Így alakíts ki hatékonyan új szokásokat!

Ismerősek az alábbi mondatok?
 

  • A mai nappal bevezetem az új szokásomat – de lehet, hétfőn jobb lenne elkezdeni? 
  • Óh, ezt nem sikerült betartani, akkor abba is hagyom, mert már úgysem sikerülne…
  • Majd holnap belevágok.

 

Amennyiben magadra ismertél, akkor esélyesen többször küzdöttél már azzal, hogy egy új szokást hogyan építs be az életedbe. Bevallom, tényleg nem egyszerű, hiszen egy már kialakult rutint kell felülírni minden esetben. 
 

Teljesen mindegy, hogy az a célod, hogy mindennap olvass egy kicsit, vagy ledobj X kilót, esetleg egy év múlva te legyél az első befutó a maratonon – mindegyiknek ugyanaz az alapja ahhoz, hogy sikerre vidd a terveidet.

 

1. Határozd meg a célt – pontosan!

 

Az egyik legfontosabb lépés a megfogalmazás: de ne állj meg ott, hogy azért akarsz lefogyni, hogy egészségesebb legyél! Az egészséges élet ugyanis mindenkinél egyedi. Számít az is, hogy neked ez mit takar: az egészséges étkezésen túl és a napi sportolást leszámítva mire kell még figyelned? Tervezd meg elemeire lebontva, hogy mit és miért akarsz csinálni.

 

2. Jelölj ki mérföldköveket!

 

Ha megvan a pontos cél és azok alcéljai, akkor próbáld meg felbecsülni, hogy mikorra és hogyan fogod azokat elérni. Azonban a grandiózus ultimátumok mint a havonta legalább 10 kiló leadása, és az alulbecslések mint a mindennap 5 perc mozgás a valóságban nem segítik beépíteni az új szokásokat. 

 

A felülbecslés esetén ugyanis túlteljesíteni akarod önmagad, és ha nem sikerül, máris demotiválod magadat; az alulbecslés pedig nem ad olyan sikerélményt, ami fenntartaná a küzdésedet a teljesítéshez. 
 

Csapatmunka


3. Türelemmel és megértéssel légy magadhoz!

 

Fontos emellett az is, hogy ne azonnal várd a sikereket, és ha közbejön valami, ne add fel. Ha elkap egy megfázás vagy valamilyen nehézségbe ütközöl, ami miatt nem tudod a napi vagy heti célokat teljesíteni, az teljesen normális. Viszont azt se feledd, hogy most miért tartasz szünetet, és ebben meddig adsz magadnak egy kis pihenőt. Ez a kihagyás azonban ne legyen ok arra, hogy feladd. Csak mérd fel, hogy mi volt az oka az elmaradásnak, és aztán tanulva a hibákból, folytasd!

 

Ha ezeket az alapléseket betartod, hidd el, sokkal hamarabb fogod azon kapni magadat, hogy az új szokás az életed részévé vált, és hiányozni fog, ha kihagyod. Pár hét vagy egy-két hónap után már nem is fog extra energiabefektetést jelenteni!

loader
Facebook Instagram