Miért rossz a kedvem, ha sötét van vagy esik az eső?

 

Éjszakában sétáló esernyős ember

Ahogy változnak az évszakok, úgy változik a hangulatunk is. Sokan tapasztalják, hogy a téli hónapokban, amikor rövidebbek a nappalok és kevés a napfény, a hangulatuk romlik. Ez az úgynevezett szezonális affektív zavar (SAD), a depresszió egy olyan fajtája, amelyet az időjárás és a fényviszonyok változása vált ki. A SAD mélyreható hatással lehet a hangulatra és az életminőségre. A tünetek közé tartozhat a fáradtság, az alacsony energia, az ingerlékenység és a koncentrációs nehézségek. Egyeseknél az SAD reménytelenséget vagy kétségbeesést is okozhat.

 

 

Hogyan váltja ki az időjárás a SAD állapotot? A válasz a szervezet természetes cirkadián ritmusában rejlik, amelyet a fénynek való kitettség szabályoz. A sötétebb téli hónapokban a szervezet belső órája felborulhat, ami a hangulat és a viselkedés megváltozásához vezethet. Az egyik fő ok ezért a napfény hiánya. A napfénynek való kitettség elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet D-vitamint termeljen, amely segít szabályozni a hangulatot, és összefüggésbe hozható a depresszió kockázatának csökkenésével. Amikor a nappalok rövidebbek és a napfény kevés, a szervezet nem képes elegendő D-vitamint termelni, aminek következtében a hangulatromlás szinte bejósolhatóvá válik.

 

A napfényhiány mellett a hőmérséklet és az időjárás változásai is hatással lehetnek a hangulatra és kiválthatják a SAD-ot. Az extrém hideg vagy meleg ingerlékenységet, fáradtságot és alacsony energiaszintet okozhat. A hőmérséklet vagy a légnyomás gyors változásai szintén okozhatnak panaszokat, valamint a hangulatváltozás mellett fejfájás és testfájdalmak is felléphetnek. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyekkel enyhíthetők a szezonális hangulatingadozás tünetei. Az egyik leghatékonyabb kezelés a fényterápia, amelynek során minden nap meghatározott ideig világos fénynek tesszük ki magunkat. Ez segíthet a szervezet belső órájának visszaállításában és a SAD tüneteinek enyhítésében. Próbálkozhatsz emellett a fénydoboz használatával is, amely erős fényt bocsát ki. Fontos, hogy a fénydobozt mindig az egészségügyi szakember utasításai szerint használd!

 

Kiemelt lépés emellett az öngondoskodás előtérbe helyezése: a fizikai és érzelmi szükségletek kielégítése elengedhetetlen, különösen a téli hónapokban vagy esős napokon. A rendszeres rutin kialakítása segíthet a hangulat szabályozásában és az általános közérzet javításában. Ez magában foglalhatja a megfelelő alvási rend kialakítását, a testmozgás és az egészséges táplálkozás beépítését a rutinba, valamint a hobbikra és az érdeklődési körre szánt időt. Továbbá a relaxációs technikák gyakorlását is érdemes beemelni a mindennapokba, ami segít még kiegyensúlyozottabbá válni. A borús idő ne tántorítson vissza a szabadban való tartózkodástól: Még a felhős napokon is fontos, hogy kimozdulj a szabadba, és természetes fényt kapjon – igen, a szórt és kevés fény ebbe ugyanúgy beleszámít, nemcsak a ragyogó napsütés! A természetben töltött idő segíthet a hangulat javításában és a stressz csökkentésében.

 

A szociális támogatás fontos a SAD hatásainak kezelésében. Maradj kapcsolatban a barátaiddal és a szeretteiddel! Ha nagyon fokozott a helyzet, akkor fontold meg, hogy csatlakozz egy SAD-ban szenvedők számára létrehozott támogató csoporthoz akár online, akár személyes találkozók keretein belül. A SAD egyéb kezelései közé tartozhat a beszélgetés alapú terápia vagy az életmódváltás, például a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az elegendő alvás. Szélsőséges esetben a gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

 

Fontos megjegyezni, hogy a SAD egy valós és kezelhető állapot. Ha Te vagy egy ismerősöd a szezonális hangulatingadozás tüneteit észleli, fontos, hogy segítséget kérjetek egy mentális egészségügyi szakembertől. Ez lehet akár a háziorvos, akár a TB alapon működő és finanszírozott lelkigondozó vagy pszichiátria, de magánúton is el lehet indulni. Az évszakok és az időjárási viszonyok változásával fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ezek milyen hatással lehetnek a hangulatra és a mentális egészségre. Azzal, hogy lépéseket teszünk az öngondoskodás előtérbe helyezésére és szükség esetén professzionális segítségért folyamodunk, jobban kezelhetjük a szezonális affektív zavar hatásait, és egész évben boldogabb, egészségesebb életet élhetünk.

loader
Facebook Instagram