Jógával a teljesebb élet felé

Jógázó nők

A gyorsuló és eredményorientált világunkban fokozatosan kezd egyre fontosabbá válni a lelassulás lehetősége. Csak ne kelljen már szaladni A-ból B-be, csupán hadd pihenjek le kicsit… És bizony, ez a lassítás és pihenés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi feladatainkat hatékonyabban végezhessük el. A jóga pedig kiváló választás, hogy egy sikeresebb és kiegyensúlyozottabb életet élhess!


 

Mi is az a jóga?

 

A szanszkrit eredetű yoga kifejezés „összekötést”, „egyesülést” jelent, amelyben az egyén mind önmagához – szellemileg és testileg –, mind környezetéhez visszakapcsolódik. Alapjai ősiek és hatékonyak, ami miatt a modern korban több millióan előszeretettel végzik. Sajnos mégis sokan megragadnak azon a szinten, hogy a jóga egy remek mozgásforma, hiszen felszínesen nézve - kardióval vagy intenzív sporttal szemben - a testet hajlékonyabbá téve segít lenyújtani az izmokat és égetni a zsírt anélkül, hogy túlzottan felvinné a pulzusszámot. A valóság azonban ennél sokkal mélyebbre visz.

A jóga ugyanis abban segíti az elszántakat, hogy a különböző nehézségű gyakorlatsorokon keresztül segítse a befelé fordulást. Megfelelően végezve feloldja a lelkünk mélyén tomboló stresszt, kitisztítja az elménket, és visszaviszi a fókuszt a mindenkori érzelmi állapotunkra. Megtanít a helyes légzésre – mert bizony, sokan észre sem veszik, hogy nem használják ki tüdejük teljes kapacitását, vagy sportolás közben nem megfelelően veszik a levegőt. A jól kivitelezett légzésgyakorlatok pedig mind fizikai, mind pszichés állapotunkat javítják. 

 

A jóga éppen ezért nem csupán egy testmozgás, vagy egy tudatos jelenlét alapú gondolkodás, hanem egy életstílus. Hogyan járul hozzá ez az élet sikereihez, kérdezed? Olvass tovább!

 

 

A sikerhez vezető út
 

Jógázni nem csak azért érdemes, mert lelazítja az izmaidat, csökkentve azok kötöttségét,  letapadtságát és az ebből eredő hát-, derék- és fejfájást az életedben. Az izmok erősítése mellett a vérkeringésre és az immunrendszerre jótékony hatást gyakorol; ezáltal kognitív szinten nem ragadnak le a gondolataid akörül, hogy mi éppen a tested baja, s mentálisan sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatsz. Jobban megértve a szervezeted működését, képessé válhatsz arra, hogy több időt tölts önmagadba fordulva és a valódi szükségleteid vizsgálatára helyezheted a fókuszt. 

A felszabadult mentális kapacitás ezáltal több teret enged arra, hogy a számodra fontos életterületeidben valódi változást indíts el. Hiszen nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állapotban magabiztosabbá válhatsz, ami még közelebb visz ahhoz, hogy sikereket érj el a terveid végrehajtásában, legyenek azok bármennyire apróak vagy világmegváltóak. 

 

 

Kezdj bele – de hogyan is?
 

Mielőtt tovább olvasnál: arra kérlek, hogy ülj fel egyenes háttal vagy húzd ki magad! Csukd be a szemed (az instrukciók elolvasása után), és vegyél egy mély lélegzetet az orrodon át! Egy pillanatra tartsd lent, majd fújd ki orron keresztül, érezd, ahogy behorpad a mellkasod! Ismételd meg párszor ezt a gyakorlatot, és csak a légzésedre figyelj! 

A kezdeti lelkesedésben ne tántorítson el, amikor meglátod, mennyiféle irányzata és stílusa van a jógának. Éppen azért ideális, mert mindenki megtalálhatja a számára megfelelő változatot. 


 

Kezdőként célszerű felmérned, hogy mit is szeretnél elsődlegesen orvosolni vele: Valamilyen fizikai panaszt kezelnél, vagy inkább a spirituális irányba mozdulnál el? Akármelyikről is van szó, a lényeg, hogy bátran tesztelgesd egy online oktatóvideó, vagy éppen egy egyéni vagy csoportos óra keretében, hogy mi segíti a te mindennapi átszellemülésedet.

Top

loader
Facebook Instagram