Mi a különbség a szilárd és a folyékony parfüm közt?

Szilárd parfümök

A környezettudatosság jegyében, ma már egyre többen választják a szilárd parfümöket, pedig valójában egyáltalán nem újkeletű dolog, valahol a középkor és reneszánsz tájékán jelentek meg először. Ezek a szilárd parfümök még ólommal vagy viasszal készültek és gyakran ezüst vagy porcelán dobozkában tárolták őket. A folyékony parfümökről pedig már az ókori Rómában is készült feljegyzés, ahol többnyire olajok és alkohol alapú keverékek elegyeként használták, de egyaránt jelen volt Egyiptomban és Indiában is.

 

 

A szilárd parfümöket ma is kompakt, kisebb méretű dobozokban tárolják, állagra pedig lehetnek viaszos és krém állagúak is, így nem kell amiatt aggódni, hogy utazás közben megsérülne. Környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbak, hiszen nem szükséges a műnyag csomagolás, tömőanyag használata a szállítás során, illetve a folyékony parfümök permetezéséhez szükséges környezetkárosító gázokat sem alkalmazzák. A szilárd parfümök másik előnye, hogy koncentráltabbak, így kisebb mennyiség is elég a hosszantartó illathoz, illetve lassabban párolog el a bőrről. Használtuk sem bonyolult, ujjal vagy akár ecsettel könnyen fel lehet kenni a kívánt területre.

 

 

Ezzel szemben, a folyékony parfümök sokkal könnyebben újratölthetőek és  rengeteg féle illatban elérhetőek, köszönhetően az alkoholos alapnak, melyben könnyen oldódnak az illatjegyek. Ezen felül egyszerűen, egyenletesen oszlik el a testen és a hajon, melyet a folyadék permetezése tesz lehetővé, illetve hosszabb ideig felhasználhatóak, mint a szilárd változat. 

 

 

Fontos megjegyezni, hogy mind a szilárd, mind a folyékony parfümök lehetnek kiváló minőségű illatokkal rendelkező termékek. A választás az egyéni preferenciáktól és a személyes kényelemtől függ. Néhány márka például mindkét formát elérhetővé teszi ugyanabból az illatból, ilyen márka például a Diptique, melynek legnépszerűbb illatai, mint az Eau RoseL' Ombre Dans L'eau mindkét formában elérhetőek, de korábban a Byredo parfümök is forgalmazta bizonyos illatok szilárd változatát.

 

 

Összefoglalva, a szilárd és folyékony parfümök eltérő formában és alkalmazási módokkal rendelkeznek. A folyékony parfümök a beépített permetezőjükkel könnyen alkalmazhatók és nagyobb területre eloszlathatók, míg a szilárd parfümök kompaktak és utazásbarátak, így akár érdemes lehet ugyanabból az illatból mindkét változatot beszerezni, de a legjobb mindig az a forma lesz, amelyik illeszkedik stílusunkhoz és egyéni preferenciáinkhoz.

loader
Facebook Instagram