SMART célokkal a siker felé!

Számodra mit jelent a siker? 

 

Sokan úgy határozzák meg, hogy képesek elérni az életben kitűzött céljaikat. Vajon tényleg ennyi van a fogalom mögött? Tulajdonképpen ez kibővíthető azzal is, hogy megvalósítod a terveidet, és a célok elérésével fejlődsz vagy boldogabbá válsz. Ugyanakkor ez még mindig nem foglalja magában azt, hogy az oda vezető úton mit teszel azért, hogy sikeres legyél.

Ezért hozunk pár javaslatot arra, hogy a terveid megvalósításában garantáltan ideális eredményeket érhess el!


 

Csak okosan!

 

Hozzunk egy fiktív, ám nagyon is valós példát. Bözsi úgy látja, felszedett annyi kilót, ami már zavarja őt. Szeretne egészségesebben élni, és el is dönti, hogy holnaptól minden más lesz. 

 

Másnap elhavazódik a munkával, így nem tud sem reggelizni, sem normálisan ebédelni, úgyhogy vacsira egy vígasz sütit eszik. Harmadnap megpróbál enni egy keto szendvicset, de utálja a salátát, így rossz szájízzel méregeti ebédje maradékát. Nem baj, megvan a lendület, ezért még munka után elmegy egy sportszer boltba és beszerzi a legújabb fitnessz ruciját, még homlokpántot és okos karórát is vesz. Közben letölti a legújabb fizetős appot a telefonra, ami beütemezi neki a napi edzéstervet.

 

Egy hét múlva a ruhák még mindig címkézve hevernek az egyik széken, az applikáció le lett némítva, Bözsi pedig vállat von: már nem ezen az egy napon múlik…

 

Ismerős a fenti eset? Ha igen, ne legyél zavarban: mindannyian elkövetjük azt a hibát, hogy nem készülünk fel alaposan egy nagyobb életmódbeli változtatásra. A legtöbb nagy célt ezért érdemes a SMART elmélet mentén megközelíteni. Mit jelent ez?

 

1. Legyen jól megfogalmazott a cél! Vajon az elég konkrét-e, hogy “Élj egészségesebben”? Hisz az egészséges életmód mindenkinek mást jelent. Definiáld a fő célt, és még itt se állj meg: próbáld meg annak az alcéljait is megfogalmazni. Bözsi azt mondja, hogy neki az egészségesebb életmód az lenne, ha naponta háromszor lenne egy rendszeres étkezés beütemezve; heti kétszer sportolna; elhagyná az étrendjéből a hozzáadott cukrokat; és lefogyna 10 kilót.
 

2. Adj meg mérföldköveket! Ez azt jelenti, hogy rendelj valamilyen mérhetőséget a céljaidhoz, amikből tudni fogod, hogy merre haladsz. Például Bözsi a 10 kilót jelölte meg, de ezt tovább viheti arra, hogy havonta minimum 2 kilót szeretne stabilan leadni. 
 

3. No de reális-e, hogy Bözsi havi 2 kilót fogyjon? A cukrot még csak elhagyja, de a salátától leveri a víz. Fontos az is, hogy az ember ismerje a saját testét és állapotát, illetve szokásait. Ne akard azonnal a csillagokat, előbb építsd fel az űrhajódat!
 

4. Elérhető célokkal sokkal hamarabb fogsz sikereket begyűjteni! Mérd fel, hogy a megvalósításhoz mire lenne még szükséged! Bözsi esetében nem biztos, hogy az app a segítség, lehet, neki a személyes, csoportos edzés lesz motiváló.
 

5. Adj magadnak időkeretet! A fentiek mentén haladva Bözsi azt látja, hogy legalább háromnegyed év, mire lemegy az a 10 kiló. Ennek a mentén sokkal tudatosabban képes kidolgozni a reális ütemtervet.


 

Legyél bátorító önmagaddal szemben

 

A legtöbb esetben a siker azon múlik, hogy milyen célt jelölsz ki, és azt hogyan fogalmazod meg. Rengeteget számít ugyanis, hogyha negatív vagy pozitív kifejezésekkel illeted az elérendő vágyat.

 

Folytassunk a korábbi célkitűzéssel. Bözsi szeretne egészségesebben élni, amiben számára benne van, hogy kevesebbet és tudatosabban egyen. Ezért azt tűzi ki célul, hogy:

“Holnaptól többet nem zabálok össze-vissza!”

 

Ebben a percben máris hátráltatja magát. A tagadó kifejezéssel arra emlékezteti magát, amit szeretne elkerülni, viszont ez folyamatosan visszahúzza a figyelmét egy negatív hangulatú spirálba. Célszerűbb ezért kedvesebb, bátorítóbb állításokat megfogalmazni. Bözsi ezt figyelembe veszi, és inkább azt mondja:

“”Holnaptól kisebb adagokat eszem megadott napszakokban.”

 

Figyeled, máris mennyivel konkrétabb és támogatóbb ez a cél? Ráadásul sokkal biztatóbb és barátságosabb hangvételű a korábbi változatnál. 

 

Természetesen a fogyókúra vagy az egészséges életmód csak egy-egy példa, amire a SMART metodológia alkalmazható. Ne félj ezt használni akár magánéleti, karrier vagy más személyes célok megvalósításához!

loader
Facebook Instagram