Top 5 vaníliás parfüm

Ha a klasszikusan hagyományos illatjegyekről van szó, a mindig sokoldalú vanília jut eszünkbe.  Megbízhatóan egyszerű, kellemesen édes és végtelenül képlékeny, a vanília szinte bármilyen más illatcsaláddal sikeresen párosítható - ami azt jelenti, hogy ez a vidám kis jegy a legjobb női parfümöket alkotó összetett formulák szárnyaló választékát hozhatja létre.

Például a vanília és a fűszers jegyek keveredése mély, férfias illatot eredményez, de ha a vaníliát örökzöldek és virágok keverékéhez adjuk, akkor egy vadvirágokkal teli völgyre emlékeztető, teljesen ellentétes illatot kapunk. A legtöbb népszerű női parfümben vaníliát használtak fel illatanyagként, amely egyáltalán nem szaharin illatú, azaz nem hasonlít a cukros süteményillatra. A modern kor vanília illata igazi gourmand remekmű egy csipet krémes, egy csipet púderes és egy nagy adag virágos jeggyel.
A vaníliát tartalmazó illatok még sokáig velünk lesznek, hiszen egyrészt ezek univerzális illatok, másrészt pedig vaníliaillatot bárki viselhet, korlátozások nélkül. Meg kell azonban különböztetnünk a kissé kislányos felütésű, szirupos vaníliaillatot a meleg, csábító és érzéki érett vaníliától, amelynek komplexitása révén bármelyik korosztály szabadon viselheti. Top 5 válogatásunkban a legjobb vaníliás parfümöket gyűjtöttük össze hölgyek számára.
 

Guerlain Mon Guerlain Eau de Parfum

A luxusillatszeriparban több, mint 3000 márka kínálja termékeit, azonban csak maroknyi brand mondhatja el magáról, hogy legendává váltak az évek során. A Guerlain 200 éves történetében számos, mérföldkőnek számító parfümöt nyújtott a szép illatok kedvelőinek. Legújabb dobásukat nem bízták a véletlenre: A Mon Guerlain illat arcának nem mást szerződteték le, mint  Angelina Jolie-t, korunk legkeresettebb színésznőjét, aki közismerten rejtőzködő, és nem szeret kampányokban részt venni. Hogy lehet, hogy mégis igent mondott a Guerlain hívásának? Az emlékeknek és a Guerlain legendás termékének köszönhető! Jolie édesanyja mindig Guerlain púdert használt, amelyet a színésznő már egészen kislány korától fogva imádott az édesanyján. A Mon Guerlain púderes, édeskés és nőies illata az édesanyjára emlékeztette, ezért jó szívvel állt a kampány élére.

Angelina Jolie határozottan olyan szépséggel rendelkezik, amiből a Guerlain ihletet meríthet. Szexi, mégis egy teljes értékű nőt képvisel. Az illat pedig a modern nőiességet, érzelmeket és álmokat elevenít fel. Az illatban kulcsszerepet kapott a Guerlain speciális akkordja, a guerlinade, amelynek fő alkotóelemei a bergamott, rózsa, jázmin és tonkabab. Az illat különlegessége a friss és aromás levendula jelenléte, valamint a Tahiti vanília magas koncentrációja.

 A Mon Guerlain üvegét a Guerlain történelmi üvegei ihlették. A Mon Guerlain formáját az egyenes szögű üveg adja, amelynek ikonikus dizájnja a 19. század eleji ipari korszakra oly jellemző gyógyszeres üvegekből merít ihletet. Az új design lekerekíti a szögeket, hogy egyfajta modernitást kölcsönözzön. Az illat színe világos rózsaszín, amely szintén a nőiesség és a fiatalság egyfajta gondolatát kelti.

Dolce & Gabbana The One Eau de Parfum

A The One illat ereje és egyedisége a viselőjéhez hasonlóan a kontrasztból fakad. A The One egy modern "floriental" parfüm, amely a kortárs gyümölcsös összetevőket és a parfümőrök által klasszikusnak hívott fehér virágokat ötvözi. "Minden nő a The One!" nyilatkozta Stefano Gabbana, a designer páros tagja, aki előszeretettel öltözteti a nőket ultra feminin ruhákba.

A Light Blue elképesztő sikere után senki nem gondolta volna, hogy egy kifejezetten orientális, erőteljes és puhán édes illattal áll elő a páros. A 2000-es évek édes trendjét meglovagolva bejött a húzás, és a The One a márka egyik zászlóshajójának számít.

A tervezők elképzelése szerint a The One egy olyan kivételes nő illata, aki azonnal felhívja magára a figyelmet, nemcsak a megjelenésével, hanem a modorával, a pózával és a belső világával is. Az illat különleges és csábító: keleti virágos-gyümölcsös kompozíciója nagyon meleg és érzéki, púderes vanília nyomokkal. A gazdag keleti virágos parfüm a friss bergamott és mandarin, valamint a lédús licsi és barack friss csúcsjegyeinek pezsgő és modern értelmezésével nyit. Az illat szívébe vezető utazás a Madonna liliom időtlen illatába vezet, érzéki intenzitásával és beburkolózó nőiességével. Az illat végül kibontakozik, hogy felfedje a gazdag vanília és a gyantás ámbra jegyek mély és érzéki alapját, amely lágy pézsmás jegyekkel kombinálva hosszan tartó jelenlétet hagy maga után.
 

Yves Saint Laurent Black Opium

Az elős virágos kávé illat! A Black Opium megalkotásakor az YSL új utat nyitott a parfümkészítésben egy merész kávéharmóniával: egy olyan összetevővel, amelyet még soha nem használtak ilyen nagy mennyiségben női illatban. 2014 szeptemberében az Yves Saint Laurent piacra dobta a Black Opiumot, amelyet a klasszikus rock'n'roll interpretációjaként jelentettek be, és amely az YSL márka sötét, titokzatos oldalát hivatott kiemelni.

Megjelenésekor meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, hiszen többen az ikonikus Opium újjászületését várták, és egy egészen új illatot kaptak, amelyben a kávés vanília akkordja elképesztően erőteljes és lehengerlő. Ráadásul a parfüm az Opium kollekció utolsó kiadásaihoz tervezett üvegben került forgalomba, ezzel is megerősítve, hogy a Black Opium korunk új Opium illata. És az illat? Édes. Nagyon édes. De érezhető benne a kávé és a csokoládé keserűsége, amely melegebb időben alig érezhető. Izgalmas módon a Black Opium télen kétszer olyan összetetté válik, és kevésbé erőteljes benne az édes felhang. A forró csokoládé és a tejszínhabbal édesített eszpresszó akkordját az ír likőrök zamata édesíti.
 

Christian Dior Hypnotic Poison

Christian Dior Hypnotic Poison

A Dior „mérgező almája” ékes példája annak, hogy néha egy parfüm verziója nagyobb sikert ér el, mint az alapillat. Christian Dior ikonikus illata a Poison kult a maga nemében, de ha közönségkedvencet kell avatni, akkor mindenkinek a Hypnotic Poison jut eszébe. Szakértők szerint az egyik legszebb, legcsábítóbb és legérzékibb vaníliás illat, amely valaha kapható volt. A 2000-es években teremtette meg a vanília iránti elkötelezett rajongást. Az illat különlegessége, hogy egyszerre ötvözi a 90-as évekre jellemző komplexitást, amely a parfümök esetében az illatalapanyagok halmozását jelenti, valamint a művészi alkotást, a közel 30 összetevőből álló illat olyan harmonikus, buja illattá olvad össze, amely máig példaértékű a parfümtörténelemben. A jázminos krémbe gyúrt fűszerek, a buja gazdagságon átvágó fémes jegyek a Hypnotic Poison víziója. Nem sokkol úgy, mint az eredeti Poison. Ehelyett érzéki orientális formájával kapcsolatban minden a lassú csábításról szól. Megnyugtató aurát vetít előre, a vanília édessége a pézsma ragyogó frissességével és a mandula tejes keserűségével szemben bontakozik ki. A jázminnal aláfestve, az elegáns pézsma és vanília alapra porcukorfelhő telepszik. A pézsma szinte szigorú, tiszta és fémes érintéssel, amely gyönyörű kontrasztot alkot a mandula keserűségével, és visszafogottságot kölcsönöz az ínycsiklandó jegyeknek.



Kenzo Amour

2005…már túl vagyunk a parfümpiacon végbement forradalmi változásokkal, az édes illatok egyértelműen átvették az uralmat, a toplisták roskadoznak a vattacukros illatokban. Ebben az időszakban jelentkezett Kenzo az egyik legpuhább, legszelídebb vaníliás illattal. A Kenzo Amour gyengéd, érzéki és vidám illat, egy romantikus és aromás utazás Ázsiába. A parfüm a frangipani virág lágy és vonzó illatával kezdődik, amely nagyon finom mandulaszerű aromával rendelkezik. E virágok illata lenyűgözte a parfüm két alkotójának egyikét, Daphne Bugey-t, indonéziai látogatása során. Természetesen a Távol-Kelet nem képzelhető el japán cseresznyevirág nélkül. A szívjegyet a kínai fehér tea nagyon kellemes és lágy aromája jellemzi. A kompozíció a thaiföldi rizs lágy tejes aromájával folytatódik, majd a pompás alapjegyhez érünk, amely fás, balzsamos és pézsmás jegyeket, valamint vaníliát tartalmaz. A titokzatos füstölő minden árnyalatában szétárad a bőrön: a szép fás jegyek és a kesernyés ranis keveredik a burmai tanaka fa puha és púderes jegyeivel, amelyek aromája a szantálfára és az ámbrára emlékeztet. A kompozíció édes és lágy vaníliával zárul, amely egyértelműen megkülönböztethető az alapban.

Az üvegek dizájnja is említésre méltó. Három üveg, három szín, ugyanaz az illat. A 30ml-es üveg fukszia, az 50ml-es fehér, a 100ml-es üveg pedig narancssárga színű. A tervező elképzelése szerint ezek a színek Ázsia romantikus színei. A külső dobozon található színes Kenzo madár a szenvedélyes szerelmet és az utazás szabadságát szimbolizálja.

 

loader
Facebook Instagram