7 tipp, hogyan használjuk fel a kiürült parfümös üvegeket

7 tipp, hogyan használjuk fel a kiürült parfümös üvegeket

 

Amióta az emberiség illatos vizet, olajat, parfümöt használ illatosítás céljából, nem csak a parfüm minősége, hanem az azt tároló üveg, azaz a parfümös üveg, vagy olajszelence kinézete, formája is éppen olyan fontos szempont a gyártók és a vásárlók szempontjából. Gyakran egy szép, míves, híres manufaktúrából származó üveg értékesebb, mint maga a parfüm. Vagy éppen az üvegművészetéről híres céh az, aki saját illatokat is kreál, csak hogy saját üvegeit értékesíteni tudja. A Lalique ház épp a csodálatos, díjnyertes üvegeiről vált híressé, majd illatai is népszerűek lettek. A csodás és egyedi parfümös üvegeket nincs szívünk kidobni, viszont egymás mellé zsúfolva sem mutatnak jól a polcon, ráadásul a környezettudatosság jegyében számtalan ötletes megoldás létezik arra, hogyan lehetnének a lakás díszei.

 

Tipp, a kezdéshez: a parfümös üvegek szórófejét jó alaposan ráerősítik a gyárban, így szabad kézzel nehéz eltávolítani. Kis harapófogóval és csipesszel sikerülhet a művelet, azonban nem árt óvatosnak lenni, nehogy az üveg is megsérüljön. Az esetleg bent maradó maradék parfümöt mindig mossuk ki az üvegből.

 

Parfümös üveg, mint virágváza

 

A legikonikusabb, letisztultabb üvegek, mint a Chanel jellegzetes artdeco üvegei ma rendkívül divatosak, mint kis vázák. Egy-egy drága parfümnél még a címkét sem érdemes eltávolítani, külön bájt és sikket kölcsönöz a mini vázának. A látványos hatásért legalább 100 ml-s üveget használjunk, vagy több, ugyanolyan de eltérő üveget állítsunk egymás mellé. Ma már nem csak friss virágokkal működik a kompozíció, hanem szinte  élethű művirágokkal is, így üde színfoltja lehet a lakásnak egy-egy ilyen parfümváza.

 

Parfümös üveg, mint kiállítási tárgy

 

Nagyon divatosak az úgynevezett otthoni display-ek, azaz egy szép, szemrevaló tálcára kihelyezett parfümös kompozíciók. A szabály: a kevesebb itt több, azaz nem szabad az üvegeket zsúfoltan egymás mellé helyezni, hanem szín és forma alapján összeillő, hangulatában megegyező üvegeket érdemes összerendezni. Profik az éppen használatos parfümjeiket tárolják ilyen tálcákon, és évszaknak/szezonnak megfelelően váltogatják az üvegeket rajta.

 

Dolce & Gabbana Chance Chanel

 

Parfümös üveg, mint olajlámpa

 

Újra divatba jöttek az úgynevezett olajlámpák, amikor illatosított olajat égetünk kanóc segítségével. Otthon is könnyedén készíthetünk ilyen olajlámpát kiürült parfümös üvegből. Nem kell hozzá más, mint kifejezetten olajlámpába való illóolaj, kanóc és már indulhat is az illatosítás. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kanócot csak pár percig szabad égetni, utána el kell fújni és az izzó kanóc fogja párologtatni az olajat. Tehetünk az olajba aromásító fűszereket is akár.

 

Parfümös üveg, mint gyertyatartó

 

Az egyik legnagyobb trend manapság a gyertyatartóként használt parfümös üveg. Itt épp az a jó, ha minél bohémebb, sokszínűbb az üvegek mérete, színe. Figyelni kell arra, hogy ilyenkor a viasz bizony lecsöpög, így érdemes alátétet vagy tálcát használni. Szabadtéri bulik, partik, esküvők menő kelléke lehet.

 

Parfümös üveg

 

Parfümös üveg, mint diffúzer

 

Már számtalan helyen lehet kapni úgynevezett diffúzer illatosítókat, amelyek bambuszpálcikákkal működnek. Az illatosító folyadékot a pálcikák felszívják, és tartós, folyamatos illatosítást eredményeznek. Sajnos sima parfümfolyadékkal nem működik, érdemes speciális illatosított folyadékot vásárolni, és feltölteni vele a kiürült üvegeket, cserére hetekig mennyei illatú lesz a lakásunk. Itt nem jó a magas falú parfümös üveg, minél jobban kinyúlik a pálcika, annál jobb.

Parfümös üveg, mint növénynevelde

Ki ne gyökereztetett volna már otthon kis futónövényt vagy éppen bujtást. Mennyivel stílusosabb ezt elegáns vagy éppen vagány parfümös üvegekben tenni! Kifejezetten jól néz ki, ha több ilyen üveget rakunk egymás mellé az eklektika jegyében, kis növényszigetet létrehozva. Ne felejtsük el előtte alaposan kiöblíteni a parfümös üveget, mert a növények nem viselik jól az alkoholos lét.

Parfümös üveg, mint fényforrás

A legtöbb home decor boltban kapható kis led szál, amely halvány fényt áraszt magából. Nyáresték vagy esküvők szemet gyönyörködtető kiegészítője lehet, ha a nagy méretű (legalább 100 ml-s ), átlátszó üvegeinkbe ilyen világító szálakat csavarunk. Minél több, annál jobb! A legjobb a dugós végű led szál, amellyel lezárható az üveg, és az elem sem lóg ki, rombolva az összhatást.

 

Gucci Guilty

loader
Facebook Instagram