Lehet-e a problémáid gyökere a transzgenerációs trauma…?

 

A család egy komplex rendszer, amelyben generációk hordozzák saját tapasztalataikat, hitrendszerüket, viselkedési szokásaikat. A felszín alatt azonban a felmenők sokszor olyan kimondatlan örökségeket hagynak hátra az utódaiknak, amelyek formálják és meghatározzák az ő sorsukat. A feldolgozatlan tragédiák és nehézségek így válnak transzgenerációs traumává. Ez nem pusztán annyi, hogy hólabdaként gördülnek tovább a sérelmek, hanem nagyon komoly hatással lesznek a családtagok mentális és érzelmi jóllétére, akár anélkül, hogy bárki is realizálná azt. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy feltárjuk a transzgenerációs trauma lényegét és legtipikusabb jeleit, amelyek a családi létben előfordulhatnak – így téve ezeket észrevehetővé.


 

Értsd meg, mi a gyökere!

 

Mi az a transzgenerációs trauma pontosan? Olyan pszichés sebek és érzelmi fájdalmak összessége, amelyeket a felmenő generáció továbbörökít a következőbe. Ezek a mély sebek sokszor környezeti tényezőkből érkezhetnek, amelyek nagy hatással voltak az azt átélő generációra: háborús helyzet, természeti katasztrófa, diszkrimináció, addikció,  bántalmazás, vagy traumatikus esemény. Ezen fájdalmas élmények azonban nemcsak az elszenvedő tagokat bélyegzik meg lelki szinten, hanem kihatással lesznek a gyermekekre, unokákra, dédunokákra is, amennyiben nincsen megfelelően feldolgozva az.

 

Érdemes azon elgondolkodnod, hogy a te családodat mi érinthette a múltban. Amennyiben még lehetséges, próbálj meg erről beszélgetni szüleiddel, nagyszüleiddel, rokonaiddal. Próbáld felmérni, hol és milyen körülmények között éltek; ha volt válás, elhalálozás, azt mi okozta? Figyeld meg, ezek a traumatikus élmények mennyire ismétlődnek a családon belül. 

Egy kevés információ is elég lehet ahhoz, hogy megértsd, honnan származik a te nehézséged. Ha például az egyik felmenőd alkohol problémákkal küzdött, és te is küzdesz vele, úgy esélyesen transzgenerációs trauma állhat a háttérben, amit mindenképpen ajánlott segítő szakemberekkel kezelni.
 

A másik intő jel a megmagyarázhatatlan érzelmi reakciók: észrevetted-e már, hogy olyan mértékben elárasztottak érzések bizonyos helyzetekben, amik esetén nem feltétlen volt indokolt ez a hevesség? Előfordulhat, hogy ez az intenzív válasz a részedről nem más, mint a családi mintából tanult viselkedés, ami tudatossággal megváltoztatható. 

Szintén érdemes végiggondolnod, hogy voltak-e a családodban tabu témák, amikről nem volt szabad beszélni valamilyen okból kifolyólag. A kimondatlan, szőnyeg alá söpört témák azonban nem szűnnek meg létezni csupán azért, mert negligáljuk vagy tagadjuk a létezésüket. Általában ezek azok a témák, amiket a legnehezebben ismernek fel az emberek, mint transzgenerációs traumák. 

 

 

Mit lehet tenni, ha vannak intő jelek?

 

A szerencsésebb kimenetel az, ha a családban volt már olyan személy, aki egyfajta egészséges rezilienciát fejlesztett ki a viszontagságokkal szemben. A reziliens magatartást ugyanis szintén lehet “örökölni”, és ez segít olyan megküzdési stílusokat kialakítani, amik által a transzgenerációs traumák kezelhetővé válnak.Ám sokszor ez karakter- és temperamentumfüggő tényező is.

Ezért elengedhetetlen, hogy a transzgenerációs trauma intő jelein felül megértsd annak hatását, abból is azt, ami kifejezetten rajtad csapódik le. Ez a hatás megnyilvánulhat a mentális egészséged romlásában: a szorongási zavarok, a depresszió és a PTSD sokkal gyakrabban előfordulnak az érintett családokban. Figyelmeztetés lehet az is, hogyha kapcsolati nehézségekkel küzdesz, legyen az baráti vagy partneri. 


 

Az önértékelési és önbizalmat érintő zavarok szintúgy jelei lehetnek a transzgenerációs traumának, hiszen a belsővé tett hiedelmek önmagadról és a világról elsődlegesen a családi közegből érkezett üzenetek mentén alakulnak ki. Az egészségtelen, más szóval diszfunkcionális megküzdési stílusok – szerhasználat, alkoholizmus, önsértés – szintúgy egy tünetegyüttes. E viselkedésformák forrásának megértése az első lépés a megváltoztatásuk felé.

Az öngondoskodás, magaddal és másokkal folytatott őszinte és építő jellegű kommunikáció, valamint a megfelelő terápiás eszközök elsajátítása mind segítségedre lehetnek a gyógyulásban, amennyiben te is beleteszed az időt és energiát. Bízunk benne, hogy ez a blog bejegyzés segítségedre volt abban, hogy bátorságot adott, hogy motiváltabbá válj és tegyél a változásért. 

loader
Facebook Instagram