Pézsmaillat, és ami mögötte van!

Illatosító


A pézsma valószínűleg az egyik leginkább félreértett parfümösszetevő sokak számára. Részben azzel is magyarázható, hogy a pézsmaillat nem sorolható be egyetlen illatkategóriába sem, hiszen valójában ez egy különálló illatkategória. Másrészt pedig sokan tévesen azonosítják a pézsma vagy mósusz illatát erős, bőrszerű aromával. A pézsmát gyakran nevezik mósusznak vagy muszknak, az angol musk vagy musc elnevezés megfelelőjeként. Egy biztos, elnevezését arról a szarvasfajtáról kapta, amelynek mirigyváladékából előállították.

 

A pézsmaillat története

A pézsma gazdag múltra tekint vissza, egészen az i. sz. 6. századig. Maga az illat Indiából származik, mivel az első pézsmaillatosítók egy bizonyos, a tibeti régióban őshonos szarvasfajtától származnak. A selyemkereskedelem virágzásával ez a csábító illat egyre népszerűbbé vált először az arab világban, majd később Európa többi részén is. Az anyag kinyerése nagyon fáradságos és időigényes módszerrel történt a gímszarvasok hasában található előivarsejtekből. Ezt követően megszárították és porrá alakították, majd alkohollal tinktúrázták, és több hónapig állni hagyták, hogy kifejtse egyedi aromáját.


Manapság minden pézsmaillat állati eredetű?

Képzelhetjük, hogy a pézsmaszarvaszok váladékának begyűjtése messze nem volt humánus művelet. Szerencsére a tudomány hosszú utat tett meg, és számos szintetikus molekulát, például a Muscone-t fedezett fel és állított elő, amelyek élethűen utánozzák a pézsma illatát. Ráadásul a természetes pézsma használata ma már a legtöbb országban tilos. Ez azt jelenti, hogy manapság a piacon kapható összes olyan parfüm, amely pézsmaillatot tartalmaz, valójában szintetikus pézsmaaromát tartalmaz, azaz biztonsággal állítható, hogy vegán termék. Ne féljünk tehát attól, hogy kedvenc illatunkban szintetikus molekulák illata játssza a pézsma szerepét, hiszen így tudják a parfümgyártók garantálni azt, hogy egyetlen állatnak sem esik bántódása a parfümök előállítása során.


Milyen illata van a pézsmaillatnak valójában?

Ha szín lenne, akkor a pézsma szinte áttetsző fehér lenne. Lágy, finom, mégis mindenre kiterjedő! Valójában komplex illat, rétegről rétegre fejti ki hatását, amelyeknek mindegyike egy-egy felejthetetlen utazást tesz lehetővé az orr számára. Bőrös, vajas, diós, púderes - ez csak néhány benyomás, amit egy gyors szippantás után kaphatunk. Mégis, minél többet tanulmányozzuk, annál inkább titokzatosabbá válik, és annál összetettebb rétegek tárulnak fel az orrunk előtt.

A parfümkészítők számára a pézsma a legfontosabb összetevő, katalizátorként használják, hogy lágyítsák vagy rögzítsék a parfümöt, ugyanakkor erősebbé és tartósabbá tegyék azt. A pézsma ugyanis azzal a  hihetetlen képességgel rendelkezik, hogy ne csak összekösse az összes többi illatjegyet, hanem ki is emelje azok legjobb tulajdonságait. Valójában néhány csepp ebből a szinte tiszta illatból elég ahhoz, hogy az egész kompozíciót egy teljesen más illattá változtassa.
 

Illatosító készítmény


Négy különböző pézsmás karakter a parfümpiacon

A parfümök között 4 különböző pézsmaillatot találhatunk, amelyek mindegyike egyedi karakterrel és stílussal rendelkezik.

 

Fehér pézsma

Sima, selymes és légies. Szinte tiszta pézsmaillat, amely finom érzékiséget áraszt, ami azonnal szerethető. Tökéletes virágkompozíciókhoz, mivel egy csipetnyi lágy virágos jegyet tartalmaz. Csodálatos fehér pézsma színesíti a Dior Miss Dior Absolutely Blooming virágos akkordjait, melyben a zamatos málna és a sziporkázóan friss gránátalma aromája üdítően élénkké varázsolja az illatot.

 

Bársonyos (velvet) pézsma

Elegáns és modern fehér pézsma keverék borostyánnal és egy kicsit erősebb virágos jegyekkel. Földhözragadtabb, mint a fent említett fehér pézsma, anélkül, hogy elveszítené "nedves-bőrös" jellegét. A Prada Candy aranylóan meleg, balzsamos cukorka illata jól érzékelteti a bársonyos pézsma illatát, amelybe nem nehéz belefeledkezni.  

 

Kakaós pézsma

Száraz és diós, mégis nagyon húsos és izgató. Sötét pézsma kompozíció, amelyre meleg és fás parfümök készítésekor számíthat, mivel akadálytalanul képes kihozni azok balzsamos jellegét. A gourmand illatok királynőjeként ismert Thierry Mugler Angel az, amelyben ez a fajta kakaós, csokoládéval átitatott pézsma akkord olyan népszerű lett, hogy azóta is ezt próbálja megismételni minden ismertebb brand. A pacsulival fűszerezett, pikánsan édes Angel a legédesebb pészmaillat, amit valaha feltaláltak.

 

Musk Royale/királyi pézsma

Egy másik sötét pézsma keverék, ezúttal dekadensebb és egyre karakteresebb. Kiválóan párosítva értékes fákkal és gyantákkal, ez a kifinomult illat arra készült, hogy felkeltse a figyelmet és rabul ejtse az érzékeket. Csakúgy, mint a tűzben edzett, szuper férfias Dior Fahrenheit, amelyben a pézsma mellé nagy adag bőrös akkordot álmodtak, melyet körülölelnek karakteres virágos jegyek, valamint markáns és férfias fás aromák. Igazi szupersztár illat.

loader
Facebook Instagram