Így fókuszálj!

Már megint fut a ház, közben telefonon zaklat a főnök, és sír a gyerek a tanulástól – nagyon nem egyszerű helytállni a mai rohanó világban. Közben azt sem tudod, hol áll a fejed, és melyik feladatnak kezdj neki? Szerencsére egy kis átgondolással és néhány trükkel hamar meglovagolhatod a káoszt, és arra fogsz tudni koncentrálni, ami számodra kiemelten lényeges.
 

Biztos, hogy mindent aznap kell elvégezned?

A megfelelő fókusz eléréséhez előbb azt kell átgondolnod, hogy hogyan tervezed meg a mindennapjaidat. Rengetegszer beleesik az ember abba a csapdába, hogy csak végiggondolja, miket kell elintéznie az adott napon vagy héten – ám bekéreckedik egy “mindenféleképpen” jelző is, ami még inkább hozzásegíti ahhoz, hogy leterheltnek érezze magát az érintett. Biztos te is jártál már úgy, hogy utólag beláttad: a lehetetlent vállaltad be, emiatt minden úszik. Ettől aztán tovább stresszeled magad azon, hogy mennyi minden kicsúszott a kezed közül.

Éppen ezért két fontos lépést érdemes bevezetned, hogy kevesebb ránc legyen a homlokodon:

1. Gondold végig, hogy aznap vagy a héten ténylegesen mik a halaszthatatlan teendőid. Például van egy határidős feladatod, munka után mindennap a kisgyerekért el kell menni a suliba, és rendben, főznöd kell este. Viszont muszáj ugyanarra a napra bezsúfolnod a bevásárlást, a mosást és még a kertészkedést is?

2. Ülj le egy tervező naptárral, vagy készíts egyet – ehhez akár az iskolai órarend is jó kiindulási alap lehet. Írd bele, hogy a kötelező programjaid (amiket semmilyen módon nem tudsz elmozgatni) és a határidőid mikor vannak, és körülbelül mettől meddig tartanak.

Ezzel áttekinthető lett a heted, és látod, hogy mennyi kapacitásod van egyes feladatok között. Nem kell azonban mindent egyedül csinálnod: a háztáji teendőkbe bátran vondd be a veled egy háztartásban élőket, vagy szervezd ki a feladatot. A bevásárlást például már okoskészülékek appjain keresztül elintézheted, amíg te mással foglalkozol.

Figyelem – a figyelem nem minden!

Persze, a fenti gyakorlatot rendszeresen kell alkalmazni ahhoz, hogy hatékonyan vesd be, és az is lehet, hogy hasonló technikát már gyakorolsz, mint a napi teendők listája. Mégis azt tapasztalhatod, hogy nem sikerül koncentrálni. Könnyen előfordulhat, hogy azért, mert túl sok információval terheled le a tudatodat.

A multitasking valójában nemcsak áldás, hanem átok is lehet, különösen ha odafigyelés nélkül kísérletezel vele. A mindennapokban mindannyian multitaskingolunk, ugyanis folyamatosan többszáz inger ér minket: a szemüveg nyomja az orrnyerget és a fültövet; a ruha hozzásimul a bőrhöz, miközben a test belesüpped a székbe. Számtalan hang és fény közül csak a leglényegesebbekre helyezzük a fókuszt. Erre azért vagy képes, mert az agyad kiszűri az ingerek többségét, és azok közül csak bizonyos számot tudatosít. Amit kiszűr, az a változási vakság áldozata lett. Ezzel a szelektív figyelemmel vigyázol saját magadra, hogy ne ingereld túl magad, és koncentrálhass arra, ami leköti a figyelmedet.

Füzetébe író nő

No, de hogy lesz ebből tudatosság?

Ahhoz, hogy igazán hatékony legyél a mindennapokban, a fenti technika mellett fogadd meg az alábbi tanácsokat:

  • Írd össze a rövid és hosszú távú céljaidat! A nagy rohanásban sokszor szem elől téveszthető az, ami miatt belekezdtél valamibe, emiatt dezorientálttá és motiválatlanná válhatsz. Legyen előtted, hogy mit miért hajtasz végre, és annak mik azok az apróbb céljaid – nevezhetjük mérföldköveknek is –, amikkel mérhetővé teszed az eredményeidet. Ha elveszne a fókusz, tekints vissza erre a listára, és szedd össze, hogy hol tartasz a folyamatban.
  • Ne végezz fontos feladatokat párhuzamosan! Például ne a hússzeletelés közben próbáld meg megcsinálni a projekt prezentációdat, és ne vezetés közben hallgasd a legújabb idegennyelvi leckéd anyagát. A szelektív figyelem miatt ugyanis sokkal lassabban fogsz haladni, romlik a teljesítményed, így mindent még egyszer át kell venned. Valójában a multitaskinggal nem fogsz időt spórolni, és nem fogod tudni csökkenteni a stresszt vele. Inkább oszd be az idődet és mindenre önmagában szánj figyelmet!
  • Próbáld meg egyenletesen elosztani a feladatokat, miközben megengeded magadnak a pihenést! Ha túlterheled az agyadat, akkor azzal megnövekszik a kortizol és az adrenalin, nor-adrenalin hormonok szintje a szervezetedben, ami egy legalább középszintű stressz-reakciót fog okozni benned. A stressz miatt azonban széteshet a figyelmed, ezzel pedig egy ördögi körbe lépsz. Ezért próbáld meg ellensúlyozni a szituációt: az ebédszünetben menj ki a szabad levegőre sétálni, vagy adj magadnak pihenőidőt óránként és beszélgess! Hidd el, így sokkal hatékonyabban fogsz tudni koncentrálni, mintha görcsösen a feladatok felett ülsz!
  • Kezeld a stresszt a helyén! A stresszmentes élet csak a nagyot ígérő reklámok szerint elérhető, a valóságban azonban teljesen természetes része az életnek. Ha azonban nem kezeled a helyén, akkor a figyelmed is széteshet, hiszen csak azon fogsz merengeni, hogy még mennyi teendőd van. Pszichológus segítségével megtanulhatod a helyén kezelni az izzasztó helyzeteket, és feltárhatod, mi az oka a fókuszod hiányának. Az egyik legjobb módszer a meditáció, ennek pedig új irányvonalai, az autogén tréning és a mindfulness remek eszközök lehetnek a kezedben.

Remélem, hogy ezzel a pár javaslattal hamarosan kiszakadsz a mókuskerékből, és visszaveheted az irányítást a saját figyelmed felett.

loader
Facebook Instagram