Így növeld meg az önbizalmadat!

Rengetegen küzdünk azzal, hogy nem vagyunk elég jók valamihez vagy valakinek – az ezen való tipródás kellően megtépázhatja az önbizalmat. Sajnos az a gyakran elvárt kép mind a társadalom, mind a neveltetés során, hogy a jól teljesítés nem érdemel dicséretet, mert az természetes; viszont a legapróbb hibáért “bűnhődés” jár. Nem kell azonban végletekben gondolkodni: szabad elismerni azt, hogy hibázunk és tanulhatunk belőle, és a jó teljesítményért – akár kicsi, akár nagy önerőt fektettünk bele – igenis jár az öndicséret. Az arany középút megtalálásával az önbizalom hamar a helyére kerül; mutatjuk, hogy csináld!


Definiáld: mit jelent az önbizalom?

 

Nem kell egyből a szótárért szaladni. Gondold először át, hogy számodra mit jelent a fogalom – mi tartozik bele, és mi nem? Írd fel egy papírlapra. Ezután már meglesheted, mi a valódi jelentése. Vajon volt eltérés a kettő között? Miben más az eredeti definíció a tiédhez képest?

 

Ha kitisztítod magad előtt egy szó jelentését, azzal lehánthatsz róla tévesen ráaggatott jelzőket is. Lehet, mindjárt másként fogsz tekinteni a saját önbizalmadra is!


Játssz el a gondolattal…

 

Képzeld el azt, hogy a világ összes önbizalma a tiéd. Mit csinálnál másként? Mi történne máshogyan? 

 

Lehet, hogy nem is lenne változás a mindennapjaidban? Vagy éppenséggel eltérően történne egy s más? 

 

Nem egyszer gondolja azt az ember, hogy csak az a kis önbizalom hiányzik ahhoz, hogy a céljait elérje. Előfordulhat azonban az is, hogy igazából már minden rendelkezésre áll, csak az az önmagába vetett hit hiányos – ezt azonban nem kívülről kapja meg az ember, hanem saját magától.
 

Motivációs kép


Az öndicséret megengedett!

 

Rengetegszer zavarba esel, ha bókot vagy elismerést kapsz? Hidd el, ezt is gyakorlással tudod megtanulni elfogadni. Méghozzá saját magadtól!

 

Az egyik legtipikusabb gyakorlat a hálanapló vezetése. Nem kell mást tenned, csak kiválasztani egy neked tetsző füzetet vagy egy erre alkalmas telefonos applikációt, és napi szinten vezesd, hogy aznap miért voltál hálás, vagy minek örültél, mit ismertél el magad előtt.

Ha a naplózás nem a te stílusod, akkor csücsülj le vagy áll be egy teljes alakú tükör elé. Vedd végig, hogy aznap milyen eredményeket értél el, és dicsérd meg magadon a számodra kedves testrészeidet!

 

Ezek a gyakorlatok abban segítenek, hogy felfedezd: szabad örülnöd az aznapi legkisebb eredményeidnek is, vagy éppenséggel annak, hogy mivel rendelkezel már. Ha az adott napon csak az tett boldoggá, hogy hazaértél és lerúgtad a magassarkút a lábadról,az is rendben van;ahogy az is, ha aznap csak arra volt erőd, hogy megfésülködj és fogat moss. A legapróbb tettek elismeréséből eljuthatsz odáig, hogy felismerd, mennyi mindent teszel meg önmagadért a mindennapokban. 

 

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nehéz, akkor sosem késő keresni egy pszichológust, akivel közösen dolgozhatsz azon, hogyan legyen még erősebb az önképed.
 

loader
Facebook Instagram