Miben segít a pozitív pszichológia?

Mindannyian egy lökést keresünk a helyes irányba, és néha ez a lökés egy egyszerű változás formájában érkezik. Most  arról szeretnénk beszélni, hogyan teheted jobbá a saját életedet, mert ez nem is olyan nehéz, mint gondolnád!

 

Először is, mindenekelőtt: Mi az a pozitív pszichológia?

 

A pozitív pszichológia annak tudományos vizsgálata, hogy mi teszi az embereket boldoggá és elégedetté az életükkel. Azt vizsgálja, hogy az emberek hogyan javíthatják mentális egészségüket azáltal, hogy a gyengeségeik helyett az erősségeikre összpontosítanak. A pozitív pszichológia célja, hogy segítsen az embereknek sikert elérni életük minden területén – a személyes kapcsolatoktól kezdve a karrierútig és még sok más területen.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha úgy érzed, hogy elakadtál vagy bármilyen módon boldogtalannak érzed magad, íme néhány egyszerű módja annak, hogy a pozitív pszichológia elveit felhasználva megváltoztasd az életed:

 

  • Gondoskodj magadról: Táplálkozz jól, mozogj rendszeresen, aludj eleget minden este (ideális esetben 7-9 órát), vedd körül magad olyan emberekkel, akik mellett jól érzed magad a bőrödben (nem pedig azokkal, akik miatt rosszul érzed magad). Ha olyan barátokkal töltesz időt, akik támogatják a céljaidat, akkor a nehezebb időszakokban is segítenek motiválni és fókuszt tartani.  

 

  • Koncentrálj az erősségeidre: Amikor valami rosszul megy a munkahelyeden vagy az iskolában, kérdezd meg magadtól, mi ment jól, ahelyett, hogy ostromolni kezded magad a bűntudattal és azzal, mennyire ügyetlen voltál! Tévedni emberi dolog – gondold hát át, hogy mit tehetsz azért, hogy máskor elkerüld a tévedést, vagy ügyesebben teljesíts.

 

  • Szabad megélned a negatív érzelmeidet is, de ne engedd hogy maguk alá döntsenek! Vagyis: ha elveszítetted egy szerettedet, vagy munkanélkülivé váltál, teljesen rendben van, hogy megéld a gyászt, a fájdalmat, a dühöt, az elkeseredettséget. Szabad kimutatnod és kifejezned ezeket, hiszen az éned része. Amire azonban fontos figyelned, hogy ne válj az érzelmek martalékává: engedd magad felállni és tovább haladni. A fájdalom ott lesz, elismerheted, de ez nem jelenti azt, hogy nem haladhatsz tovább egy újabb boldogság felé.

Szabadban lévő nő


A fentiekből is láthatod, hogy a pozitív pszichológia arról szól, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, amelyekkel segíthetjük az elménk, testünk, lelkünk virágzását, és hogy az élet minden területén – nem csak a munkában vagy az iskolában, de a barátságokban és a családi kapcsolatokban is – a legjobb formánkat hozhassuk.

 

Nem arról van szó, hogy úgy teszel, mintha minden nagyszerű lenne, amikor nem az; arról van szó, hogy őszintén megnézed, mi történik az életedben, és ezt az információt felhasználod arra, hogy változtass a jobb irányba. Néha ez azt jelenti, hogy el kell fogadni, hogy néhány dolog nem fog megváltozni - de néha azt jelenti, hogy változtatni kell önmagad és a másokkal való kapcsolataid javára!

loader
Facebook Instagram