Fűszerek és parfümök

 

Gyömbér, vanília, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió-tiszta illatorgiát szolgáltat a konyhában; a finom ízek mellett olfaktív élményt is nyújtva. Számomra a gasztronómia mindig is összekapcsolható volt a parfümökkel, közeli testvérként tartom őket számon.

A nyári ruháinkkal együtt elcsomagoltuk a nyarat idéző parfümjeinket is mostanra, és ismét kitettük a pipere asztalunkra az ősz-tél hangulatát felidéző illatainkat, melyek között fajsúlyosabb, orientális, fűszeres darabok is megtalálhatók minden bizonnyal; mivel a fűszerek nem csak a gasztronómia szerves részét képzik, hanem a parfümgyártás alapanyagaiban is megtalálhatók szép számmal.

A fűszerek említése során rögtön az eszünkben ötlik a mesés Távol-kelet, Egyiptom, India, Marokkó kincsei,; és valóban a parfümök között megtalálható fűszeres illatok legtöbbször ezt az érzést hivatottak felidézni.

A parfümgyártás során felhasznált fűszerek közül a többség ott lapul a kamrapolcunkon is mint pl. fahéj, szerecsendió, gyömbér, bors, sáfrány,koriander, vanília, ánizs; de közöttük fellelhetők kevésbé ismertek is pl. kardamom, tamarind, rózsabors.

 

Fahéj és szegfűszeg

 

A fűszereket két csoportra oszthatjuk a hatásuk szerint; vannak rövidebb, gyorsabb hatóidejűek, melyek szinte égetnek. Hatásuk azonnali, de ugyanakkor sokkal rövidebb ideig tart pl. fahéj, chili paprika.

A másik csoportot a hosszabb hatóidejű, enyhébb, szinte már hűtő hatású, frissítő fűszerek alkotják pl. bazsalikom, kömény, kardamom, koriander, menta.

A parfümőr a kívánt hatás elérésének céljából használja fel őket, sokszor hasonlókat együtt vagy épp ellentéteseket, hogy aztán meglepetést okozzanak a felhasználóknak, és tökéletes harmóniát alkotva csodás egységgé egybeolvadjanak.

A fűszeres parfümöket sokszor a melengető, szexi jelzőkkel illetik, de egyre több férfi illatban,uniszex -(Hermes Concentre d’Orange Verte) és kimondottan nyári parfümben(Guerlain Aqua Allegoria Mandarin Basilic) is hangsúlyos szerephez jutnak.

A niche parfümgyártás is előszeretettel alkalmazza a fűszereket; sok niche parfümgyártó cég számos alkotásában egy-egy fűszer köré építi az adott illatát.

A teljesség igénye nélkül említenék meg néhányat közülük, Jo Malone-Lime Basil(bazsalikom)&Mandarin, Nutmeg(szerecsendió)&Ginger(gyömbér), Vanilla&Anise), L’Artisan-Havana Vanille, Piment Brulant( ahol a chili paprika is szerepet kap!),Poivre Piquant( fehérbors!).

Ha a fűszerek és parfümök kapcsolatáról beszélünk, Serge Lutens nevét mindenképp ki kell emelnünk (elérhető a parfum.hu oldalon is), hisz jó pár elbűvölő alkotással gyarapította a fűszeres illatok arzenálját is.

Számos keleti útja során sokszor merített ihletet a bazárok fűszeres pultjairól. Arabie parfümje egy jó értelemben vett fűszer kavalkádot vonultat fel, Five O’Clock au Gingembre az ötórai teák hangulatát hívatott megidézni, hisz a teás jegyek mellet a gyömbér és a fahéj is szerepet kap.

Számomra a Rousse, a téli, ünnepi időszak egy különösen kedvelt illata; az erőteljes fahéjas, szegfűszeges jegyeivel bámulatosan melengető tud lenni egy borongós, hideg téli napon.

A fűszeres jegyeket a parfümőrök gyakran kombinálják exotikus virágokkal és fás jegyekkel egyaránt. A tél egyik királynője a Coco Chanel( koriander, tonkabab, szegfűszeg), mely érzéki, csábító, melengető klasszikusa a Chanel háznak. Tom Ford Black Orchid különleges alkotásában is szerephez jutnak a fűszerek , melyek a virágos jegyekkel együtt elbűvölő harmóniát alkotnak.

Említhetném akár Kenzo Jungle, Estée Lauder Cinnabar, Spellbound, Victor&Rolf Spicebomb, D&G The One for Men kiváló parfümjeit is a fűszeres illatok kapcsán. Fűszeres illatokHa a fenti parfümök felkeltették a kedves olvasó érdeklődését, akkor érdemes a www. parfum.hu webshop-ba betekinteni, ahol szinte mindegyikük megvásárolható.

Használatuk során egy dologra hívnám fel a figyelmet; többségük nagyon intenzív, egy pár csepp is elég belőlük, hogy egész nap végigkísérjenek bennünket!

Mint látható a fűszeres illatok tárháza is kimeríthetetlen; nagy részük kimondottan a téli, hideg időben bontakozik ki a legjobban, és az adventi, karácsonyi ünnepek méltó kísérője lehet!

 

/BoraBora írása/

loader
Facebook Instagram