Kisokos - Így legyél formában az esküvői szezonra!

Itt a nyár, és a meleg idő mellett az esküvők mennyisége is felszaporodik ilyenkor. Sokan vagyunk “első bálozók”, akik nem igazán vettek részt még lakodalomban vagy állófogadáson, és ezzel nincs is semmi baj. Öreg motorosként is jó feleleveníteni a tudást, és sosem késő megismerni pár új szokást sem. Ez a kis összefoglaló most ebben fog segíteni!


Mit szabad viselni, és mit nem?

 

Vannak olyan hagyományok, amiket akkor is illik tartani, ha az újdonsült pár egyébként modern felfogású és nem olyan szigorú a tradíciókkal kapcsolatban. 
 

1. Ne viselj teli fehéret vagy pirosat! Ezek akkor is a menyasszony színei, ha ő egy másik színt választott a nagy napra. Ha nagyon nincsen más öltözeted, előbb mindenképpen egyeztess vele – senki nem szeretné, ha az anyakönyvvezető összekeverné ránézésre a menyasszonyt egy vendéggel…
 

2. A feketével bánj csínján. Mivel a gyász színe, ezért esküvőre teli feketében érkezni kevésbé ildomos – bár igaz, hogy erre nem szokás úgy harapni, mint a fehérre vagy a pirosra. Ha teheted, dobd fel a fekete ruhádat valami élénk pink vagy kék színnel, így máris sokkal vidámabb lesz a szerelésed!
 

3. Szabad nadrágot viselni nőként? Persze, de arra figyelj, hogy ebben az esetben ez egy kicsit formálisabb, hosszú szárú nadrág legyen. A térdig vagy afeletti rövidségűeket nem illik felvenni esküvőre!
 

4. A főszabály: legyél csinos, de ne akard túl ragyogni a menyasszonyt vagy a vőlegényt! Ez az ő napjuk, had kapják meg a figyelmet mindenkitől.
 

Hajigazítás


Tedd, ne tedd, de ne próbáld!

 

Érkezés, fotózás, hozhatom-e a páromat, adjunk-e pénzt vagy ajándékot, és ha igen, mikor? Jogos kérdések, nézzünk rá ezekre is.

 

A meghirdetett kezdési időpont előtt elegendő, ha maximum 15 perccel hamarabb érkezünk. Tervezzük meg az útvonalat és ha dugóra lehet számítani, kalkuláljuk bele azt is – nagyon kellemetlen a már elindult ceremónia közben berúgni az ajtót. Ha mégis előfordulna, akkor a lehető legcsendesebben és visszafogottan keressünk hátul helyet.

 

Bizonyos esetekben a leendő házasok megkérhetik a vendégeket, hogy készítsenek felvételt a lagziról. Amennyiben azonban templomi szertartás történik, ott semmiképpen ne készíts a telefonnal felvételt, pláne vakuval! Azt hagyd meg a profi fotósnak, és ha lehet, a ceremónia után se állj az útjába! A bulizós részen viszont már bátran készíts sok-sok fotót, hogy legyen mire közösen emlékezni évek múlva.

Amennyiben a meghívón rajta van, hogy plusz egy főt várnak veled, az nyilván tiszta lap – de még ebben az esetben is érdemes jelezni, hogy ketten érkeztek, vagy egyedül mész az eseményre. Ha változás áll be, azt pedig minél hamarabb jelezd, hiszen az ültetési rendet boríthatod fel azzal, ha nem kommunikálod időben, hányan érkeztek. Többedmagaddal pedig (kivéve családosként) illetlen érkezni. Mindenképpen érdeklődj a menyasszonynál és a vőlegénynél, hogy mi fér bele!
 

Szívecskét mutató kezek


Az ajándékot tekintve vagy pénzt, vagy tárgyat szokás adni. Utóbbi kezd kikopni, így hacsak a házaspár nem ad külön listát arról, hogy milyen tárgyakat látnak szívesen, akkor inkább pénzzel kedveskedjünk. Ennek az összege általában 10.000-50.000 forint között mozog – úgy érdemes kalkulálni, hogy körülbelül a lagzi fogyasztásunk árát adjuk vissza, illetve amit a pénztárcánk megenged. 

 

Reméljük, hasznosnak találtad ezt a kisokost!

 

loader
Facebook Instagram