Győzd le a halogatást!

A kötelező feladat várat magára, és mi is tudjuk, hogy jó lenne minél hamarabb túlesni rajta – mégsem sikerül nekikezdeni, hanem csak halogatjuk. Ha mégis belekezdünk, van, hogy pár perc után abbahagyjuk, mert annyira nincsen kedvünk hozzá.

Mi miatt halogatunk? Nézzünk rá az okokra, és ha azokat körbejártuk, akkor megtalálhatjuk a számunkra ideális megoldást is!

 

Halogatni néha jó
 

Alapvetően a halogatás nem mindig egy rossz tulajdonság. Egyes esetekben szükséges félretenni az adott feladatot, hogy utána tisztábban tudjunk ránézni és könnyebben megoldani. Klasszikus példa erre az, amikor munka közben még nem fejezünk be egy sürgős levelet, hanem adunk magunknak öt perc kávészünetet. Esélyesen utána tisztábban és nyugodtabban tudjuk az emailt befejezni. Művészeknél szintén klasszikus eset, hogyha nem sikerül egy rajz, akkor letakarják és félreteszik – és csak órák vagy hetek múlva veszik elő újra, amikor ismét tiszta fejjel tudják folytatni a munkát. Egyes esetekben pedig a prioritási sorrend is szerepet játszik – lehet, nem is olyan sürgős az a mosogatás, vagy ráér a jelentkezés még egy tanfolyamra.

 

Persze, nincsen lehetőség minden esetben arra, hogy komolyabb következmények nélkül halogassunk.  

 

A halogatással járó kellemetlenségek
 

Egyes esetekben azért halogatunk, mert félünk valamilyen kellemetlennek vélt következménytől. Így elodázva a hozzá kapcsolódó tevékenységet, kihúzható a kevésbé élvezetes eredmény is – ilyen lehet egy elkerülhetetlen konfliktus vagy egy hibával való szembenézés. 

 

Máskor azért tesszük ezt, mert nem egyértelmű egy feladat és nem merjük vállalni, hogy valami nem tiszta; vagy mi magunk sem akarunk benne hinni: úgysem sikerül. Hajthat valakit halogatásra az is, ha túlzottan perfekcionalista: a tökéletesség hajszolása miatt sosem elégedett a munkájával, így inkább mindig keres valami kifogást.
 

Számítógépen dolgozó nő


Győzd le!

 

Az alábbi lépéseket követve fokozatosan, de felveheted a harcot a halogatással.
 

1. Nézd meg, hogy tartasz-e valamitől? Félsz-e valakinek a reakciójától, vagy tartasz-e valamilyen kimeneteltől? 
 

2. Mi tulajdonképpen az adott dologgal a célod, amit szeretnél elérni?
 

3. Mi az, amit te meg tudsz azért tenni, hogy az adott szituáció a számodra lehetőleg legjobban (vagy legkisebb rosszban) kiviteleződjön?
 

4. Gondold át, hogy pontosan mikorra kell a feladatot befejezned, és mi az, amire szükséged lesz hozzá!
 

5. Teljesen rendben van, hogy használsz naptárat vagy emlékeztetőket. Ezzel saját magadnak segítesz abban, hogy befejezd a munkádat időben.
 

6. Ne felejtsd el megünnepelni apróságokkal, ha végeztél egy beosztott feladattal! Egyél egy kis gumicukrot, tarts egy hosszabb pihenőt, vagy menj el sétálni és találkozni a barátokkal. Így saját magadat tudod motiválni, hogy minél hamarabb meglegyél a munkáddal!
 

7. A türelem elengedhetetlen. Emlékeztesd magad arra, hogy Róma sem egy nap alatt épült fel, és az is rendben van, ha egy-egy apróbb hiba becsúszik. Senki nem tökéletes, és ez így van rendjén!


 

Hidd el, ha ezeket a tippeket elkezded gyakorolni, akkor hamarosan búcsút inthetsz a halogatásnak!

 

loader
Facebook Instagram