Ezért imádjuk a tavaszi gyümölcsfa virágok illatát!

Tavasz első rügyei

A tavasz első rügyei sokszor még szinte észrevehetetlenek február végén, cserébe csodálatos látvány tárul elénk, amikor egy-két éjszaka után már gyönyörű virágkoszorúkba borulnak a fák. A tavaszi virágzás tipikusan márciusban kezdődik, és áprilisig szinte minden fa beöltözik a gyönyörű fehéres, púderes és rózsaszín árnyalatokba. Ilyenkor egy séta a fák alatt nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt, de akár egy napsütétes napon remek piknikezést is lehet ejteni a viráglombok árnyéka alatt.

 

 

Mégis, amiről talán kevesebbet beszélünk, az a tavaszi gyümölcsfák virágainak illata. Habár a parfümök kapcsán sokat beszélünk virágos illatjegyekről, különösen tavasszal, mégis a szezonális virágokkal kapcsolatban nem szokás mélyebb diskurzust indítani. Pedig az almafa, barackfa, cseresznyefa és körtefa virágainak finom, lágy, édes, némelyiknek kicsit pézsmás illata van, a legintenzívebben pedig közvetlenül eső előtt és után érezhetjük. Ez amiatt van, mert a levegőben lévő nedvesség segíti az illatmolekulák mozgását. 

 

Másrészt, a növények virágainak elsődleges célja az, hogy az illatok segítségével a számukra hasznos bogarak megtalálják őket, és hozzájáruljanak a beporzáshoz. A nappal legerősebb illatúak sokszor a méheket és a lepkeféléket vonzzák magukhoz, amelyik pedig éjjel illatosabb, azokra a molyfélék fognak rászállni. Egyes növények kifejezetten egy-egy rovarra specializálódnak, így olyan illatot árasztanak, amely elsősorban ennek a tipikus élőlénynek lesz feltűnően vonzó.

 

Azt is megtapasztalhattuk már, hogy a fáról szedett kicsi virágok illata gyorsan elillan. Ez amiatt van, mert egy virágnak sok energiára van szüksége az illat termeléséhez. A gyümölcsvirágok esetén a pici szirmok hamar elveszítik erejüket, szemben mondjuk a puhaszárú társaikkal, mint a gyöngyvirág vagy a rózsa, amelyek a szárukban és leveleikben felhalmozott tápláléknak köszönhetően még pár napig tovább bírják vázában. Így, ha a gyümölcsösök virágait elsősorban csak a szemünkkel és saját közegükben csodálhatjuk is meg, az általuk kapott öröm és élmény határozottan kárpótol az eltarthatósági idő csökkenéséért. 

 

 

loader
Facebook Instagram