A körömlakkozás evolúciója!

A körömlakkozás kezdetéről és fejlődéséről olyan információkat osztunk meg Veled, amelyekről eddig valószínűleg nem hallottál:

 

- Körülbelül 5000 éve kezdtek el körmöket festeni Indiában, hennával. Ezt a divatot a környező népcsoportok is szívesen átvették, ennek köszönhetően pedig Babilóniában már színtiszta aranyat használtak a körmök fedésére.

 

- Id.e. 3.000 évvel már Kínában is egyre nagyobb népszerűségre tett szert a körmök díszítése, viszont itt henna helyett teljesen más keveréket használtak: zselatint, tojásfehérjét, méhviaszt és gumiarábikumot. Ebbe az érdekes összeállításba belekerült még a rózsa vagy a hibiszkusz szirom is, amelyek a színek előhívását tette lehetővé. Hogy a kívánt színt elérjék, képesek voltak akár órákon keresztül is áztatni a körmüket. A XV. századból fennmaradt írások szerint a piros és a fekete színek voltak közkedveltek.

 

- Később a kínai körömfestés is szintet lépett. A királyi családok körmeinek színe az arany és az ezüst volt. Ezeket a színeket csakis kizárólag ők hordhatták. Ha bárkit rajta kaptak, hogy hasonló színben tündököl a körme, az az életével fizetett. A pompás, fémes csillogást arany és ezüstpor segítségével érték el, egy kis drágakővel vagy zománc díszítéssel fűszerezve. Ekkor Kínában és Indiában főleg a férfiak kiváltsága volt a körömlakkozás.

Körömlakkozás

- Egyiptom két jelentős szépsége is hódolt ennek a divatnak: Nofertiti és Kleopátra. Arrafelé a piros árnyalatok domináltak. Mégpedig, minél magasabban rangban volt egy hölgy a társadalomban, annál sötétebb piros színt viselt körmein. Az alacsonyabb rangú nők csak világos árnyalatot hordhattak.

 

- A XVIII. században, Párizsban jelent meg a francia manikűr. A színes lakkozás pedig a XX. században lett újra divat. Ekkoriban már illatos és színezett olajokat is használtak a körmök ápolására.

 

- A ‘20-as években megjelent a lakkok elődje, aminek az alapja az autók karosszériájához használt magasfényű festék volt. A francia sminkmester, Michelle Manard ötlete alapján kezdték el körmön is használni ezt a színezőanyagot. Ő hozta létre a nagyon fényes, élénk színű lakk változatot. Munkáltatója, a Charles Revson Társaság hamar rájött, hogy mekkora potenciál van ebben a bizniszben, így addig dolgoztak, míg meg nem alkották a tökéletes körömlakkot.

 

- 1932-ben a cég megváltoztatta a nevét Hold-manikűr-re és elkezdték forgalmazni az első körömlakkokat. 

 

- A legnagyobb sikereket azonban nem a divat befolyásolta, hanem a technikolor filmgyártási eljárás, amikoris megjelentek a színek a filmekben, 1922-ben. Mivel már nem csak fekete és szürke árnyalatok látszódtak a filmekben, hanem többféle szín is, akkor már a ruhák, sminkek és a körömlakkok színe is sokkal lényegesebbé vált. Persze a trendeket azóta is a filmsztárok és híres énekesek diktálják.


Piros körömlakk
 

A körömlakk divatja az elmúlt évtizedekben

 

- Az ‘50-es években például a piros rúzs és a hozzá passzoló árnyalatú piros körömlakk volt a divat. 
 

- A ‘60-as években pedig a pasztell színek hódítottak.
 

- A ‘70-es évek sztárjai mint Mia Farrow, Goldie Hawn a természetes hatású manikűrt kedvelték, de ezzel egy időben a színskála összes árnyalata is megjelent.
 

- A ‘80-as években visszatért a piros szín, azonban a videoklipek hatására a fiatalok neonszínekre váltottak, a férfiak pedig a feketére lakkozást kedvelték.
 

- A ‘90-es években a sötét bordó és a barna árnyalatai voltak népszerűek.

 

Ma már szinte minden divat. A francia manikűr, a tip zselé, az épített zselé, a tip porcelán, az épített porcelán, ezen belül is az ovális, a kocka illetve a csúcsos forma. Bár színekben minden évszakban láthatunk trendeket, de ettől függetlenül mindenki szabadon választhat színt, hiszen ma már nincsenek korlátok a divatban.

loader
Facebook Instagram