Változtasd meg a hozzáállásod!

Munka közbeni alvás

A hétfő rossz hírneve: változtasd meg a hozzáállásod egy sikeres hétindításhoz! A tévhitek megcáfolása és a perspektívák megváltoztatása

 

Hétfő. Már a szó említése is sokakból nyögést, sóhajtást, sőt, borzongást vált ki. Ez egy olyan nap, amely gyakran negatív konnotációval bír, mivel a hétvége befejeztével és a munkahét kezdetével társul. De elgondolkodtál már azon, hogy miért van az, hogy a hétfőt mennyien fogadják ekkora megvetéssel? Merüljünk el azokban a hiedelmekben, szokásokban és tévhitekben, amelyek hozzájárulnak a hétfői rosszkedvhez, és vizsgáljuk meg, hogyan változtathatjuk meg a nézőpontunkat, hogy új megvilágításban lássuk a hétfőt.

 

 

Az egyik gyakori hiedelem, amelyet sokan vallanak a hétfővel kapcsolatban, hogy a hétvége jelenti a pihenés, a kikapcsolódás és a szabadság idejét. Különösen a vasárnapot gyakran tekintik a feltöltődés és a következő hétre való felkészülés napjának, mondván az Úr is ezen a napon pihent meg. Ahogy a hét utolsó napja az éjfélhez közeledik, egyesek szorongást vagy szomorúságot érezhetnek amiatt, hogy hétfőn visszatérnek a munkahelyükre, maguk mögött hagyva a hétvége gondtalan gondolkodásmódját, és szembenézve az előttük álló munkahét felelősségével és követelményeivel. Ez okozhatja a vasárnapi szomorúság vagy vasárnapi ijedtség neveken hívott állapotot.

 

Emellett az idővel kialakult szokásaink és rutinjaink is hozzájárulhatnak a hét első napjával kapcsolatos negatív megítélésünkhöz. Sokak számára a hétfő a korai ébresztővel, a készülődéssel való rohanással való küzdelemmel jár, és akkor még nem is beszéltünk a dugókról, járjon az ember akár autóval, akár tömegközlekedéssel. Ez a hirtelen váltás a hétvége nyugodt tempójából a munkahét gyors követelményeihez elég nagy distresszt okoz, ami miatt túlterheltnek érezhetjük magunkat mentálisan, és ez meghatározza a nap további részét. A nyugalmi állapotból a termelékenység állapotába való átmenet megrázó lehet, és sokan érzik magukat feszültnek, akár összezavarodottnak. Nem véletlen, hogy sokan úgy kezdik a munkanapot, hogy kicsit hamarabb beérve kimennek a konyhába és készítenek egy kávét, hiszen ezzel próbálják – akár nem is tudatosan – segíteni az átszellemülést a munkavégzéshez.

 

Ráadásul a hétfővel kapcsolatban számos tévhit él, amelyek tovább növelik kedvezőtlen hírnevét. Az egyik tévhit az, hogy a hétfő eredendően terméketlen, vagy hogy a hétfői nap "pazarlás" a munkában. Ez a hiedelem egy önbeteljesítő jóslat, hiszen az emberek, ha negatív gondolkodásmóddal és alacsony motivációval közelítenek a hétfőhöz, az tovább csökkenti a produktivitást, és alacsonyabb lesz a munka iránti elköteleződés is. 

 

Egy másik tévhit, hogy a hétfő az oka szinte minden munkahelyi stressznek és elégedetlenségnek. Bár a hétfő egyesek számára kihívást okoz, fontos hozzáfűzni, hogy a munkával kapcsolatos stressz és elégedetlenség különböző tényezőkből eredhet: a munka terheltségéből; a munkával kapcsolatos elégedetlenségből; a munka-magánélet felborulásából; és még sorolhatnánk. Az előbbiek nem kizárólag a hétfőknek tulajdoníthatók, hanem az egyén munkavégzési stílusa és a munkahely biztonsága vagy épp toxikussága okozza.


 

Hogyan változtathatjuk meg tehát a nézőpontunkat, és hogyan tanulhatjuk meg értékelni a hétfőket? Íme néhány tipp, amely segít átformálni a gondolkodásmódunkat, és a hétfőket olyan nappá tenni, amelyet örömmel vagy lelkesedéssel fogunk várni:


 

1. Erősítsd a pozitív gondolkodásmódot: Ahelyett, hogy rettegnél a hétfőtől, kezdd a napot pozitív szemlélettel. Gyakorold például azzal, hogy a munkád azon aspektusaira összpontosítasz, amelyeket élvezel. Vagy azokra a lehetőségekre fókuszálj, amelyek a hétfő eljövetelével valósulnak meg, mint egy új projekt vagy együttműködés. Próbáld meg a hétfőt egyfajta újrakezdésnek tekinteni: egy lehetőségnek arra, hogy megadd az alaphangot az előtted álló produktív héthez.

 

2. Hozz létre egy hétfői rutint: Ennek kialakítása segíthet megkönnyíteni a hétvégéről a munkahétre való átmenetet. Tervezd meg a hétfő reggelt már előző este: készítsd elő a ruháidat és akár a reggelidet, és ha otthonról dolgozol, akkor rakj rendet a munkaállomásod körül. Ez segíthet abban, hogy nyugodtabban kezdj neki a napnak, csökkentve ezáltal stressz szintedet és pozitív hangot adva a nap további részének.

 

3. Törjd meg a monotonitást: Ha egyhangúnak vagy terméketlennek találod a hétfőket, akkor igyekezd megtörni a rutint. Szervezz találkozót egy kollégáddal, vállalj új feladatot vagy kihívást, vagy tervezz egy szórakoztató tevékenységet munka utánra. Egy kis újdonság és izgalom beiktatása a hétfői napokba élvezetesebbé és teljesebbé teheti azokat.

 

4. Gyakorold az öngondoskodást: A stressz kezeléséhez és az általános jó közérzet fenntartásához elengedhetetlen, hogy gondoskodj magadról. Győződj meg róla, hogy hétfőnként és a munkaidő során erre külön hangsúlyt fektetsz: állj fel gyakrabban egy kis átmozgatásra; mozdulj ki az irodából, amikor csak teheted; igyál sok cukormentes folyadékot. Akár egy nap közbeni progresszív relaxációt is belecsempészhetsz a napodba. 


 

Vajon már másként tekintesz ezután a hétfőkre? Adj egy esélyt neki, és ezáltal magadnak!

loader
Facebook Instagram