Miért más a kedvenc parfümöm illata?

Parfüm teszt

 

Ha valaha is vásárolt már új üveggel a kedvenc illatából, és meglepte annak megváltozott illata, nincs egyedül. Számos oka lehet annak, hogy miért lehet más a parfümök illata. Néhány esetben valóban a parfüm minősége lehet a hibás, ha nem megfelelő és ellenőrzött helyről vásárolta a parfümöt, de vannak olyan esetek is, amikor rég használt kedvenc parfüm változatát a gyártó beszüntette vagy újraalkotta (reformulálta). Lássuk, hogy milyen okai lehetnek annak, ha a kedvenc illat másképpen érződik a bőrön!

 

 

Újraforgalmazás vagy reformulálás
 

A reformuláció a parfümipar egyik legjobban őrzött titka. A legtöbb illat, amely már egy ideje forgalomban van (még az olyan klasszikusok is, mint a Shalimarvagy a Chanel No. 5), körülbelül évtizedenként újratervezésre kerülnek. Ez azt jelenti, hogy bár elvileg ugyanarról az illatról van szó, mégsem az. Tehát ha történetesen szerette a parfümje 2000-2010-es változatát, de a 2017-es változatban valami más van, annak az oka az újratervezés során belekerült új illatalapanyagok felhasználása.

A parfümrajongók életében nagy csapás, amikor kedvenc illataikat megszüntetik vagy újra forgalmazzák. 2005 óta sajnos ezzel szembe kell néznünk, hiszen az EU, ezen belül az IFRA (Nemzetközi Illatszer Szövetség) egyre több parfümalapanyagról állapítja meg, hogy allergizáló vagy egészségre ártalmas lehet. 2022 márciusában nagyot fordult a világ a parfümpiacon, mikor is az Eu betiltotta a Lilial nevű szintetikus aromás aldehidet.

 

 

Lilial, a gyöngyvirág illatú aldehid
 

A Lilial (a liliomaldehid kereskedelmi neve, más néven lizmerál) egy kémiai vegyület, amelyet általában parfümként használnak kozmetikai készítményekben és mosóporokban. Szintetikus aromás aldehid, amelynek illata erősen emlékeztet a gyöngyvirágra vagy ciklámenre. Az EU Fogyasztóvédelmi Tudományos Bizottsága 2019-ben arra a következtetésre jutott, hogy a Lilial használata mind az öblítőkben, mind a kozmetikumokban nem tekinthetők biztonságosnak (allergénként viselkedhet, illetve az arra érzékenyeknél kontakt dermatitiszt okozhat), így felhasználását nem engedélyezik.

De miért olyan fontos Lilial egyáltalán? A gyöngyvirág egyik legjobb helyettesítője volt a gyöngyvirág évjáratú aromakémiai anyagnak, annak az összetevőnek, amely a Diorissimo-t adta nekünk. Az a Dior Diorissimo, amelyet 1956-ban komponált a legendás parfümőr, Edmond Roudnitska, azon fáradozott, hogy pontosan elkapja kertje apró harangvirágainak illatát. A vintage formulákban egy jó adag tiszta jázmin és cibet található, amely az új változatban már nem jelenhet meg, hiszen tilos állati eredetű összetevőket használni.

Talán ebből is érezhető, hogy a 20. század nagy parfümjeinek odorja ma már egyáltalán nem tetten érhető, de nem is számíthatunk rá, hiszen sem ámbra, sem cibet, sem pézsma eredeti állapotában már nem alkalmazható, így az kiadásokban ezek szintetikus változata szerepel.

A legnagyobb parfümgyártó cégek, mint a Firmenich, a Givaudan vagy az IFF már új gyöngyvirág-illatú alternatívákkal dolgoznak, mint a Florosa, Lilflore vagy Dupical, amely a ma ismert gyöngyvirág illatanyagok közül a legintenzívebb és a legtartósabb. 2021 márciusa óta az összes Versace és Moschino illat új összetevőt kapott a Lilial helyett, valamint az alábbi parfümök összetétele változott meg: Mugler AMen, Mugler Alien, Lancome Hypnose és Hypnose Homme, Armani Code, Acqua di Gio, Givenchy Organza, Ange ou Demon és Amarige, Dior Fahrenheit.

 

The Parfum Studio


Batch kód
 

Az, hogy melyik évben gyártották az adott parfümöt, könnyen ellenőrizhetjük. Minden parfümös üveg és doboz alján található az úgynevezett BATCH kód, amely a gyártó kódját és a gyártási dátumot mutatja. A kód önmagában sokat nem árul el a termékről, gyakran maguk a gyártók is az újabb verzióknál újfajta kódot vezetnek be. Ha azonban nem vagyunk tisztában azzal, hogy melyik évben alkották újra a kedvenc illatunkat, a parfüm gyártásának éve nem sokat árul el arról, hogy reformulált illattal állunk-e szemben.

 

 

Más ország, más illat
 

Bizony, előfordulhat, hogy ugyanazokat az illatokat a világ különböző pontjain picit más alapanyagokból keverik ki.  Ha tehát legutóbb Dubajban vagy Sanghajban vásárolta a parfümjét, az európai változat valószínűleg nem ugyanaz a parfüm, még ha minimális is az eltérés. Nem csak a piac befogadása más, hanem gyakran a parfümgyártás helyszíne is változhat. A legendás Tom Ford Black Orchid illat esetén komoly visszhangot váltott ki az a tény, hogy az első kiadások még az Egyesült Államokban készültek, a következő szériák pedig Svájcban. A finomra hangolt orrok azonnal kiszúrták a különbséget, hiszen az egyes parfüm manufaktúrák más-más alapanyagokkal dolgoznak. Ráadásul ugyanazon gyártónál is előfordulhatnak minimális különbségek, hiszen a parfüm alapanyagok piacán nem tudják 100%-ban garantálni a folyamatos minőséget és aromát. Gondoljunk csak bele, egy vaníliarúd vagy éppen egy kávébab illata sokban függ attól, hogy az adott régióban mennyi eső esett, hogyan érte a napsütés. Nem is beszélve az olyan érzékeny növényekről, mint a jázmin vagy az írisz.

Tehát ha a régóta használt, kedvenc parfümünk illata kismértékben változik, vagy tartóssága már nem feltétlenül olyan, mint a 2000-es évek előtt, nem feltétlenül kell arra gyanakodni, hogy hamis vagy romlott a termék, lehet, hogy az IFRA és az EU szabályozásnak esett áldozatul. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes kedvenc illatunkból több üveggel is beszerezni, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a 2000-es évek óta a parfümök összetevői nem állandók, hanem ellenkezően: sűrűn változnak.

 

 

loader
Facebook Instagram