Ámbra a parfümökben

Olajos összetevők

Növényi és állati eredetű ámbra

Az ámbrával (borostyán) és az ambergris-szel kapcsolatban gyakran ködös a kép.  Mindkettő meghitt,  érzéki tónust kölcsönöz az illatoknak - de míg az ámbra (borostyán) egy növényi vagy szintetikus jegy, az ambergris  pedig egy bálna mellékterméke, amelyet a sós víz és a nap érlel illatos golyóvá. Még zavaróbbá teszi a képet, hogy a parfüm összetevője nem is magából a borostyánból származik - a Pinus succinifera idővel megkeményedett gyantájából -, amelyet gyakran ékszerekbe formáznak.  Ehelyett a labdanum, a benzoin és a vanília, és néha a tonka és a perui balzsam, amelyek szintén édes, gyantaszerű tulajdonságokkal rendelkeznek - egyszerű illatjegyeinek gyűjtőneve.  A "borostyán" mint parfüm-összetevő először az 1800-as évek végén debütált, a szintetikus vanília (vanillin) feltalálásával. Manapság már olyan széles körben használják az ambrée stílusú parfümökben, hogy egy egész kategóriát hoztak létre ezen a néven (Amber ambrée).

 

 

Állati jellegű, meleg, kissé púderes, és határozottan erotikus.  Egyike azoknak az „érzéki, csábító, erotikus" parfüm összetevőknek.  Ahogy Alienor Massenet parfümkészítő magyarázza: "A borostyán jegyek melegek, és szeszes italt idézhetnek. De mindenekelőtt mélységet és szexualitást adnak egy illatnak". Nem hiába listavezető Paco Rabanne Olympeaparfümje, melyben az ambergris szenvedélyes jegye a sós vaníliával forr össze, s veszi le a férfiakat a lábukról.

A növényi alapú ámbra összetevőt borostyánként ismerjük. A borostyán egyfajta megkövesedett fahanta, amelynek meleg, édes és gazdag illata van. Gyakran használják illatanyagként parfümökben és illatosított termékekben, például gyertyákban és füstölőkben. A borostyán illatát gyakran meleg, földes és enyhén édes illatként írják le, vaníliás és labdanumos jegyekkel.

A parfümkészítésben az ámbrát gyakran az alapillatjegyek közé sorolják. Az alapjegyek a parfümök alapját képezik, és segítenek megadni az illat általános jellegét és tartósságát. A borostyánt gyakran használják alapjegyként a parfümökben, mert mélységet és tartósságot kölcsönöz az illatnak. Az alapjegyek általában nehezebbek és tartósabbak, mint a fej- vagy szívjegyek, és gyakran más illatjegyekkel kombinálva használják őket, hogy kiegyensúlyozott és összetett illatot hozzanak létre.

 

Pontosan honnan származik az ámbra illat?

Az ámbraként ismert borostyán egyfajta megkövesedett fagyanta, amelyet évszázadok óta használnak parfüm-összetevőként. Keletkezését ahhoz kötik, amikor a fák gyantája évmilliók során hőnek és nyomásnak van kitéve, és a világ számos pontján megtalálható. A borostyán gyakran olyan régiókban található, ahol a múltban intenzív vulkáni tevékenység folyt, mivel a vulkánkitörések által keltett hő és nyomás segíthet a borostyán kialakulásához szükséges feltételek megteremtésében. A borostyán leghíresebb forrásai közé tartozik a balti régió, a Dominikai Köztársaság és Burma partvidéke. Borostyán Észak-Európa, Ázsia és Észak-Amerika más részein is megtalálható. Mugler Alien, az illat, amely a jázmin és az ámbra kultikus akkordjával hódította meg a világot. Elképesztően meleg, virágos, érzéki illat, pusztán e két illatjegynek köszönhetően.

 

 

Milyen módszerekkel nyerhető ki a parfümériában felhasználható borostyán?

A borostyán természetes anyag, és általában nyers formában nyerik ki a földből. A bányászat vagy gyűjtés után gyakran megtisztítják és feldolgozzák, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, és előkészítsék a parfümériában való felhasználásra. Bizonyos esetekben a borostyánt finom porrá őrlik vagy oldószerekben feloldják, hogy kivonják belőle az illatanyagot. Más esetekben nyers formában, apró borostyándarabkák formájában vagy folyékony extrakcióként is felhasználható. A parfümkészítéshez használt borostyán kivonásának módszere a borostyán tervezett felhasználásától is függ, mivel a borostyán számos termékben felhasználható, beleértve a parfümöket, gyertyákat, füstölőket és testápolási termékeket.

 

Vannak-e a természetes borostyánnak szintetikus helyettesítői?

Igen, vannak a természetes borostyánnak szintetikus helyettesítői. Mivel a borostyán ritka és értékes anyag, drága és nehéz nagy mennyiségben beszerezni. Ennek eredményeképpen sok parfümkészítő szintetikus borostyánvegyületeket használ, hogy parfümjeiben utánozza a természetes borostyán illatát. Ezeket a szintetikus vegyületeket általában olyan kémiai eljárással hozzák létre, amely természetes és szintetikus összetevők kombinációjával hozza létre a borostyán meleg, édes és gazdag illatát. A parfümiparban használt szintetikus borostyánvegyületek közé tartozik a labdanum, a benzoin és a tolubalzsam. Ezeket a szintetikus vegyületeket gyakran használják parfümökben. Citrusos, fás, meleg gyantás és fűszeres illatként írható le a Chanel Bleu de Chanel Eau de Parfum, amelyben a labdanum fűszerezi meg az ámbrás alapjegyeket, és az leképesztően pezsgő citrusos fejjegyeket.

 

loader
Facebook Instagram