Baj van! Baráthoz vagy pszichológushoz forduljak?

Habár a mindennapokban egyre elfogadottabb az a tény, hogy problémáinkkal egy specifikus szakemberhez forduljunk segítségért, még mindig rengetegszer elhangzik az az érv, hogy “ezt egy barátommal is meg tudom beszélni”. Valóban, az igazi és őszinte barátságokban elhangozhatnak fontos jó tanácsok és könnyen empatizálhatnak velünk; ám bizonyos problémák esetén jól jöhet egy kívülálló támogatása is. Mutatom, hogy miről ismerd fel, ha már pszichológiai konzultációt érdemes választanod a baráti kávé helyett!

 

Kávé és bájcsevely

 

A barátok jelenléte az életünkben kiemelten fontos, hiszen általuk megélhetjük azt, hogy tartozunk valahova. Részét képezik annak a szociális védőhálónak, amivel a közérzetünket jobbá tehetjük, és saját tapasztalataikkal és látásmódjukkal tudják kiegészíteni a saját értékrendszerünket.

 

A barátok, habár külső szemlélői az életünknek, alapvetően szubjektív szemszögből fogják megközelíteni a problémánkat. Ez természetes, hiszen aggódnak értünk és szeretnék, ha minél hamarabb megoldanánk azt a nehézséget, ami gyötrelmet okoz. Sok esetben azonban ez kéretlen tanácsokat, okos megmondásokat és elárasztó linkeket jelent, amikkel megpróbálják felnyitni a szemünket a saját hibáinkra vagy az ő álláspontjukat erősítő ideális megoldásra.

 

Ez nem mindig vezet jó eredményre. Néha elég lenne csak annyi, hogy meghallgasson minket valaki, mindennemű értékelés vagy címkézés nélkül. Egy barátságban azonban az adok-kapok felállás miatt ez ritkább, és emiatt természetes is, hogy a saját élmény megosztására törekszik a másik fél. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mind mások vagyunk: így lehet, hogy barátunk könnyen mondja azt a számodra rossz munkahelyre vagy párkapcsolatra, hogy “Hagyd ott!”, hiszen ő is ezt tette – de lehet, nekünk nincsenek meg azok a feltételek vagy lehetőségek, amikkel hozzá hasonlóan járhatnánk el.

 

Aztán ott vannak az olyan belső kétségek is, amik kis manókként azt suttogják a fülünkbe, hogy: 
 

  • Jaj, én nem akarom őt terhelni a saját problémáimmal, van elég baja neki is.
  • Nem hiszem, hogy megértené vagy nyitott lenne arra, ha már megint panaszkodnék.
  • Nagyon cikinek érzem erről vele beszélgetni.
  • Úgysem értene meg, vagy ismét magáról kezdene beszélni.
  • Végre találkoztunk, nem akarok visszaélni a helyzettel, inkább a jó dolgokról mesélek csak.
     

Telefonozó nő


Nos, a fentiek esetén már mindenképpen érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy biztonságos és támogató kapcsolatot keress. Ezeket a belső torzításokat feloldhatjuk egy segítői beszélgetés keretében, hiszen ott nem kell ilyen elvárásokat támasztanunk. Ha úgy látod, hogy elakadtál és a baráti kapcsolataidra nem tudsz támaszkodni, akkor pláne érdemes lelki segítségért fordulnod.

 

Specializált segítség

 

Rengeteg pszichológus, coach és mentálhigiénés szakember dolgozik olyan személyekkel, akik mentálisan viszonylag egészségesek (azaz nincsen nagy mértékű pszichés vagy személyiségbeli torzulásuk), de egy vagy több elakadással küzdenek a mindennapokban. A szakember objektíven fog hozzánk állni, vagyis nem fog érzelmileg bevonódni a helyzetünkbe. Csendben meghallgat, és sok segítő kérdést tesz fel, vagy visszatükrözi a hallottakat, hogy ezzel segítsen nekünk tisztán látni a helyzetet. Amennyiben módszerspecifikus tudással rendelkezik, akkor hasznos tippeket és gyakorlatokat adhat, amikkel hamarabb megoldhatóvá válik a problémás szituáció. 

 

Egy segítő esetén fontos, hogy arra a területre szakosodott legyen, amiben mi segítséget keresünk. Párkapcsolati nehézségek esetén a párterapeuták tudnak szakavatottan támogatni, míg az elhúzódó gyász könnyítésében a gyásztanácsadó a legjobb megoldás. Karriernehézségekkel kapcsolatban pedig a karriertanácsadó adhat remek, testreszabott válaszokat a kérdéseinkre.

 

loader
Facebook Instagram