Illattanácsadás és egyedi ékszer készítés Debre Gyöngyivel!

Debre Gyöngyit, aParfum.hu illat- tanácsadóját,  a Windprincess ékszerek megálmodóját kértük meg arra, hogy meséljen kicsit a parfümökkel való kapcsolatáról és a kreatív munkájáról.
 

Hogyan kerültél közel a parfümök világához?
 

Az illatokhoz  mindig is nagyon vonzódtam, már egészen fiatal korom óta. Korábban nálunk nem igazán lehetett ezekhez a kozmetikumokhoz hozzájutni. Minél többet hallottam róluk, annál jobban érdekeltek, majd amikor megkaptam az első parfümöt, ( mert az elsőt ajándékba kaptam) teljesen elvarázsolódtam. Aztán megvettem a másodikat, és utána sorra a többit is, mígnem egyfajta függőség alakult ki nálam. Ismerni  akartam mindegyik illat világát, megtudni, hogy vajon ki miért, melyiket választja. Szerettem volna azt is kiszimatolni, hogy vajon melyik illat állhat hozzám a legközelebb. Ez pedig csakis úgy derülhetett ki, hogy sokféle parfümöt kipróbáltam.

Debre Gyöngyi illattanácsadása

És végül melyik irány győzött?


Szeretem a fűszeres, mély, édes és füstös illatokat, de nem állnak távol tőlem a masculin vagy uniszex parfümök sem, a nagyon sportos vonalat viszont kevésbé kedvelem..

Nyáron a friss, citrusos, tiszta illatokat részesítem előnyben.

 

Kedvenceim: Serge Lutens több illata (Chergui, Fumerie Turque, Santal se Mysore), a mainstream illatok közül főleg a régebbi klasszikusok (Dior Poison, J'Adore, Chanel No5, Coco) a Hermes cég több illata, leginkább a Merveilles sorozatot kedvelem, Guerlain-től pl. a Shalimar-t, YSL-től a Paris-t , Opiumot. Leginkább az alap-illatokért vagyok oda, de néhány könnyített változat is igen jól sikerült véleményem szerint.

Kedvelem a niche illatokat is, de nagyon megfontolom, mit veszek meg, mert nem mindig arányos az áruk, a számomra okozott élménnyel szemben.

 

És miért döntöttél úgy, hogy szeretnél illattanácsadó lenni?

 

Ennek több oka is van. Valami miatt az emberek megnyílnak előttem. Talán, mert magam is nyitott és közvetlen vagyok, és folyamatosan képzem magam.  Így 50 felett már nagyon sok parfüm illatát ismerem, másrészt pedig szorosan összefügg a tanácsadás az ékszerkészítő munkámmal. Amikor kapok egy előrendelést, hogy milyen ékszert szeretne a hölgy, akkor felveszem vele a kapcsolatot, hogy jobban megismerhessem. Minél többet beszélgetek vele, annál közelebbi képet kapok arról, hogy milyen ékszer illene hozzá. Hasonló a helyzet a parfümöknél is. A parfüm is a nők ékszere... Ha valaki tanácsot kér, és felveszem vele a kapcsolatot, gyakran már a szójárásából, a hanglejtéséből, de akár az írási stílusából tudok következtetni arra, hogy milyen illat illene hozzá a leginkább. Mindemellett számos kérdésre várok választ, mielőtt illatot javasolok bárkinek is. Gyakran felmerül egy-egy kivont illat kapcsán annak helyettesítése, ehhez nagyon nagy szükség arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjem az újdonságokat, és megtaláljam azt az illatot,amivel betöltheti a képződött űrt.

 

Nagyon érdekes és kreatív munkád van ékszer készítőként. Megemlítenél pár szót róla?

 

Mindig is rajongtam a nőies dolgokért, főleg a parfümért és az ékszerekért. Ehhez társult  az a vágy, hogy valamit létrehozzak, és megmutassam másoknak is. Először hobbiból kézműveskedtem, magamnak és ajándékba készítettem ékszereket. Mivel egyre nagyobb lett a kereslet rá, így egyre többet foglalkoztam vele, és kevésbé érdekelt az akkori munkám. Ma már főállásban végzem ezt a szuper tevékenységet. Nincs annál  jobb dolog a világon, mint amikor az ember azt csinálja, amit szenvedélyesen szeret, és sikereket ér el vele. Minden napom más, mindig új dolgokat találok ki. Ebben is szerepe van az illatoknak természetesen: van parfümös-üveg kollekcióm is, ahol mini üvegekből csinálok észereket. De amikor másfélét csinálok, akkor is erősen befolyásolja a hangulatomat az aznapi illat.

Ha jól értem, akkor nem rég lettél főállású vállalkozó. Nehéz utat jártál be eddig?

 

Úgy gondolom, hogy minél idősebb az ember, annál jobban ragaszkodik a megszokotthoz. Nálam sem volt ez másképp, jó pár nehézséggel találtam magam szemben, amint vállalkozó lettem,  mint például:

 

1.  Teljes bizonytalanságban éreztem sokszor magam, hiszen itt nincs fix fizetés

2. Meg kellett küzdeni azzal a sztereotípiával, hogy mint nő, nem folyamatosan a ház körül ténykedek, hanem elindultam az önmegvalósítás útján, ami azzal jár, hogy rengeteg időt töltök el a műhelyemben

3.  Sosincs pihenő, hiszen a jövedelmem attól függ, hogy mennyit dolgozom

4.  A jó pedig a rosszban: kinőttem a műhelyet, így újra kellett terveznem, mit hogyan csináljak tovább

 

Természetesen egy pillanatra sem bánom ezeket az apró akadályokat, hiszen mi sem bizonyítja jobban, hogy megfelelő irányba haladok, mint a rengeteg megrendelés. Ez idő alatt sok más dologban is hatalmasat fejlődtem, hiszen rálátásomnak kell lennie más területekre is, amelyek szorosan összefüggnek a munkámmal. Ilyen a beszerzés, fotózás, videóvágás, szerkesztés, feltöltések, csomagolás, számlázás, ügyfélszolgálat. Mindemellett annyit ötletem támad nap mint nap, hogy nem győzöm őket sorban megvalósítani. Szeretném ha minél többen megismernék a munkásságomat, hogy az egyedi ékszereimmel minél több örömet okozhassak a vásárlóimnak. Utópisztikus vágyam pedig az, hogy különleges ruhákkal és parfümökkel bővíthessem ki a céget. 

 

A közösségi oldalakon már három saját oldalam is van: aWindprincess jewellery, Windprincess bridal, és a legújabb a Windprincess recycling manufactory. Legutóbbival a környezetet igyekszem óvni, hiszen az újrahasznosítás folyamataival készülnek el a különleges ékszerek.

 

Több cikk is jelent már meg a munkáimról, mint például a Szépítők magazinban, ahol  rendszeresen írnak rólam, de szerepeltem már tévében is, blog cikkekben, és még a Praktika magazinban is. Ha szeretnéd ezeket megtekinteni, akkor írj egy üzenetet és küldöm a linkeket.

 

Ha pedig szeretnéd jobban megismerni ezeket a különleges, egyedi ékszereket és követni a munkásságomat, akkor itt tudsz követni

https://www.facebook.com/debregyongyi1/?ref=br_rs

 

Debre Gyöngyi, a Windprincess ékszerek megálmodója!

loader
Facebook Instagram