapcsolatodban minden megvan-e ahhoz a fajta szerelemhez, amit keresel.

 

Sternberg amerikai pszichológus alkotta meg a szerelem háromszög elméletét. Ez alapján a szerelem típusai három komponens keverékéből tevőthet össze: az elkötelezettségből, az intimitásból és a szenvedélyből. Utóbbi kettőt sokan szinonima szóként alkalmazzák, pedig a kettő fogalom teljesen mást takar:
 

1. A szenvedély az a perzselő vágy, az az erotikus és szexuális hajtóerő, amitől a “szerelmesség” érzése is fellobban.
 

2. Az intimitás ezzel szemben az önfeltárásra vonatkozik: meritek a pároddal vállalni a gyengeségeiteket egymás előtt, és a mélyebb, személyes érzelmeiteket, történeteiteket kölcsönösen megosztjátok egymással.

 

Az elköteleződés pedig nemcsak a fizikai vagy materiális vonalra értendő, hanem arra, is, hogy mennyi időt és energiát fektettek a kapcsolat kialakításába, fenntartásába. 

 

A beteljesült szerelem az, amikor mind a három komponens jelentős mértékben aktív része a kapcsolatnak. Ehhez azonban, mint azt írtam is fentebb, tudatosan kell dolgozni.
 

Szerelmes pár


A beteljesült szerelmen túl Sternbergl az alábbi típusokat különböztette meg:
 

  • Nincsen szerelem, ha egyik komponens sincsen jelen, vagy azok nagyon alacsony szintűek. Ezek a mindennapi, egyszerű interakcióink egymással.
  • Egyszerű szeretetről akkor van szó, ha az intimitás jelentősen jelen van a kapcsolatban, de a másik két komponens nem. A baráti kapcsolatokra jellemzően egészséges felállás.
  • Fellobbanónak nevezik azt, amikor csak a szenvedély jelenik meg. A “szerelem első látásra”, illetve a szexuális vágy hirtelen megjelenése tartozik ide.
  • A romantikus szerelem magas intimitással és szenvedéllyel jár, meglepő módon az elkötelezettség alacsony marad. Ezek általában a tini szerelmek, vagy a kapcsolatok korai időszaka.
  • Üres szerelem esetén csak az elkötelezettség magas, az intimitás és a szenvedély azonban alacsony szintű. Az európai kultúrában sokszor a hosszú távú kapcsolatok végén jellemző, de a keleti előre elrendezett házasságok esetén általában már a kapcsolat korai szakaszán jelen van.
  • Társszerelem esetén az elkötelezettség és az intimitás van jelen, a szenvedély hiányzik. Ez általában szintén a hosszú kapcsolatokban vagy a házasságokban üti fel a fejét.
  • A vak szerelem esetén nincsen intimitás, de a szenvedély és az elkötelezettség nagyon jelen van. Általában a hollywoody filmekben is ezt mutatják be: a hirtelen felvillanó, heves érzelmek mentén alig randiznak, de rögvest összeköltöznek, és pár hónapon belül már házasodnak is a felek. Mindezt úgy, hogy az intimitásnak még nem igazán volt lehetősége kialakulni, hogy igazán stabil kapcsolat jöhessen létre. 

 

Azért a fentiekből kivehető, hogy a fenti típusok sok esetben akár egy kapcsolat aktuális státuszát írják körül, de nem a véglegeset. Ezt Sternberg is megerősítette: nem csak egyfajta felállása létezik egy kialakult kapcsolatnak, hiszen az folyamatosan formálódik annak tükrében, hogy a partnerek mit tesznek bele – és mit nem – a mindenkori kapcsolatba. Ha a két fél elégedett az adott felállással, akkor nincs is min változtatni.

 

Ennek mentén haladva, te mit fedeztél fel? Mi volt jellemző az eddigi vagy a mostani kapcsolatodra? Akarsz-e rajta változtatni, vagy most jó ez az állapot?

loader
Facebook Instagram