Mi a különbség a könnyű és a nehéz virágos illatok között?

A mindenkori parfümtrendeket figyelembe véve elmondható, hogy a virágos illatú parfümök soha nem mennek ki a divatból. Már a legkorábbi parfümleírások is mind növényi alapanyagokat tartalmaztak, és a parfümőrök a legintenzívebben illatozó növények aromáit szerették volna üvegbe zárni. A parfümök készítésekor számos különböző összetevőt használnak, amelyek együttesen adják az adott illat karakterét és egyediségét. A virágos összetevők, mint például különböző virágok kivonatai és illatanyagai, kiemelt szerepet játszanak a parfümök kialakításában és sokak által kedvelt összetevők a parfümkészítés terén. A különféle eljárásoknak köszönhetően ma már minden virág képviselteti magát egy-egy parfümben, és leszámítva az aktuális trendeket, a virágos illatú parfümök a legkelendőbbek.


A virágos parfümök sokféle illatban kaphatók. Némelyikük inkább finomabb és légiesebb, míg mások erős és kissé mámorító hatást keltenek. A virágos összetevők széles skáláját használják a parfümökben, beleértve a rózsa, jázmin, liliom, orgona, százszorszép, és egyéb virágok kivonatait vagy esszenciáit. Ezek az összetevők rendkívül sokoldalúak, és különböző illatjegyekkel rendelkeznek, amelyek a parfümök különböző rétegeinek és dimenzióinak kialakításában hasznosak. Ikonikus példája a klasszikus virágos parfümnek a Calvin Klein Eternity, amely elképesztően gazdag és komplex virágos akkordokat tartalmaz. Egyszerre képviseli a könnyed és a nehéz virágok seregét, az összhatás pedig egy soha el nem múló szerelmi vallomás. De hogyan lehet különbséget tenni a könnyű és az erős virágillatok között, és mire számíthassunk pusztán az illat leírását olvasva? Nos, ehhez szükség van némi alapvető virágismeretre, de a cikk elolvasása után már reméljük, hogy mindenki számára érthetőbb lesz ez a két fogalom.

 

Milyen illata van valójában egy könnyű virágos parfümnek?

Ez talán kicsit zavarosan hangzik, de kezdjük azzal, hogy minden virágillat elég erős illatú. A valóság az, hogy a parfümőrök nem az erősséget vagy az illat teljesítményét mérik, hanem a hatást vagy az érzést, amit az illat nyújt. Ezért a homályos "könnyű" kifejezés valójában frisset jelent. Használható lenne még a „finom” jelző is, de ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy ez a virágos illat könnyű vagy légies. Valójában az egyik legerősebb illatolaj, amivel találkozhatunk, a rózsa, és ez a könnyű virágos kategóriába sorolható. A könnyű virágos illatok néhány fényes példája a rózsa, a bazsarózsa, a geránium és a tubarózsa (ezek egyébként az úgynevezett rózsavirágok), valamint az ibolya, a liliom, a jácint, a kékcsengő és a lila (a liliomvirágok). Ezért ha legközelebb a "könnyű virágos" kifejezést olvassuk, próbáljunk meg egy ropogós, játékos, élénkítő, tavaszias és kicsit zöld illatot elképzelni. Napjaink egyik legnépszerűbb rózsaalapú parfümje a Chloé Eau de Parfum, amelynek tiszta, átható és friss illatáért a rózsa, a bazsarózsa és a gyöngyvirág felel.

 

Milyen illata van egy nehéz virágillatnak?

Mámorító, bódító, csábító hatású - ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a nehéz virágillatokat. A jázmin a nehéz virágillatok egyik legjobb példája, és ha ismerős a szuper stimuláló illata, akkor nem okozhat gondot a család többi tagjának, például a gardéniának, a frangipaninak, az orchideának és az ylang-ylangnak a megismerése sem. Általában a nehéz virágillatok az érzékiség és a bőség érzését keltik, ezért magától értetődő, hogy a legjobban illenek a keleti illatkeverékekhez. Szerencsések vagyunk, hiszen az elmúlt években a nehéz, grandiózus virágillatok váltak a parfümpiacon keresettebbé, és kifejezetten divatba jött a narkotikus tubarózsa, az érzéki jázmin és a tiszta narancsvirág. A bódító virágos parfümök kedvelői most fantasztikus kínálatból tudnak válogatni. A legnépszerűbb jázminillatot Mugler alkotta meg az Alien illatában, melyben olyan dózisban emelte piedesztálra a nehéz illatok királynőjét, amelyet addig még soha nem érezhettünk parfümben. A parfüm népszerűsége azóta is töretlen, ma már kultikus darabként emlegetjük.

 

Miért vonzódunk a virágillatokhoz?

A virágos összetevők széles skáláját használják a parfümökben, beleértve a rózsa, jázmin, liliom, orgona, százszorszép, és egyéb virágok kivonatait vagy esszenciáit. Ezek az összetevők rendkívül sokoldalúak, és különböző illatjegyekkel rendelkeznek, amelyek a parfümök különböző rétegeinek és dimenzióinak kialakításában hasznosak. A rózsa például édes, romantikus illatot kölcsönöz a parfümnek, míg a jázmin intenzív, virágos és érzéki jegyekkel rendelkezik. A liliom illata könnyedebb és frissebb lehet, míg az orgona és a százszorszép melegebb, földesebb illatjegyeket adhat a parfümnek. Ezeket az összetevőket gyakran keverik más illatjegyekkel, például gyümölcsös vagy fás jegyekkel, hogy egy komplexebb, többrétegű illatot hozzanak létre. Ha százszorszép, akkor Marc Jacobs Daisy! A bűbájos üvegben igazi nőies illatot rejt: a karakteres százszorszép aromáját pikáns eper, klasszikus fás jegyek és melengető pézsma akkord kísér. Az egyes virágos összetevők koncentrációja és kombinációja meghatározza a parfüm karakterét és intenzitását. Fontos megjegyezni, hogy a virágos összetevők mellett más természetes és szintetikus anyagokat is használnak a parfümökben az illatok kiegészítésére és stabilizálására. Emellett az illatokat hordozó alkoholok és víz is fontosak a parfümök formulájában. Végül, a virágos összetevőknek nemcsak az illatban van szerepük, hanem sok esetben az érzelmek és emlékek kiváltásában is. A rózsa illata például gyakran összemosódik a romantikával és a nőiességgel, míg a jázmin illata sokakban boldogságot és érzékiséget idézhet elő.

 

És egy hasznos tipp

Ha nehezen tudod eldönteni, hogy egy illat könnyű vagy nehéz virágos karakterű-e, íme egy kis trükk, ami segíthet, ha csak elolvassuk a leírást. Ha az illat sok színes virágot tartalmaz (például rózsát, bazsarózsát vagy harangvirágot), akkor könnyű virágos dominanciájú. Másrészt, ha az illat összetevőinek listáján sok fehér virág van (mint a nárcisz vagy a narancsvirág), akkor inkább nehéz virágos illat.

 

Reméljük, hogy ezzel a tippel időt takaríthat meg, amikor legközelebb parfümkínálatunkat böngészi!

loader
Facebook Instagram