Mit jelent számodra a boldogság? Így érd el!

Annyian hajszoljuk a boldogságot, miközben valójában nem is feltétlen gondolkodunk el azon, számunkra mit jelent boldognak lenni. Persze, tudjuk, hogy ez egy érzelmi állapot, amit sok másik érzelem és testérzet jellemez, mint az elégedettség, az öröm, a beteljesülés és a megnyugvás. Mégis, ha arra gondolunk, hogy mi a boldogság, az két állapotot is jelenthet: hogy most éppen boldogok vagyunk, a jelen pillanatában; vagy az életben általában boldognak érezzük-e magunkat. 

 

Éppen ezért, hogy a komplexitását jobban mérhetővé tegyék, a társadalomtudósok nem is a boldogságot mint kifejezést mérik, hanem a szubjektív jól(l)étet, mely az egyén általános, éppen aktuális és személyes érzéseire összpontosít az életével kapcsolatban. Ez vizsgálható abból, hogy általánosan milyen érzelmeket tapasztal a vizsgálati alany, és az a pozitív vagy a negatív irányba tolódik el; valamint az élete különböző és számára fontos területeivel (munka/karrier, kapcsolatok, eredmények stb.) mennyire elégedett.

 

Ezt hogyan mérhetem fel saját magamnak?
 

Nos, a boldogság valójában nem olyasmi, amit érzel, hanem amit ahogyan teszel. Ez nem egy szerencsesüti idézet, hanem egy fontos szemléletváltás: hiszen rengetegszer hajszolunk olyan társaságokat vagy célokat, amik elérésekor nem érezzük azt a beteljesült örömöt, sőt akár szaladunk tovább a következő teljesítendő feladat felé. Van abban valami, hogy élvezni kell az odavezető utat is. 

Ahhoz, hogy felmérjük, mi hol tartunk, az alábbi állításokat érdemes megfigyelni. Mennyire tartjuk igaznak a saját életünkkel kapcsolatban?

 

  • Olyan életet élek, amilyet akartam.
  • Úgy érzem, hogy az életkörülményeim jók.
  • Úgy érzem, hogy elértem vagy el fogom érni azt, amit az életben szeretnék.
  • Olyasmit csinálok, amiben kiteljesedettnek érzem magam.
  • Elégedett vagyok a jelenlegi életemmel.
  • Általában több pozitív érzést élek meg a mindennapokban, mint negatívat. 
  • Megérdemlem a boldogságot.

Ha a fenti állításoknál volt olyan, amelyiknél felszisszentünk vagy elszomorodtunk, érdemes megfogalmazni, hogy mi miatt történt ez a változás. Baráti társaság

 

Mit tehetek, hogy változást érjek el?
 

A fentebb írt odavezető út ugyanolyan fontos, mint a cél. Hiszen ha valaki mondjuk pék vagy orvos szeretne lenni, meg akar tanulni egy nyelvet vagy utazni akar a világban, ez mind szuper – de fontos visszavezetni azt is, hogy miért akarja ezt az egészet csinálni? Mi az értelme ennek a célnak saját maga számára? Itt nem elég csak annyit mondanunk, hogy a pénz vagy a tanulási lehetőségek miatt, hanem bátran ássunk mélyebbre! Keressük meg azt a választ, aminél azt érezzük, hogy ez velünk rezonál.

 

Tehát: a célok és azok értelmének pontos megfogalmazásával sokkal hamarabb elérhetővé válhat számunkra a boldogság. Keressük azokat a lehetőségeket, amikor csak úgy megélhetjük az örömöt vagy a kiteljesedést, és ne mindig azt nézzük, hogy mit kell teljesíteni hozzá. 

loader
Facebook Instagram