Miért is akarsz szerelmes lenni?

Valakinek a szerelem egy misztikum, más pedig úgy véli, gyakran megéli. Van, akinek olyan érzés, mintha az arca és a mellkasa izzana a másik láttán, megint másnak a gyomrában pillangók repkednek.
Szerelmesnek lenni egy vágyott állapot, amitől felkerül egy rózsaszín szűrő a világra. Hirtelen minden megszépül vagy egyszerűbben megvalósíthatónak tűnik. Sokan kevésbé görcsölnek a mindennapi problémákon, és egyesek ábrándozni kezdenek.

Bicigliző nő


Ezt az idilli állapotot rengetegen kergetik – de miért is?
 

1. Egyrészt szerelmesnek lenni azt jelenti, hogy valahová tartozol – függetlenül attól, hogy ezt kimondtad-e a másiknak, vagy sem. Tartozni valakihez vagy valahova egy emberi vágyott állapot, amire mindenki szomjazik.


2. A szerelem sokszor egy idealizált állapot, ami kicsit infantilissé is tesz. Hiszen a szürke hétköznapok mókuskereke nem változik meg tőle egy csapásra, hanem a saját viszonyrendszered alakul át. Ebben a könnyedebb lelki állapotban ezért tudsz könnyebben megküzdeni a főnököd nyűgjeivel vagy közeli hozzátartozóid nehéz temperamentumával. 


3. A szervezetedben folyamatosan történnek kémiai folyamatok – és amikor szerelembe esel, az az agyadat és a teljes szervezetedet izgalmi állapotba hozza. A szerotonin és az oxitocin hormonok próbálják az elköteleződést és a pozitív élményeket még erősebbé tenni azzal a személlyel, aki iránt szerelmet táplálsz.


4.  szerelem egyben egy remény is: egy stabil kapcsolatra, amiből építkezhetsz, ami alapján a másikkal egy közös jövőt tervezhettek. 

 

Ugyanakkor az emberek sokszor nem feltétlen szerelmesek akarnak lenni, helyette inkább olyan kapcsolatra vágynak, ahol méltóak a másik szerelmére, és ezt kívánják minél hosszabb ideig fenntartani. 
 

Sok kapcsolat pedig ezen az egyenlőtlenségen bukik el. Lehet, a partner nem tart ott, hogy elköteleződjön, vagy valamiért képtelen szorosabb kapcsolatot kialakítani veled – és a remény benned nem akar elhalni, mert lehet ez még jobb is. Még változhat, ha teszel érte. Tenni azonban mind a két félnek kell a kapcsolatban ahhoz, hogy a szerelem valóban kialakuljon, és még többet kell azon dolgozni, hogy fenn is maradjon.

Szívecskét mutató kezek


Fontos figyelned az intő jeleket. Ha több hónapja úgy érzed, hogy reménytelenül szerelmes vagy, de a másik nem viszonozza; vagy mintha képtelen lennél a szerelemhez mért elvárásoknak megfelelni, akkor érdemes először magaddal elbeszélgetni.
Mit vagy kit is keresel igazából? Ezt hogyan kaphatod meg a másiktól? Lehet, hogy igazából magadtól vársz valamit, csak a másikra vetíted ki? Mit tudsz adni, és mit tudsz kapni ahhoz, hogy megéld a szerelmet?

loader
Facebook Instagram