Érd el a flow élményt, hogy hatékony legyél!

Érd el a flow élményt, hogy hatékony legyél!

 

Voltál már valaha annyira elmerülve egy feladatban, hogy elvesztetted az időérzékedet? Ha igen a válaszod, akkor már megtapasztaltad a flow élményt. Ez az állapot azonban nem csak annyit jelent, hogy hamarabb eltelt a napod; hanem azt is, hogy pozitív élményeket gyűjtöttél közben, ami jótékony hatást gyakorolt a közérzetedre. Amennyiben még nem éltél át flow-hoz hasonló állapotot, akkor se csüggedj: az eléréséhez meg kell előbb értened, hogy mi az és hogyan működik. 

 

Mi az a Flow?
 

A fogalom egy magyar-olasz származású, amerikai pszichológustól ered, Csíkszentmihályi Mihálytól, aki a modern pozitív pszichológia egyik úttörője volt (2021. októberében hunyt el). Kutatásaiban azt figyelte meg, hogy azok a személyek, akik nem valamilyen jutalomért, hanem szimplán önmagukért tett (autotelikus), örömet okozó tevékenységeket űznek – a festés, a sakk, a sport, a tánc és még sorolhatnánk –, azok egyfajta transz állapotba kerültek a tett során. Az érintettek a feladatban való elmélyülés után jobb lelki és fizikai állapotról számoltak be.

Tulajdonképpen a flow során azt éled meg, ahogyan élvezettel magával ragad az adott feladat, és a teljes figyelmedet behúzza – emiatt veszíted el az időérzékedet és minden másról is megfeledkezel. 

Egyre több kutatás is megerősíti, hogy azok a munkavállalók, akik flow-állapotba kerülnek a munkavégzés során, sokkal hatékonyabban is végzik el a mindennapi feladataikat.

 

Hogyan érhető el a flow-állapot?
 

Az elérés előtt fontos előbb megérteni a flow működését. Ehhez célszerű az alábbi lépéseket követned:

 

1. Legyenek világosak a céljaid!

Amin dolgozol, annak legyen konkrét kimenetele, aminek látod az aznapi végét – könnyebb ugyanis olyasmin elmerülni, aminél tudod, hogy pontosan min dolgozol, és sokkal jobban megélheted a kontroll érzését is. Ne időkeretet adj magadnak, hanem a feladatnak legyen egy befejezési pontja.
 

2. Legyen a feladatban egy inspiráló kihívás!

A túl kicsi kihívás nem motivál eléggé, a túl nagy falat pedig elijesztő – ezért próbáld meg megtalálni az arany középutat! Ha maga a feladat nem megváltoztatható, akkor a tényezőkön próbálj meg úgy módosítani, hogy az egy izgalmas és valamivel nehezebb élmény legyen. A rutinfeladatokat ezzel újra élvezetes kihívássá teheted!


3. Zárd ki a külső ingereket!

Nincs is rosszabb, mint amikor egy elmélyült állapotból kiránt a telefon csilingelése, vagy egy naptár értesítő felbukkanása… Ha teheted, blokkolj le minden értesítőt és némítsd el a telefont, amíg egy specifikus feladattal dolgozol és a flow-állapot a célod. Persze, figyelj arra is munkavégzés esetén, hogy a produktívabb vagy feszesebb időszakokban elérhető maradj – tervezd meg ezért okosan ennek az idejét!        


4. Gondoskodj magadról!

A flow-élménynek egy hátránya van: megfeledkezhetsz arról, hogy egy óra után felállj és átmozgasd magad; elfelejthetsz enni vagy inni; vagy nem mész el a mosdóba. Ezek nem tesznek jót a testednek – hozz ezért létre olyan rutinokat, amelyek segítenek megmaradni a flowban, de közben arról is gondoskodsz, hogy ellásd a fontos létszükségleteidet. Legyen egy palack víz vagy egy kis egészséges nasi az asztalodon, válassz megfelelő, gerincet támogató széket, és ha kell, használd a toalettet!


 

Remélem, hogy ezzel a pár tippel te is minél hamarabb képes leszel átélni a flow-hatást!

 

loader
Facebook Instagram