Segítség, pánikbeteg lettem! Mit tegyek?

Segítség, pánikbeteg lettem! Mit tegyek?

 

Előfordult már Veled, hogy rád tört a félelem érzése? Esténként pedig ez felerősödött? Majd úgy érezted, hogy itt a vég és nincs tovább?

 

A pánikroham bár egyénenként eltérő lehet, a legelső alkalom szinte mindenkinél ugyanúgy zajlik:

nem tudod mi történik Veled pontosan. Megijedsz, hogy szívinfarktus vagy más súlyos betegség uralkodik épp el rajtad, kapkodsz levegőért de úgy érzed, hogy nem jutsz hozzá, fáj a mellkasod, remeg mindened, kiver a víz és azonnal mentőt akarsz hívni.

 

Ez mind nagyon-nagyon rossz érzés, de egy valamit tudnod kell:

Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel!

Ablakon kinéző pánikoló nő

Egyre több embernél jelenik meg ez a betegség és a legelső alkalom szinte kivétel nélkül mindenkinél így zajlik. A kiváltó tényező azonban már személyenként eltérő lehet:

 

- Ez lehet örökletes hajlam

- Tartós, stresszes időszak

- Betegség következtében legyengült szervezet

- Hirtelen nagy változás az életedben

- Közeli hozzátartozó elvesztése

- Gyerekkori traumák felszínre törése

- Magas társadalmi elvárások

- Tartós depresszió

 

Sajnos elég időigényes kideríteni, hogy vajon mitől is alakulhatott ki, hiszen legtöbbször sokféle szervi vizsgálaton kell először túlesni ahhoz, hogy kijelenthető legyen, hogy kizárólag pszichés betegségről van szó. Amennyiben már megnyugodtál, hogy nincs szervi elváltozás, megkezdődhet az önvizsgálat, hogy vajon miért jelent meg ez a betegség az életedben.

 

Tanácsok

- Az első tünetek megjelenésekor érdemes lehet pszichológus segítségét kérned, hiszen ő már sokszor találkozott ezzel a helyzettel és el tud látni hasznos tanácsokkal, rá tud vezetni a probléma forrására, azonban, hogy teljesen elmúljon ez a betegség, ahhoz neked kell belül valamin változtatnod. De azt csakis Te fogod tudni, hogy mi nem stimmel az életedben vagy mit nem tudtál eddig feldolgozni.


- Igyekezz olyan emberekkel beszélni erről, akik már kigyógyultak ebből, hiszen ők tudják, milyen megoldások működhetnek. Sajnos aki ezt nem élte még át, nehezen fog tudni téged megérteni, ezért nem szabad őket hibáztatnod.


- Próbálj meg több időt szánni magadra: sportolj, étkezz egészségesebben és ha lehet, tölts el minél több időt a barátaiddal, szervezz magadnak gyakran programokat


-Ha úgy gondolod, hogy nem jó irányba tart az életed, próbálj meg változtatni rajta. Lehet, hogy ha úgy élsz, ahogyan szeretnél, azonnal elmúlnak a problémáid

 

Mit tehetsz, ha épp pánikrohamod van?

 

- Igyekezz elterelni a figyelmed

- Ha kell beszélj magadban, és nyugtasd meg magad, hogy mindjárt elmúlik

- Hívj fel valakit telefonon

- Ha van kisállatod, foglalkozz vele, meg fog nyugtatni téged

- Zuhanyozz le, vagy tegyél hideg borogatást magadra

Beszélgető emberek

Ami pedig a legfontosabb: ne szégyelld, hogy ez történik most épp Veled!

Sajnos ma már népbetegségnek számít a szorongás és a pánikbetegség. Ez egyrészt köszönhető a technológia fejlődésének, hiszen rengeteg időt töltünk el interneten, ahol mások tökéletes külsejét és életét “kell” néznünk, így saját magunkat folyamatosan hozzájuk hasonlítjuk, folyamatos inger ér minket nap mint nap, túl felgyorsult a világ, nincs idő feldolgozni az eseményeket. Ha úgy érzed, hogy megoldhatatlan problémákkal küzdesz, akkor keress fel egy pszichológust, ő irányt tud neked mutatni a számodra legjobb megoldás felé.

 

loader
Facebook Instagram