Lady Gaga

Vajon hogyan válhat egy fiatal, bohém, zenei téren (is) rendkívül tehetséges lány New Yorkból Gagyi Hölgy művésznévvel a 2000-es évek egyik legnagyobb popikonjává? Lady Gaga-nak szinte azonnal sikerült, felfedezésétől számítva 1-2 éven belül már a róla szóló hírektől volt hangos a sajtó. De ki is ez a kaméleont megszégyenítően változékony külsejű nő, aki folyton borzolja a kedélyeket?

 

Lady GagaStefani Germanotta néven látta meg a napvilágot 1986-ban New Yorkban. Zenei tehetsége már korán megmutatkozott, iskoláiban rendszerint zenei darabokban lépett fel. Művészeti főiskolára járt, de úgy érezte, hogy nem lehet elég szabad, ezért megszakította tanulmányait és már csak zenei pályájára fókuszált. Húszévesen már dalokat írt különböző zenekaroknak, énekeseknek, mint Britney Spiers, Pussycat Dolls vagy New Kids On The Block, míg egy zenei producer felfedezte különleges énekhangját, és támogatni nem kezdte abban, hogy kiadhassa első kislemezét. Már ezekben az időkben Madonnához, Gwen Stefanihoz hasonlították, zenei sokszínűsége miatt előszeretettel emlegették együtt a Queen zenekarral, így ragadt rá a híres Queen dalról (Radio Ga Ga) a Lady Gaga (Gagyi Hölgy) név. Sikerének egyik titka az extravagáns, provokatív megjelenése, amellyel szinte sokkolta a nagyérdeműt, így klipjeire, fellépéseire sok millióan kíváncsiak. A Fame (Hírnév), majd azt ezt követő Fame Monster albummal vált igazi világsztárrá, melynek csúcsa a Born This Way album lett, melyben vall biszexualitásáról, valamint arról, hogy 19 évesen szexuális támadás áldozata volt, amely testileg és lelkileg is megviselte, így nem csoda, hogy aktív élharcosa a másság elfogadásának.

 

Magánéletében kifejezetten visszafogott életet él, hosszú ideig jegyben járt Taylor Kinney-vel, jelenleg menedzserével él együtt. Lady Gaga/Stefani rajong a divatért, Thierry Mugler divattervező múzsája, Donatella Versace legjobb barátnője, és Alexander McQueen lelkes rajongója. Fellépéseihez gyakran saját maga tervezi meg a fellépő ruháit, amelyek legtöbbször provokatívak vagy meghökkentőek. Nyilvános fellépésein viselt már nyers húsból készült ruhát, maszkot, kelt már ki tojásból és kente már be magát művérrel – nem kis riadalmat okozva. Éppen ezért a világ lélegzetvisszafojtva várta, vajon mikor jelenik meg első parfümje.

 

Lady Gaga első parfümjének megjelenését már hatalmas érdeklődés övezte, melyet maga az énekesnő generált azzal a kijelentésével, miszerint:

„A célom a parfümmel nem más, mint hogy olyan illatfelhőt kreáljak magam és a Szörnyecskéim (rajongói-szerk.)  köré, amit egy munkájában igencsak megfáradt örömlány, annak minden véres (és egyéb testnedvekkel átitatott) verejtékével áraszt.”

 

Lady GagaNem kis riadalmat okozott azzal a kijelentésével sem, hogy saját véréből és spermából kívánja kikeverni első parfümjét, melyet legalább annyira provokatívnak szánt, mint fellépései. Ilyen előzményekkel jelent meg 2012-ben a Fame (Hírnév, csakúgy mint első albumja) névre keresztelt parfümje, mely kifejezetten a nőiségre, érzékiségre és szexualitásra erősít rá. Egyesek a mai kor egyik legjobb mainstream illatának tartják, másoknak csalódást okozott a polgárpukkasztás hiánya, hiszen a Fame parfüm egy kifejezetten hordható, stílusosan összerakott, nőies virágos illat lett. Extravaganciája abban rejlik, hogy belladonna (nadragulya) található az összetevői között, mely egyszerre méreg és narkotikum. A Fame parfüm különlegessége a színében rejlik: nemcsak az üvege fekete, hanem a benne lévő juice (folyadék is) fekete, amely meglepő módon nem fogja meg a bőrt vagy a ruhát. Kellemesen édes, virágos illat, melyben a mézes-barackos akkord mellett a nadragulya sötét jegyét a tömjén erősíti fel. A sáfrány fűszeres aromája nem túl intenzív, elsősorban az édes akkord kap főszerepet, míg az orchidea és a jázmin meggátolja ezek parttalan cukorkás illattá átalakulását. Nőies, finom illat, enyhén érezhető Mugler beütéssel.

 

2014-ben újabb csavarral lepte meg rajongóit: tudatosan szakított a különc vonallal, és egy uniszex, friss és elegáns illattal jelentkezett Eau de Gaga 001 néven. Az édescitrom rendkívül energikus és friss aromájával nyit, melyet az előkelő ibolya púderes akkordja követ. Az illat kifinomultságát emeli az alapjegyben rendkívül domináns fás és bőrös akkordok, amelyek valódi uniszex jelleget kölcsönöznek az illatnak. Lady Gaga célja az volt, hogy egy klasszikus, időtálló illatot kreáljon, amellyel tiszteleghet a 20-30-as évek stílusikonjai előtt.

 

Lady Gagaparfümjei rendkívül népszerűek lettek, nem csak a rajongói körében, hiszen szinte minden korosztály megtalálhatja benne az a fajta izgalmas és különleges hangulatot, amely körülveszi az énekesnőt. Illataiban jól érezhetően leképeződik művészetének esszenciája, ereje, melyet így minden egyes parfümös üvegcséjével mi is birtokolhatunk.

loader
Facebook Instagram