A leghíresebb Orrok ( Jacques Polge )

Jacques Polge

 

Végtelen fantáziát, kreativitást és kivételes illatmemóriát igényel a világ egyik legtitokzatosabb, legizgalmasabb hivatása, a parfümkészítés. Egy-egy új illat megkomponálása, az alkotás folyamata olyan, mint egy izgalmas utazás. Telis-tele új impulzusokkal, élményekkel, hangulatokkal és váratlan inspirációkkal. Parfümőrök százai dolgoznak azon, hogy megérintsék a megérinthetetlent és csinos üvegbe zárják azt.

 

 

A világ egyik legkeresettebb, legnagyobb illatkészítő művésze Jacques Polge. A művészettörténészként diplomát szerző, költőként is alkotó Jacques Polge 1943. június 14-én született Avignon közelében, Franciaországban. A művészetekért rajongó Jacques Polge-ra interjúiban első illatélményként az édesanyja által kínált gőzölgő tej finom, összetett aromáit, valamint a nagymama kertjének bódító, virágos, tenger közeli illatát tudja felidézni. Szintén meghatározó illatélményként hatottak érzékeire az őszi levelek égetésének karakteres, füstös akkordjai.

 

Ekkor még senki nem sejtette, hogy 1986-ban minden idők egyik legnagyobb hatású illatkölteményével, az időtlen Chanel No. 5 modern, kecses újra értelmezésével fogja megajándékozni a neves divatházat és a világot.  Jacques Polge karrierje kezdetén többek között olyan nagynevű divatcégekkel dolgozott együtt, mint a világhírű Yves-Saint Laurent vállalat, de a patináns Ungaro divatház is hálás lehet a parfümőrzseninek, a legendás Díva és a különleges Senso illatok megkomponálásáért. Természetesen a Chanel cég is tárt karokkal fogadta az ambiciózus, szorgalmas fiatalembert, aki 1978-ban átvette Henri Robert székét és a neves divatház első számú parfüm kreátora lett. Az 1984-ben megjelent nagy klasszikus Coco Eau de Parfum egy borostyán alapú, fűszeres illat hölgyek számára, melyhez a legendás designer Coco Chanel párizsi otthona adott ihletet.

 

A kifinomult stílusáról ismert Mester egyik alkotása azonban meglepte és kissé megosztotta a szakma képviselőit. A fanyalgók által is csodálatos alkotásnak ítélt Antaeus nyers és provokatív, erős érzéki kisugárzását találták szokatlannak, melyre a nyíltan szexuális töltettel bíró reklámkampány is ráerősített. Az idő Jacques Polge-ot igazolta, az érzéki férfiillat hatalmas sikert aratott. 1990-et írunk, amikor a polcokra kerül a legendás, fás és fűszeres, konzervatív férfiillat az Egoiste, melyet Jaques Polge azóta is a legjobb, általa megalkotott kompozícióként emleget.

 

A több mint 30 éves együttműködés nyomán további csodálatos alkotások születtek. Az 1999-ben megjelenő borostyán és vanília alapokon nyugvó, a szikrázó mandarinnak és a virágos jegyeknek köszönhetően mégis mindig friss aromákkal játszó Allure Eau de Parfum és ennek különböző hangulatai, változatai mindkét nem minden korosztálya számára tökéletes választást nyújtanak.

A rendhagyó módon, a többi Chanel illat csomagolásától eltérően, szerencsekerékre utaló, kerek átlátszó üvegbe zárt Chance széria megalkotásával szintén meghatározó, letisztult és újszerű alkotások sora látott napvilágot. A képeken gyönyörű arcú modellek, köztük Sigrid Agren, a Victoria’s Secret egyik angyala látható az átlátszó, túlméretezett üvegek mögött. Az elegáns, letisztult reklám kampányhoz Jean-Paul Goude sztárfotós készítette a felvételeket.

 

Jacques Polge művészi alázatát jól mutatja, hogy több olyan alkotás is fűződik a nevéhez, ahol társalkotóként segítette más parfümőrök munkáját. A divatházra jellemző igényes megjelenés minden Chanel alkotásnál evidencia. A 2001-ben megjelenő, könnyed, elegáns fiatal hölgyeket megcélzó Coco Mademoiselle illat Keira Knightley főszereplésével készült reklámkampánya 2008-bn elnyerte a FiFi Award Legjobb Nemzeti Reklámkampány/TV díját.

 

A sikeres illatban a kortalan elegancia párosul a fiatalság játékosságával, miközben a meleg, lágy és nőies összhang is kézzelfogható. Az élettel teli illatban a nyitány citrusos frissességet hoz. A Coco Mademoiselle szívjegyében jelenlévő török rózsa, a lágy mimóza, a bódító jázmin valamint az ylang-ylang virágos jegyei lágyan söpörnek végig ezen a frisségen, míg a madagaszkári tonkabab és a vanília bódító keveréke érzéki felhőbe zárja a lenyűgöző női illatot. A világhírű, termékeny parfümőrzseni munkásságát, alkotói szellemiségét a Chanel ház égisze alatt fia Olivier Polge viszi tovább, aki 2015-ben vette át édesapja posztját a neves divatcégnél.

 

Jacques Polge gyakran idézi az általa nagyra becsült Mademoiselle Chanel szavait, akinek munkásságát mindig méltó módon követte alkotásai által.

„ A szabó a külsőt, míg a parfümőr a belsőt öltözteti fel. Az illat egy jelmez meghosszabbítása, tulajdonképpen nem más, mint egy láthatatlan ruha.”

loader
Facebook Instagram